начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

осигуровки

Мнениеот badu » 25 Фев 2005, 16:30

колеги, моля за вашето съдействие!
Има ли някой представа какви социални и здравни осигуровки следва да се плащат от едноличния собственик на ЕООД, който сам е управител на дружеството си? От датата на регистрацията ли се дължат или от момента на започване на дейността (при положение, че в НОИ се съобщи, че дружеството ще започне да осъществява дейността си в по-късен момент)? Предварително благодаря за помощта!
badu

Re: осигуровки

Мнениеот monteskio » 25 Фев 2005, 16:35

Мисля, че по въпроса има един нормативен акт,ойто може да ви е от помощ - Кодекс за социалното осигуряване - ако не се лъжа за името....

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот badu » 25 Фев 2005, 17:03

мисля че там нямаше конкретни цифри
badu

Мнениеот badu » 28 Фев 2005, 11:38

никой ли няма представа?
badu

Мнениеот Kiarra » 28 Фев 2005, 21:50

Никой не ти отговаря,защото отговорът е доста дълъг и зависи от няколко неща.Каква е дейността на дружеството?Имаш ли сключен договор за управление или ще се самоосигуряваш?

Първи вариант :
Ако имаш договор за управление(,което според мен е задължително съгл. ТЗ) си задължително осигурен за всички социални рискове съгласно чл.4,ал.1,т.7 от КСО.
Общият размер на осигуровките(за осигурителя-дружеството и за осигуреното лице-ти) е 35,5% плюс ТЗПБ(от 0,4% до 1,1%-зависи от дейността на дружеството-определя се по Приложение №2 към ЗБДОО за 2005 г.) плюс 6% здравни осигуровки върху (брутното ти възнаграждение минус нормативно-признатите разходи 10%),но не по-малко от минималния осигурителен доход за ръководен служител за съответния вид дейност(определя се по Приложение №1 към ЗБДОО за 2005 г.) и не повече от 1300 лв.Осигурителните вноски се разпределят между осигурител и осигурено лице в съотношение 70:30 за 2005 г.,като ТЗПБ е изцяло за сметка на осигурителя.
Например : Ако дейността на дружеството попада в категорията бизнес услуги общият размер на осигуровките(за дружеството и за теб) е минимум 168 лв./месец=400 лв.*(35,5%+0,5%+6%),от които за сметка на дружеството 118,20 лв. и за твоя сметка 49,80 лв.
Ако имаш договор за управление,т.е. не си самоосигуряващо се лице,осигуровки се дължат от датата на вписване на дружеството в търг.регистър.Осигурителните вноски се внасят при изплащане на възнаграждението за съответния месец.
Само да ти обърна внимание,че ти давам общите суми и проценти за всички фондове(Пенсии,Общо заболяване и майчинство,Трудова злополука и професионална болест,Безработица,Здравни вноски,ДЗПО-зависи кога си роден),а не разбити по фондове.При внасянето сумите се внасят с няколко платежни нареждания по различни сметки и параграфи.

Втори вариант :
Ако се осигуряваш като самоосигуряващо се лице(собственик на ТД),задължително е да си осигурен най-малко за инвалидност поради общо заболяване,за старост и смърт съгласно чл.4,ал.3,т.2 от КСО.Базата за изчисляване на осигуровките е най-малко 220 лв. и не повече от 1300 лв.,а ставката е 29% плюс 6% здравна осигуровка или 77 лв./месец,които са изцяло за твоя сметка.В този случай осигуряването започва от момента,в който декларираш в НОИ,че започваш да извършваш дейност.Осигурителните вноски се внасят до 10-то число на месеца,следващ месеца,за който се дължат.

Според мен вариантът с договор за управление е правилният,но вариантът със самоосигуряването е по-евтин,ти си преценяваш.

Ако имаш още въпроси можеш да ми пишеш на kiarra@gbg.bg
Kiarra

Мнениеот Мартин » 24 Мар 2005, 15:07

Това е перфектен отоговор според мен. Браво.
А ако може и аз да се възползвам от темата да попитам?
ако се осигурявам от друго място като служител на трудов договор, трябва ли да внасям тези осигуровки и като учредител на ЕООД. или осигуряването ми от първото работно място е достатъчно?
Мартин

Мнениеот Kiarra » 24 Мар 2005, 23:29

Ако по трудовия договор си осигурен върху 1300 лв.(или повече) няма да се осигуряваш и като собственик или управител на ЕООД(самоосигуряващ се или ДУК).В противен случай трябва.Справка : чл.6,ал.10 от КСО.

Намерих едно писмо на НОИ,съгласно което ако в ДУК не е уговорено ежемесечно възнаграждение,то тогава можеш да се самоосигуряваш.Цитирам :

"Осигуряването на осъществяващи трудова дейност съдружници в TД е регламентирано с чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица. Това се прилага, когато няма договор (заварените от промяната на ТЗ случаи) или когато договорът за управление не предвижда текущо ежемесечно възнаграждение, а например процент от печалбата. Но при определено възнаграждение или при трудов договор, осигуряването е на основание чл. 4, ал. 1, т. 7, респективно т. 1 от КСО".
гл.експерт И.Карабашев
(Според НОИ договорът за управление може да бъде и трудов,но това при ЕООД е неприложимо).
Kiarra

Мнениеот Kiarra » 25 Мар 2005, 00:15

Извинявам се за грешката.В първото изречение исках да кажа : Ако заплатата ти е 1300 лв.(или повече) и съответно си осигурен върху максималния осигурителен доход - 1300 лв. ....
Kiarra

Мнениеот Пепи » 25 Мар 2005, 10:36

Нали 29% е без осигуряване за болнични ?
Пепи

Мнениеот lim » 26 Мар 2005, 14:39

ot data na zapochvane osyshtestviavane/ na deinostta
lim

Мнениеот мг » 28 Мар 2005, 14:39

Въпросът е свързан и със счетоводството. Какви са отношенията - трудови, граждански.
мг

Назад към Данъчно право