начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Новите възнаграждения в съдебната система!!!

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Новите възнаграждения в съдебната система!!!

Мнениеот plamen_penev » 28 Фев 2009, 17:04

chandra каза:
Колеги,
срам ме е от Вас! Това ли е най-важното, кой колко получава?

Не chandra, с цялото ми уважение към възмущението ви. Не е това най-важното. То е само част от цялото и тук и сега фокусът е върху прясно публикувания списък... Нищо лично както се казва... Сравняваме, разсъждаваме, защитаваме, обясняваме колко много работим в сравнение с разните там... неюристи... :)
Но ако забележите, ще видите, че когато обсъждаме неблагополучията в самата съдебна система или конкретни произнасяния, тук изкачат едни хора, които се нахвърлят с обиди върху несъдиите и непрокурорите, не дай си боже да си и неюрист! Тук наблюдаваме само егоизма, а там си припомняме тоталитарните времена... Лично аз предпочитам егоизма...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот huligan » 28 Фев 2009, 22:09

plamen_penev написа:Но ако забележите, ще видите, че когато обсъждаме неблагополучията в самата съдебна система или конкретни произнасяния, тук изкачат едни хора, които се нахвърлят с обиди върху несъдиите и непрокурорите, не дай си боже да си и неюрист!

Какво чувстваш, като се погледнеш в огледалото, Пенев?
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот nemirim » 28 Фев 2009, 22:43

Държавата е за едни -майка, а за други мащеха.
И аз съм в бюджетната сфера, но не магистрат, но къде се пъхам с моите има -няма 500 лв заплата...
Нека вземат магистратите - лошо няма, но лошото е, че МОЕТО ЮРИДИЧЕСКО образование е приравнено на заплащането на камериерката в почивните им станции, обидно е ..., обидно е ...и аз не мога да работя друго, тъй като съм държавен служител и щом държавата ме приравнява на камериерката и на масажистката - ...... й на скапаната ни ДЪРЖАВА!!!
nemirim
Младши потребител

Мнениеот huligan » 28 Фев 2009, 23:31

nemirim написа:.
Нека вземат магистратите - лошо няма, но лошото е, че МОЕТО ЮРИДИЧЕСКО образование е приравнено на заплащането на камериерката в почивните им станции, обидно е ..., обидно е ...и аз не мога да работя друго, тъй като съм държавен служител и щом държавата ме приравнява на камериерката и на масажистката .....

Не мога да разбера, защо вместо да плачеш и се вайкаш по форумите, не се явиш на конкурс за системата? Има ги всяка година. Нали юридическото ти образование е истинско, а?
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот enter » 01 Мар 2009, 10:57

На фона на това, че България е в перманентна икономическа криза, че държавата е във валутен борд, налагащ икономии, но май само за другите професии, на критиките от европейския съюз за работата на съдебната система е ясно, че тези високи заплати, а както се оказва има и допълнителни плащания, са цинизъм.
Хулиганчо, от горния постинг сигурно предлага всеки разследващ полицай, преподавател в университет, юрисконсулт - държавен служител, юристите- експерти в администрацията, всички те да станата съдии.
Само ти напоням, че за да станеш преподавател в СУ или разследващ полицай ти се явяваш на тежък конкурс , често при конкуренция 20 човека за едно място, и издържайки конкурса - това е доказателство за знания и способности - нали няма да почеш да говориш, че е оправдано следовател в Нсл Служба да е с 3000 основна заплата, а за същата работа разследващ полицай е с 700-900 , добавки няма. Повече от ясно е, че драстичните разлики в заплащането в БЮДЖЕТНАТА сфера са безобразие. Особено когато става дума за една и съща работа, или една и съща квалификация. И хулиганчо имаш ли представа според щатната таблица колко се плаща на преподавател от университет - аз ще ти кажа средно окoло 600 включително с добавките за докторска степен.
enter
Потребител

