начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на ниви

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на ниви

Мнениеот jekata » 11 Ное 2008, 23:06

Здравейте !
Предстои ми прехвърляне на ниви било то чрез дарение или чрез покупко-продажба. Основен проблем е, че са в съсобственост с още едно лице. Същото не желае да изплати своята част, нито предлага да получи нормални цени за района. С две думи блокира засега каквото и да е придвижване. Видях, че минимум се делят на парчета от по 3 дка, а ако са да речем 4 общо как се процедира ? Като цяло предполагам следваща стъпка е съда след като нито ми плащат моята част, нито съм съгласен на високите цени за чуждата. Каква обаче е точната процедура ?

Благодаря предварително !
jekata
Младши потребител

Re: Делба на ниви

Мнениеот jpaskova » 18 Ное 2008, 13:27

Ако правилно съм разбрала, вие сте съсобственик на земеделска земя, т.е. на скиците пише Вашето име+името на друг съсобственик. В такъв случай е необходимо да отидете в Общинската служба по земеделие в общината, в чието землище се намират имотите, да презаверите скиците и да поискате издаване на характеристика за данъчна оценка. След като вземете и самата данъчна оценка/издава се от данъчната служба също по местонахождение на имота/, с нея и презаверените скици+нотариалния акт/или какъвто документ имате за собствеността/ отивате при нотариус заедно с лицето, на което искате да прехвърлите Вашата 1/2 идеална част. Оформяте нотариален акт и след като той го получи, отива отново в Общинската служба по земеделие, за да се рагистрира като нов собственик. Пак повтарям: Ако сте записан като съсобственик в партидата на имота! Ако имотите се водят на починал Ваш наследодател, т.е. на скиците пише друго име - дядо, баща, баба,т.н. - лице, което е починало, и Вие знаете, че сте негов наследник и съответно сте си направил сметка колко е Вашият дял, но не сте вписан като собстеник в партидата на имота, случаят е друг. Пишете, нямам нищо против да Ви обясня всичко, защото случайно съм компетентна.
jpaskova
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 19 Ное 2008, 15:53

В никакъв случай не следвайте съвета, даден Ви от Паскова. Дон Жуан правилно е задал въпрос към нея.
Представите за и са доста неправилни и могат да Ви навлекат проблеми.
Ясно общо взето сте наясно с проблема.
Ако Вие желаете да продадете, продавате след като сте му предложили да купи на цената на която смятате да продавате.
Ако той реши да продава, процедурата е същата.
Особено важно е ,цената на която ще се продава, да съвпада с тази, на която е предлажено на съсъбственика да купи другият дял. В противен случай има право да развали договора в 6 мес. срок.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот jekata » 19 Ное 2008, 19:42

Здравейте отново !
Благодаря, че се отзовахте на питането. Ще поясня още малко, понеже явно не съм го направил в първия пост. Съжалявам за което.
Познат е наследник на наскоро починалата си баба. Той и леля му се явяват единствени наследници. Той иска да ги продаде, а тя не, но и не дава пукната стотинка. Същевременно всички документи за имотите са у нея. Идеята е моят познат да ги продаде на мен след което аз да продължа уреждането на продажбата с лелята. Т.е. взима си парите сега и на момента, а аз с определена отстъпка в замяна на което трябва да се разправям със съсобственика :x

Питането ми е как точно трябва да се процедира ?

Благодаря още веднъж !
jekata
Младши потребител

Мнениеот Standbay » 20 Ное 2008, 00:05

Същевременно всички документи за имотите са у нея

С преписи от документите може да се снабди от Службата по вписванията, респективно от ОСЗГ, ако решението е от периода когато не подлежаха на вписване. С акта за смърт и удостоверние за наследници не би следвало да има проблеми. Още естествено скица и данъчна оценка по указания начин.
Той иска да ги продаде, а тя не

Щом е така, при покупко-продажба чл. 33 ЗС е категоричен - предложение до съсобственика, за предпочитане в нотариална форма, в което да е посочена цената и приемлив срок за отговор - приема или не. При отказ на съсобственика да изкупи по предложената цена може да се продаде на всяко трето лице.
НО само по така посочената цена - в противен случай съществува рискът от успешна съдебна атака на сделката.
Възможност за избягване на изискването на чл. 33 ЗС съществува, ако се прибегне до отчуждаване на своите ид.ч. с друг вид сделка - дарение, замяна, ДГИ. Но те също крият своите рискове.
И в едния и в другия случай обаче приобретателят на ид.ч. ще стане съсобственик с този, който не е желал отчуждването на своите ид.ч.
И новият съсобственик за да ликвидира съсобствеността ще трябва да направи това или дрез ДДД или по исков път. Второто ще му струва още доста разходи. Така че нека се замисли при тази фактическа обстановка.

П.П. Има и още варианти. Но е въпрос на запознаване с документите на праводателя, както и изясняване на действителната воля и желания на всяка от страните
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот jpaskova » 20 Ное 2008, 16:30

Обърнете внимание на факта, че Вашият приятел не е собственик, нито съсобственик на нивите, а засега е само "наследник", т.е. за да стане собственик той може или да мине през доброволна делба - направо пред нотариус, или, ако лелята не е съгласна - да иска делба по съдебен път. Уверявам Ви, че материята ми е позната, колкото и подигравателни коментари да се пишат по мой адрес. Нека Вашият приятел да отиде в Общинската служба по земеделие по местонахождение на имота, снабден с удостоверение за наследници и там ще му обяснят същото.
jpaskova
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 20 Ное 2008, 16:45

Уверявам Ви, jpaskova,че материята изобщо не Ви е позната. И това не е подигравка , а констатация.
След като е наследил бабата, той е собственик. Тя собствеността, си остава тук, не я носи никой на онзи свят. Наследниците , щом са приели наследството, са собственици.
И как ще стане собственик с делба, като делба може да иска само съсобственик?
Изяуснете първо за себи си правните понятия, тогава пишете.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот disney » 21 Ное 2008, 17:16

Да се надяваме, че с такава настървеност не раздавате съвети и в някой здравен форум ! ...

:shock: Пази Боже :lol:
disney
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба