начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Наказват ли се извръщения на покойник?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот dgargamel » 03 Мар 2008, 10:41

Здравейте!
Прощавайте за невежеството ми но искам да попитам относно горното. Значи почина баба ми в болница в Стара Загора след което беше изпратена в моргата на същата болница. След направена консултация с моргата ние платихме такса за да може тя да остане в камера за една нощ. Но на следващия ден ни съобщиха, че неможе да се състои погребението защото е било извършено нападение на моргата. След направената проверка разговорите с органите на реда и дознателите се оказа, че някой е разбил моргата влезнал е вътре извадил е ковчега на баба ми след това го е влачил изкарал го е от моргата и е заобиколил зградата на моргата след което е блудствал с покойника. Моргата се намира в пределите на болницата заградени с ограда и портиер. Въпроса ми е мога ли да заведа дело срещу болницата след като аз съм платил за престоя на баба ми в камерата, а те не само не са я запазили но е била осквернена и то изключително зверски по този начин. Това е втори случай в тази болница.
dgargamel
Младши потребител

Мнениеот law_master » 03 Мар 2008, 12:16

здравейте аз съм още студент но ето какво мисля:

според мен можете за заведете граждански иск за обезщетяване на неимуществени вреди, но имайте предвид че съдът ги присъжда по справедливост - т.е. на дали 6те получите много.
тъй като починалите не са субекти на наказателно провоотно6ение не можете да си търсите правата в наказателния съд
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Наказват ли се извръщения на покойник?

Мнениеот izymena » 03 Мар 2008, 14:18

Значи за случай от криминално естество,тези които са ви оведомили за гаврата с тялото ви лъжат.
Веднага се викат органите на мвр и там се държи в тайна до разкриване на престъплението.
Тук ми се струва,че ви гъделичкат за престой,колкото повече,толкова повече. :roll:
Съвсем естествено е такъв да не се разхожда свободен из пределите на тая държава,явно си е за ръкави или изследване ,но заключен.
Щом знае как да излезе невредим и всичко за тази болница,значи е имал постоянен контакт и е превъртял.
Срам,толкова пък да си грозен,та чак мъртви тела да обладаваш,пфу :shock:
То въобще вижда ли някой какво е станало с тялото след като погребалната фирма ти го предоставя облечен и покрит до гърдите.. :evil: И никой не ти казва,достатъчна е мъката..Затова си мисля,че с вас се подиграват.
Посъветвайте се с адвокат преди погребението,за да избегнете ехскумация и поискайте аутопсия за предоставената ви информация,по извращението..Запишете си данните на свидетеля,който ви е съобщил това.Вдигнете Стара загора на крак,отмъстете в името на роднината ви,как така ще ви тормозят,особено пък с тленните останки на милото ви същество,което е било порядъчно и любящо децата и внучетата..
При всички случаи отложете погребението и извадете нужните документи.Може и да ви потрябват.
izymena
Потребител

Мнениеот d_d » 03 Мар 2008, 14:26

dgargamel , кога е станало това ?
d_d
Потребител

Мнениеот dgargamel » 03 Мар 2008, 16:28

Значи това е станало на 29 февруари срещу 1 вечерта. На 1 март събота когато сутринта са отишли сутринта на работа в моргата който е отишъл първи е видял вратата разбита след това явно са извикали завеждащия на моргата и полицията при огледа са намерили ковчега извън моргата едно пояснение моргата се помещава в зграда която е била преди много години параклис също така граничи с голяма улица. Представете си значи изрода е изкарал ковчега от камерата и го е влачил като го е изкарал от западната врата покрай стената на моргата- параклиса и го в завлачил до источната стена или абсидата на бившия параклис. Както казах тази абсида се намира на метър два от този път оградата в ниска и може да се прескача също така всичко се вижда така че е бил доста смел изрод. След като са дошли от МВР са направили оглед взели са отпечатаци също так съдебна медицина е звела ковчега с баба ми и го е закарала за 2-ра аутопсия. Веднъж и е било правено след като е починала в отделението са я закарали в същата морга и ни казаха че се правило задължително аутопсия. От съдебна медицина като са направили втора аутопсия са намерили косми и са взели секрети. Също така са и отстранили ануса, матката и влагалището за подробни изследвания. Горе долу това е случая така че не са ни измамили както предполагате. Още повече че аз съм свещеник и погребалната агенция го знае това и никой предполагам не би ни измамил за такова нещо. Имало е дознатели и те са разговаряли с майка ми и може би ще продължат разговорите с тях. А за другия случай за който споменах е стнал преди известно време може и година в моргата на съдебна медицина но тогава е бил хванат извършителя защото си е изтървал личната карта под ковчега когато е осквернявал тялото. Разбирате предполагам че не е нормално това още повече болницата е длъжна след като си плащаме за тази камера в моргата да се погрижи за покойника или поне да го съхранява. Разбирам че икономисват средства за охрана но СОД можеха поне да сложат. Затова питам мога ли да си търся правата за небрежната работа имам предвид да съдя болницата. За тези които са от Стара Загора болницата е Окръжна болница.
dgargamel
Младши потребител