Мнениеот donna » 01 Мар 2009, 11:02

600 без добавките за докторска стапен /то зависи и от университета и колко дава за докторска степен като добавки /, зависи дали е младши или старши преподавател -препоръка да става доцент ,за сега това е начина :wink: във ВУЗ за по-голяма заплата :)
donna
Старши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 01 Мар 2009, 11:15

Е определено България няма да се оправи, като гледам къде все се търси телето - не под кравата, а под вола. :cry:

Прокурорите и съдиите следва да получават действително много високи заплати, съобразно риска от огромни поражения от дейността им, защото те са единствената жива гаранция за правилното протичане на обществените отношения. Ако те не са материално задоволени, а пък боравят с интереси за милиони левове, те ще са много лесно податливи на корупционния натиск оказван им от притежателите на тези милиони левове - вече 20 години не се ли нагледахте само на това, как милионерите се измъкват от правосъдието с тлъсти подкупи на прокурори и съдии ?

А когато тези престъпни милионери прибират милиони, те ги вземат неправомерно от останалите граждани - монополни цени спрямо масовия потребител, орязване на заплати и пенсии поради несъбрани пари при укрити данъци за милиони, нагласени обществени поръчки и бандитски концесии, които се плащат с огромни дупки в държавния и общинските бюджети ...

Ама като ги вземат тези големи заплати съдиите и прокурорите, то трябва да им се търси и много точна сметка за работата. И при проверка като се установи сериозно нарушение по някое дело - направо да хвърчат от стола с дисциплинарно уволнение .... Така да се каже, лесно да сядат на стола, но и лесно да хвърчат от него ! А не както е досега, веднъж като седнат на стола, и вече няма кой да ги бутне да станат, и така си карат кротко до пенсия - хем с висока заплата, хем с тлъсти подкупи ! :P

А пък на въпроси от рода на: Защо дознателят, който е със същото висше юридическо образование като съдията и прокурора, взема само 700-800 лева, а те по 2-3 хиляди лева месечна заплата, направо са смешни - ако бяха на равна нога с прокурорите и съдиите и работата им носеше същия риск за обществото, тогава щеше да е нередно, но те не са на равна нога и са им слуги (процесуално подчинени), а рискът за обществото от вреди при неправомерното изпълнение на задълженията им е неимоверно по-малък, а при един засилен контрол от наблюдаващите ги прокурори, даже е и нулев.
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 01 Мар 2009, 11:44

nemirim на 28 Фев 2009 09:43 pm
Държавата е за едни -майка, а за други мащеха.

Тази констатация ме накара да се замисля и да видя за кого всъщност държавата е майка и за кого - мащеха. И забелязах една странна закономерност: тези от които зависи да "озаптят" или да "оневинят" престъпник се ползват с всякакви бонуси, включително и с големи (относително големи!) заплати. И колкото по-голяма е тази възможност - толкова по-голями са бонусите ... та чак и масажистки! Тези, от които нищо не зависи - с ниски! Какво зависи от полицая на улуцата? Да не говорим за учителя и лекаря...
Като че ли, казвам, държавата е майка за тези, от които зависи не благоденствието и просперитета на народа, а благоденствието на прстъпниците? Някой ще ме обори ли? Ама без псувни и простотии.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Мар 2009, 19:00

