начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Размер на осигурителните вноски-въпрос?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Размер на осигурителните вноски-въпрос?

Мнениеот t_ivanova » 21 Май 2008, 13:56

Интересува ме , как се изчислява размера на осигурителните месечни вноски за работници в шивашко ателие? Както и какъв е той горе-долу?
Предварително Ви благодаря:)
t_ivanova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Май 2008, 13:58

На база заплатата ... има там едни % дето се прилагат ... умножение/деление/събиране/изваждане ... и готово ...
С калкулатор става по-лесно ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот t_ivanova » 21 Май 2008, 14:05

Ясно ми е че умножение , деление , събиране , изваждане и т.н. :lol:
Интересуват ме въпросните проценти , че от всичко дето изчетох ми стана каша в главата , а и нищо не разбрах :?
t_ivanova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Май 2008, 14:11

Осигурителни вноски и осигурителен доход
Чл. 6. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 1 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., бр. 104 от 2005 г.) Размерите на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване са, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 26,5 на сто и вноската по т. 8 - за лицата, работещи при условията на III категория труд, които са осигурени за всички осигурени социални рискове;

2. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 29,5 на сто и вноската по т. 8 - за лицата, работещи при условията на I и II категория труд, които са осигурени за всички осигурени социални рискове;

3. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 29,5 на сто и вноската по т. 8 - за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 4 и следователите по Закона за съдебната власт , които са осигурени за всички осигурени социални рискове;

4. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 25,5 на сто и вноската по т. 8 - за лицата, осигурени за всички осигурени социални рискове без безработица; ако тези лица работят при условията на I и II категория труд, осигурителната вноска е 28,5 на сто и вноската по т. 8;

5. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 22 на сто и вноската по т. 8 - за лицата, осигурени за инвалидност, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест; ако тези лица работят при условията на I и II категория труд, осигурителната вноска е 25 на сто и вноската по т. 8;

6. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 25,5 на сто - за лицата, осигурени за всички осигурени социални рискове, без трудова злополука и професионална болест и безработица;

7. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) 22 на сто - за лицата, осигурени за инвалидност, старост и смърт;

8. от 0,4 до 1,1 на сто за трудова злополука и професионална болест, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година по групи основни икономически дейности.

+ здравната вноска ... не е толкова голяма каша ... :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот t_ivanova » 21 Май 2008, 14:14

Изключително много благодаря за отговора , това е което и аз извадих , значи съм на прав път ;)
А категориите труд , къде ги пише?
Мерси :) :oops:
t_ivanova
Младши потребител

Мнениеот marinik » 24 Май 2008, 00:41

темата ти е за счетоводен форум.

като за начало погледни НКИД на фирмата и МОД2008. на базата на тези класификатори на икономическите дейности и минималните осиг.прагове за 2008 се определят минималните прагове, на които работодателят е длъжен да осигурява работниците си. НО това не значи, че не може те те да са на МРЗ, а да ги осигурява на праговете.

относно процентите:

работници родени до 1960 III кат-рия труд:
ДОО работник 10.6%
ДОО работодател 15.9%
ГВРС работодател 0.5%
ТЗПБ работодател - съгласно наредбата за икон.дейности
ЗО работник 2.4%
ЗО работодател 3.6%
ЗО болнични 3.6% за работодателя за целия период на болничния

повече инфо за осигуровки, прагове и т.н на http://www.odit.info
marinik
Нов потребител