Мнениеот d_d » 03 Мар 2008, 17:24

Интересно , че в новините няма нищо.
d_d
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Мар 2008, 17:34

Dgargamel според мен това е престъпление по чл.325(2)НК.Болницата няма вина.След откриването на извършителя предявете срещу него граждански иск!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот d_d » 03 Мар 2008, 17:41

Имам гадното чувство, че това не е истина.
Отче, все още ли си търсите жена по форумите? И откога в моргата труповете се съхраняват в ковчези ? Доколкото разбирам от немски , учите в техническия и се интересувате от психология.

Чичко Гугъл знае доста - http://www.google.bg/search?q=dgargamel ... rt=10&sa=N
d_d
Потребител

Мнениеот donna » 03 Мар 2008, 17:54

d_d написа:Имам гадното чувство, че това не е истина.
Отче, все още ли си търсите жена по форумите? И откога в моргата труповете се съхраняват в ковчези ? Доколкото разбирам от немски , учите в техническия и се интересувате от психология.

Това горе не зная дали е вярно ,но това тука е и се питам кой трябва да съдим /това хипотетично ,нямам отношение към случая/-болницата ли ,държавата ли ...или и аз не зная кой ,случая е отвратителен.
http://dnes.dir.bg/2008/01/29/news25992 ... #sepultura
donna
Старши потребител

Мнениеот dgargamel » 03 Мар 2008, 18:29

Прощавай но имаш голяма грешка нито си търся жена имам си такава виждам че не си запознат за да стана някой свещеник преди това трябва да се оженя аз съм женен от 4 години нито пък съм учил в Техническия не се интересувам от психология, а относно ковчега след като разбрахме че е починала отидохме в отдлението където беше там ни казаха че са я прехвърлили в патоанатомия или сдруги думи в моргата на болницата. Дадоха ни един лист който трябваше да го занесем в моргата. Като отидохме там имаше един мъж който беше санитара и една жена от погребална агенция. Тя ни предложи тяхна агенция да поемат погребението. Ние неискахме да и правят аутопсия но ни обясниха че щом като е починала в болницата се правила. Ако сме искали обаще е трябвало да подадем молба до директора на болницат за да не и правят но можело молбата ни да не бъде увъжена. Ние се отказахме да се занимаваме с това. От погребалната агенция ни казаха да оставим дрехите на баба ми при тях и след като бъде извършена аутопсията санитра щял да ги вземе и да я облече. Също така ние си платихме 20 лв. такса за да може баба ми да остане в камера след като бъде облечена и положена в ковчега. Така ни казаха от погребалната агенция. И на другия ден когато се състои погребението трябваше да отидем в 14 часа където катафалката щеше да я откара значи ние нямаше да я вземаме а от погребалната щяха да я сложат в катафалката. Това е случая. Съответно погребалната фирма каза че ще ми издаде фактура за вичко включително и за камерата в моргата която ни предложиха да ползваме както писах първата вечер 20 лв. всеки следващ 15 лв. Ако неми вярвате ето ми тел. 0886402438 може да ми се обадите и ще ви разкажа всичко подробно.
Последна промяна dgargamel на 04 Мар 2008, 08:23, променена общо 1 път
dgargamel
Младши потребител

Мнениеот dgargamel » 03 Мар 2008, 18:36

donna написа:

Това горе не зная дали е вярно ,но това тука е и се питам кой трябва да съдим /това хипотетично ,нямам отношение към случая/-болницата ли ,държавата ли ...или и аз не зная кой ,случая е отвратителен.
http://dnes.dir.bg/2008/01/29/news25992 ... #sepultura

Не сме го разгласяли по медиите
По отношение на посочката за немския сайт ако някога сте се регистрирали в сайтове за печелене на пари и след това са ви изпращат различни рекламни сайтове и други подобни където трябва да се регестрирате на това се дължи и моята регистрация там незнам немски учил съм в Русия
dgargamel
Младши потребител

Мнениеот IvoZdravkov » 03 Мар 2008, 19:51

Голяма мъкааа...

