начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

nedvigim imot-onaslediavane,documenti za sobstvenost, delba.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

nedvigim imot-onaslediavane,documenti za sobstvenost, delba.

Мнениеот pavelll_33 » 14 Апр 2005, 20:06

Моля,помогнете да се ориентирам в създалата се ситуация относно наследствения апартамент, който остана след смърта на баща ни, а тя е: Законови наследници сме, аз, брат ми и нашата родна майка,( единственна и законна съпруга на починалият ни роден баща). Апартамента е построен след брака на родителите ни със собствени средства - Ж.С.К ( на стопанска сметка)Приживе, баща ни не се сдоби с нотариален акт по една или др.причина, но документи доказващи собственноста на жилището ( на негово име ) притежаваме, от разрешително право за строеж, акт 16,списък на член кооператорите, разпределителен протокол, до съгласие за издаване на нотариални актове на член кооператорите от управителния съвет. От изложеното по горе следват и въпросите ми: - какви наследствени дялове се полагат на всеки от нас от упоменатото жилище; - за придобиване на нотариален акт, нужно ли е съгласието и на тримата наследници или всеки поотделно може да предяви искане за издаване на такъв, за полагащият му се дял, кога и може ли, аз и майка ми да прехвърлим дяловете си на моя син ( внук ) без съгласието на брат ми. Благодаря предварително ІІІ
pavelll_33
Младши потребител

Re: nedvigim imot-onaslediavane,documenti za sobstvenost, de

Мнениеот kaka » 15 Апр 2005, 15:44

Имате по 1/3 ид част от имота и можете да се снабдите с констативен нотариален акт при наличие на всички по горе документи плюс удостовеление за наследници
таксите не са много високи
kaka

Мнениеот martiiiiiiiiiiii » 15 Апр 2005, 16:36

След като апартамента е строен по време на брака на родителите ви, майка ви има 4/6 ид. части, а вие с брат си имате по 1/6. Първо тримата трябва да си извадите констативен НА, а после вие и майка ви може да дарите или да продадете на сина ви своите идеални части.
martiiiiiiiiiiii

Мнениеот Невена » 15 Апр 2005, 17:43

Съглсна съм с КАКА,но за да прехвърлите идеалните си части в полза на трето лице,пък било то и сина ви/внука триабва Ви съгласието не брат ви (чл.33 ЗС)
Невена

Мнениеот 11111 » 15 Апр 2005, 18:13

Вашите дялове можете да прехвърлите чрез дарение .. така няма да е необходимо да искате съгласие от вашия брат( чл. 33 от ЗС).
11111

Мнениеот pavelll_33 » 16 Апр 2005, 20:38

Благодаря за отговорите Iii За да си доизясня нещата с ребуса,моля отговорете ми.Мога ли аз, без съгласието на брат ми да снабдя с КОНСТ. НАТ. АКТ и тримата наследници.Майка ми не е проблем.Брат ми е заявил, че няма да съдейства с нищо.Приживе, желанието на баща ни а сега и на майка ни е жилището да бъде продадено на синът ми, за да не е оспоримо.Ако се снабдим с КОНСТ. НАТ.АКТ възможно ли е чрез съдебна делба чл.288 ал.3, да се изплати делът на брат ми който е едва 1/6, от майка ни, която е живяла и живее в жилището. Друго жилище тя няма. Ако с такава делба нещата са възможни, то проблем от страна на майка ми по прехвърляне на жилището няма да има. Вариант с отказ от наследство от мен и майка ми в полза на синът ми,придобиването на по голям дял от имота и последваща съд.делба м/у сина и брат ми, какви шансове дава на сина да придобие и делът на брат ми. Моля, посъветвайте ме IIi
pavelll_33
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