начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Спорен път западна промишлена зона Варна

Казуси за недвижими имоти

Спорен път западна промишлена зона Варна

Мнениеот vesselinaw » 12 Мар 2008, 18:38

Моля за съвет и за помощ защото вече незнам какво да правя.
Собственици сме на парцел в зап. пром. зона Варна в идеална съсобственост на мястото са построени два склада долепени един до друг. Пред този парцел трябва да минава път по силата на ПУП - ПРЗ на зап. пром. зона одобрен с Решение № 196-13 от 28.01.2004г. искаме да направим делба на имота и да продадем нашата част /имаме и клиент който чака/ точно в часта пред нашата сграда и съответно нашата част от имота един господин твърди че мястото си е негово и там си е построил едно магазинче на средата на въпросния път и са изляти основи за още една постройка. Ходих в Младост и в Голяма Община исках все пак някой да каже има ли право този господин да е там или не. Накрая разбрах неофициално че този господин не е обезщетен и освен това има разрешение за строеж което според незаконното строителство в район Младост е напълно законно. Въпроса ми е аз мога ли да получа официален отговор на въпроса кой има дали и ще бъде обезщетен и има въобще започната процедура за този господин и мога ли да си направя делбата.
Благодаря предварително
vesselinaw
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 13 Мар 2008, 12:35

Въпросът е неясно поставен.
Вие твърдите, че сте собтвеници на този парцел. Вероятно имате акт за собственост.
Складовете чия собственост са? Ваши в съсобственост с някой друг или на този, който оспорва вашите права? Или пък на трето лице? Оставам с впечатление, че сградите са съсобственост ваша с други лица "пред нашата сграда"- вероятно тази, която смятате, че ще имате след делбата.
Пътят вероятно е граница с Вашия парцел "пред този парцел трябва да минава път..". Магазинчето било на средата на "този път", т.е. не точно във вашия парцел.
Та определено не ми е ясно къде този господин е строил и на какво точно претендира, че е собственик.
До тук ми звучи като да има спор за материално право, разрешим от съда. Общината едва ли ще реши въпроса Ви. Ако започнете "делба"- да речем съдебна, първо ще следва да решите именно този въпрос- на какво сте собственици. Ако е така именно добър адвокат би Ви бил от помощ.
Julyan
Потребител

Мнениеот vesselinaw » 14 Мар 2008, 00:36

извинявам се че не съм била точна грешката е моя.
1.парцел в идеална съсобственост с два склада в него съответно на двамата собственици
2.искаме да направим делба (всичко е делимо няма проблем)
3.точно пред парцела според приет ПУП минава път (има го в действителност)
4. на част от пътя (точно пред нашата част която искаме да обособим това се налага защото склада наша собственост се намира от тази страна) има един господин който си е построил магазин точно на средата на пътя и е излял основи на още една сграда естествено пак по средата на пътя
5. след дълги обиколки между район Младост и голяма Община съответно по етажите разбрах следната информация:
- целия парцел на господина влиза в пътя т. е; трябва да бъде обезщетен, но трябвало да подаде молба за това в общината а той няма такова намерение
- в момента парцела му няма номер но от район Младост от незаконно строителство ме уверяват че строежите му са законни
- получих копие от ПУП а там има път няма постройки

доста се обърках има път но има и постройки кой има право пътя, стария собственик, ние като съседи нямаме ли право поне на информация? Където и да отида към който и етаж в голяма община и в която и да е стая в Младост всички казват а това не е за нас идете еди къде си, а като отида на посоченото място се повтаря същото по безсилна не съм се чувствала и пред природно бедствие.

Благодаря предварително
vesselinaw
Нов потребител

Назад към Имотни казуси