Първо в заглавието : Наказват ли се изврАщения НАД покойник? - може би така трябва да се напише, че взех да си мисля, че покойника е извратил някого.

1.Първо, ако е истина - БОГ да накаже злосторника. Чак не мога да повярвам, че имат такива уродливи същества.
2.Доколкото разбирам се води следствие от дознателите на РВДВ Ст.Загора... или?
3.То като осквернителите на гробове, но не може да изискваме СОТ датчик над всеки гроб нали?

http://www.bglegis.com
IvoZdravkov
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 03 Мар 2008, 20:00

REVOLUTION написа:Dgargamel според мен това е престъпление по чл.325(2)НК.

чл. 325 (1) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Това е точната наказателно-правна квалификация на деянието. По този текст трябва да отговаря този, който се е гаврил с тленните останки на Вашата сродница. По същия текст следва да отговарят и тези лица (вкл. лица от болничния персонал), които умишлено са му помогнали като са го улеснили, било чрез действия или бездействия, било чрез даване на съвети разяснения или по какъвто и да било друг начин (дали са му ключ, казали са му от къде и кога да взлезе...)

Самата болница, като юридическо лице, не може да бъде подведена под наказателна отговорност. Може, обаче граждански иск да бъде предявен и към нея, ако се окаже, че същата по някакъв начин е допринесла за възникването на вредните последствия (например определени нейни действия/бездействия са създали причини и условия за извършване на престъплението).

Силно се надявам, че извършителят ще бъде разкрит и вината му ще бъде доказана.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот law_master » 03 Мар 2008, 21:21

ако приемем че това е точната разпоредба на НК, то излиза че имаме предмет на престъплението ,,човешко тяло'' :?:
Аватар
law_master
Активен потребител

Наказват ли се извръщения на покойник?та и да и правят аутоп

Мнениеот dgargamel » 03 Мар 2008, 21:29

Благодаря за помоща. Относно СОТ не е нужно да се слага на всеки гроб въпреки че на гробищата има охрана. Но за конкретния случай може поне на моргата да се сложи както има даречем в самата болница или пък на магазини или други обществени или частни згради.
Не знам дали болницата има вина но все пак това се случва за втори път както казах първия във ВМИ патоанатомия втория е нашия ОРБ патоантомия. Също така ние сме си платили да я съхраняват а не да се гаврят. Ние не сме искали да я пращат в морга и да и правят аутопсия но като е задължително тогава решихме да е в камера.
МВР Стара Загора е и дознателите са от Стара Загора тези служби работят по този случай. Предполагам че през седмицат ще се срещнем с тях. Лекаря от съдебна медицина ни каза че след направената повторна аутопсия е намерила косми и е взела секрети но при първичните изследвания не са читави или може би достатъчни и ни каза че след като се направят подробни изследвания тогава може да каже повече за извършителя. Както писах от лекарката от съдебна е взела ануса, матката и влагалището защото е имало разкъсвания и се съмняваше за семена течност но небеше сигурна.
Относно болницата питам защото ми се струва нехайно от тяхна страна предвид че е имало първи случай и не са взети мерки за охрана на моргата.
dgargamel
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 03 Мар 2008, 21:39

law_master написа:ако приемем че това е точната разпоредба на НК, то излиза че имаме предмет на престъплението ,,човешко тяло'' :?:

Млади приятелю, уточнете още веднъж сам за себе си, разликата между "предмет", "обект" и "субект" на престъплението. Тогава ще видите, че нищо очудващо и противоречиво няма в квалификацията. :wink:

Иначе за този случай по същество мисля, че не е редно да дискутираме повече във форума. Явно вече има заведено висящо наказателно производтво, така че нека да оставим компетентните органи да си свършат работата и да се надяваме, че ще постигнат успех. Разбирам заинтересоваността на автора на темата, но най-добронамерено ще го посъветвам да потърси специализирана правна помощ, защото с писане по форумите нищо съществено няма да постигнем.

