начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Преизграждане на същ. жилищна постройка, несговорчив съсед

Казуси за недвижими имоти

Преизграждане на същ. жилищна постройка, несговорчив съсед

Мнениеот k_k_stoianova » 17 Мар 2008, 22:49

Здравейте, търся адвокат от В. Търново, който се занимава с имотни казуси.
А питането ми е такова: Съсед на калкан не е съгласен със събарянето
на старата постройка и преизграждането и. Какво право има да спре събарянето и стоежа? И какви права имам аз?
За тези отзивчиви адвокати, които ми помогнаха в едно предно питане в този раздел на форума, става въпрос за същата къща. Използвам случая
да благодаря на ykovachev, насоките и публикациите му много ми помогнаха.
Благодаря предварително! И на г- н atakuvam също.
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот system » 17 Мар 2008, 23:50

Аз я карам малко на стари спомени, но ще се опитам да отговоря, дано не Ви заблудя. От значение за отговора е дали пастрайките "на калкан" са в един общ - на Вас и съседа Ви, поземлен имот или в два различни поземлени имоти. Ако са в един имот, тогава съседът Ви е заинтересувана страна и трябва да бъде уведомен за разрешението за строеж, съответно има право да го обжалва пред РДНСК. Ако сградитеу "на калкатк" са в два различни имота - при т. нар. "свързано" застрояване, тогава съседът не е заинтересувано лице. И ако подробният устройствен план, който е в сила, допуска свързано застрояване между двата имота, тогава съседът Ви не може да препятства строителството. Тук ме смущава текстът на чл. 21 ал. 5 от ЗУТ "Свързано ниско застрояване се допуска при съгласие на собствениците на съседните урегулирани поземлени имоти, в които се установява свързаното застрояване." Но предполагам, от този текст не се обхващат случаите, когато свързано застрояване е предвидено със самия действащ подробен устройствен план на града.
system
Активен потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 18 Мар 2008, 00:11

Поземлените имоти са отделни, не става въпрос за съсобственост. Моята стара къща е застроена на границата на 2 ет. и на другата граница има едноетажна къща. Не зная това свързано ниско строителство ли е, между двете къщи е имало разстояние от 25 ст., което съседът през годините е използвал за да разшири стаята си. Това се вижда. Къщата е много стара, преди 1913 год. необитаема от няколко години, руши се сама. Имам проект за преизграждане, чакам съгласуване с НИПК и реших през това време да уведомя съседите и архитекта ме посъветва така. Но съседката на калкана, категорично отказа да разговаря с мен, единствено ме уведоми, че с нищо няма да се съгласи - нито да събарям, нито да строя.
Притеснението ми е - всички специалисти, архитект, техници в община ми говорят, че съседите трябва да са съгласни. От всичко това разбирам за техните права, а не съм наясно с моите и докъде стигат техните?
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот k_k_stoianova » 18 Мар 2008, 00:27

Свързаното строителството, мисля че е предвидено в ПУП на града, става
въпрос за В.Търново, Варуша където парцелите са много малки и къщите са направо една върху друга.
k_k_stoianova
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 18 Мар 2008, 17:52

По-голямият ви проблем е , че къщата е паметник на културата, отколкото , че съседите не са съгласни.Тях никой не ги пита.Когато ви се издаде разрешение за строеж то не трябва да им се обявява.До 2003г. съседите бахя т.нар. "заинтересовани страни" и им се обявяваше рарешението.Затова се бъркат хората, с които сте говорила, че трябва да ги питате.
Проблемът е, че в НИПК работят едни... как да се изразя по-меко... смотаняци и едва ли ще се навият да съборите старата сграда.Ще поискат да я възстановявате, но това е вече друга тема.
Ето ви отговор.На мен не ми трябват документи.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси