Здравейте. Много Ви моля за малко помощ, тъй като за първи път правя годишно приключване и се затруднявам със следното:
Имаме вземане от Македонска фирма което е възникнало /фактурирано/ на 20.12.2002г. Направени са частични плащания на 24.02.2003г. и на 20.05.2003г. След направените частични плащания имаме остатък за доплащане към 31.12.2007г. Нямаме никакви доказателства, но сме сигурни, че никой няма да плати този остатък от вземането. Въпроса ми е, ако отпишем остатъка от вземането, трябва ли да увелича финансовия резултат към 31.12.2007г ?Има ли прекъсване на 5 годишната давностт, от момента, в който са направени частичните плащания? Или давността не се прекъсва с частичните плащания и мога да си го отпиша, без да увеличавам, тъй като са изтекли 5 години от възникването - 20.12.2002г.?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Погасяване по давност?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Този въпрос е за счетоводители.
За пръв път чета "казус", в която хептен нищо да не ми е ясно.
Търговската давност е 3 години, иначе доколкото си спомням плащането на части...всяка вноска има сила на признаването на вземането, което по ЗЗД е прекъсване на давността.
За пръв път чета "казус", в която хептен нищо да не ми е ясно.
Търговската давност е 3 години, иначе доколкото си спомням плащането на части...всяка вноска има сила на признаването на вземането, което по ЗЗД е прекъсване на давността.
Последна промяна Trapped на 25 Яну 2008, 14:44, променена общо 1 път
-
Trapped - Потребител
Абе накратко се пита дали частичните плащания прекъсват давността за неплатената част. Не я прекъсват.
Търговската давност, общата, е също 5 години, не е 3.
Частичните плащания не представляват признание сами по себе си. Аз може изобщо да не признавам, че дължа още, а да съм платил, колкото смятам, че дължа. Може да ми искат 1000, а аз да смятам, че дължа 200 - плащайки 200-та, признал ли съм другите 800?
За останалото - за ЗКПО - по-точно ще и отговорят в счетоводителски форум.
Trapped написа:Търговската давност е 3 години, иначе доколкото си спомням плащането на части...всяка вноска има сила на признаването на вземането, което по ЗЗД е прекъсване на давността.
Търговската давност, общата, е също 5 години, не е 3.
Частичните плащания не представляват признание сами по себе си. Аз може изобщо да не признавам, че дължа още, а да съм платил, колкото смятам, че дължа. Може да ми искат 1000, а аз да смятам, че дължа 200 - плащайки 200-та, признал ли съм другите 800?
За останалото - за ЗКПО - по-точно ще и отговорят в счетоводителски форум.
- brymm
- Потребител
Има логика.
Споменът ми е мътен и от някаква лекция. Може да беше в случай, че плащанията са уговорени предварително кога и какви вноски се дължат и плащането на една вноска има сила на признаване на цялото вземане, прекъсвайки изтеклата давност.
Но може и да се бъркам.
Споменът ми е мътен и от някаква лекция. Може да беше в случай, че плащанията са уговорени предварително кога и какви вноски се дължат и плащането на една вноска има сила на признаване на цялото вземане, прекъсвайки изтеклата давност.
Но може и да се бъркам.
-
Trapped - Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|