Колкото до нехайното отношение на болничното ръководство към сигурността на помещенията в сградата, то струва ми се, наистина може да се мисли за завеждане на граждански иск, спрямо болницата на това основание. С това трябва да се занимае обаче, опитен юрист-цивилист, който най-първо да прецени шансовете за успех и има ли смисъл изобщо да се започва подобно поризводство.

Имайте предвид, че много адвокати ще кажат "Да може да ги съдим, само ме наемете". Така е. Наистина можете да заведете такова гражданско дело. Друг е обаче въпроса какви са шансовете да го спечелите. Затова не се доверявайте на първия адвокат, който започне да Ви сваля звезди.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот law_master » 03 Мар 2008, 22:02

за конкретния казус:

обект - обществените отношения за щитаващи реда и общественото спокойствие

субект - може да бъде всеки

непосредствен обект - нарушаване на обществения ред и неуважение към обществото

предмет - това, върху което осъществява неблагоприятното въздействие от престъпното деяние
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот dgargamel » 03 Мар 2008, 22:04

Inspector_MBP написа:
law_master написа:ако приемем че това е точната разпоредба на НК, то излиза че имаме предмет на престъплението ,,човешко тяло'' :?:

Млади приятелю, уточнете още веднъж сам за себе си, разликата между "предмет", "обект" и "субект" на престъплението. Тогава ще видите, че нищо очудващо и противоречиво няма в квалификацията. :wink:

Иначе за този случай по същество мисля, че не е редно да дискутираме повече във форума. Явно вече има заведено висящо наказателно производтво, така че нека да оставим компетентните органи да си свършат работата и да се надяваме, че ще постигнат успех. Разбирам заинтересоваността на автора на темата, но най-добронамерено ще го посъветвам да потърси специализирана правна помощ, защото с писане по форумите нищо съществено няма да постигнем.

Колкото до нехайното отношение на болничното ръководство към сигурността на помещенията в сградата, то струва ми се, наистина може да се мисли за завеждане на граждански иск, спрямо болницата на това основание. С това трябва да се занимае обаче, опитен юрист-цивилист, който най-първо да прецени шансовете за успех и има ли смисъл изобщо да се започва подобно поризводство.

Имайте предвид, че много адвокати ще кажат "Да може да ги съдим, само ме наемете". Така е. Наистина можете да заведете такова гражданско дело. Друг е обаче въпроса какви са шансовете да го спечелите. Затова не се доверявайте на първия адвокат, който започне да Ви сваля звезди.

Благодар Inspector_MBP за изчерпателния отговор тъй като днес е празник и никой не работи реших първо да пиша във форума разбира се утре ще потърся адвокат с когото да поговоря. Но според мен трябва да се прекрати тази порочна и извратена практика и отговорните да си понесат последствията включително и нехайното отношение на болницата, защото ако някой не го направи ще продължават тези изродщини и ще има много наскърбени и поругани сродници.
dgargamel
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 03 Мар 2008, 22:11

НЕКРОФИЛИЯТА КАТО СТРУКТУРА НА СЪЗНАНИЕТО
съвкуплението с трупове - това не е само табу, призвано да съхрани неприкосновеността на границата между живи и мъртви, но също е и един от митологичните легитимизирани способи тази граница да бъде пресечена, обезпечавнайки с това единство и взаимодействие между света на живите и света на мъртвите.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот stroitel » 03 Мар 2008, 22:23

Относно наказанието - едва ли ще помогне. Това е болен човек.

Лично аз считам,че изнасилвачи,педофили,некрофили и т.н. - задължително трябва да бъдат принудително лекувани.И до излекуването им - изолирани от обществото.

Доколкото съм гледал /по Дискавъри и др./ интервюта с хора,извършили такива деяния,те твърдят,че не могат да се противопоставят на тези си желания.И че като излязат, при първа възможност ще го направят отново.
Независимо от реакцията на обществото.
Оставени така те са - и болни,и опасни,и друго освен лечение- не им въздейства.
stroitel
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право