Съдебната система е част от икономиката, като това е по-пряко от останалите надстройки или както там се наричат в днешно време.
По какъв начин влияе заплатата на учителите върху реалната икономика?
В цял свят това е нископлатен отрасъл, тъй като става въпрос за огромна армия от учители и огромна база от училища, материали и т.н.
Значи, за да се даде по-висока заплата на учителя, нали трябва да се вземе отнякъде. Това отнякъде обаче трябва да е получило от учителите резултати от обучението им - поне косвено.
Вместо това (не визирам всички учители), от училищата излизат масови гамени.
Не говорим за помощните училища.
На икономиката обаче им трябват здрави (поне такава е нормалната логика) работници и служители.
Ако пък на икономиката не им трябват здрави и интелигентни работници - явно сме стигнали и надминали Дикенс, явно някой се радва на слабостите на младите хора (пиянство, дрога, хазарт).
Нали за да претендираш заплата, трябва да си я изработиш - колко от учителите остават и след работно време, както е нормалната практика в частните фирми.
Няма какво да се лъжем - има и работливи учители и те получават прилично заплащане.
Освен това - продукта на учителите е калпав. Не е честно сега да се наливат пари - манталитета им е - аз съм от 08.00 до 17.00, след това да поемат родителите.
Съдиите си получават нормална заплата - не забравяйте, че минималната заплата на съдия в Европа е винаги по-висока от минималните правителствени заплати.
Продукта на съдиите е качествен - работи се "стахановски", лично съм виждал колеги, да си носят дела в къщи.
Сега и Европа се отказа от идеята да критикува, ясно е защо - просто няма за какво да се хване.
Иначе това е преразход в момента - не стига, че се дадоха милиони за ремонта на съдебната палата в София (проектирана за град с население примерно 500 000 жители) - в момента деловодствата се претъпкаха тотално (отново се влачат процедурите от май за октомври) - значи, с парите за ремонта можеха да се направят 5 проекта за нови съдебни палати.
Сега отново ще се строи съд в София - това би следвало да не е повод за радост - все едно да се хвалим с най-просторния и слънчев крематорий.
Все пак в съда не се случват никак, ама никак приятни работи.
Като се говори, че съдебната система е зле - сега ще се изсипват пари за още техника и още и още разходи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nemirim » 03 Мар 2009, 23:52

"Освен това - продукта на учителите е калпав. Не е честно сега да се наливат пари - манталитета им е - аз съм от 08.00 до 17.00, след това да поемат родителите.
Съдиите си получават нормална заплата - не забравяйте, че минималната заплата на съдия в Европа е винаги по-висока от минималните правителствени заплати.
Продукта на съдиите е качествен - работи се "стахановски", лично съм виждал колеги, да си носят дела в къщи."
Аз съм и РОДИТЕЛ. Не мисля, че учителите са длъжни да възпитават собственото ми дете, а сравнението с частните фирми е повече от неуместно. Колкото до това, че съдиите си носят дела вкъщи, не знам какво искаш да кажеш, случва се и аз да си нося работа вкъщи, да оставам след работно време, но ...заплатата ми същата, но мнооого далеч от числото 1500-1700 за районен съдия, така че в тоя дух много са им долри заплатите на фона на цялото ни дередже, а да искат повече, си е чиста проба наглост.
nemirim
Младши потребител

Мнениеот donna » 04 Мар 2009, 00:42

:D ivan_lawyer ,пак се уля без мярка ,но за тебе това е характерно много думи ,а нищо съществено , НО забрави едно Ти Иванчо калпазанчо също си бил ученик както и всички ние ,явно както ти се изрази ПРОДУКТА НА УЧИТЕЛИТЕ Е КАЛПАВ , бре Иване как влезе и излезе от УНИВЕРСИТЕТА :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Мар 2009, 09:18

ivan_lawyer каза:
Освен това - продукта на учителите е калпав. Не е честно сега да се наливат пари - манталитета им е - аз съм от 08.00 до 17.00, след това да поемат родителите.

Не знам какво ми става днес, та съм хукнал да коментирам... странните разбирания на почитаемия ivan_lawyer, но много ми се ще да го попитам, как вижда участието на учителите "след 17 часа", да ходят по къщите да сменят памперси ли? :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Мар 2009, 16:42

Призваните стават учители, социални работници, чиновници.
Има и генетично предразположение.
Освен известен брой изключения.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ponedelnik » 06 Мар 2009, 09:01

Керелов, поздравления за съдържанието и тона! И становището на каранедев споделям.
Голяма част от изложенията, според скромното ми мнение, са лишени от позитивен смисъл и конструктивност.
Като е зле съдебната система да я закрием, а?
Борете се "ЗА" кауза, напр. 1. съдиите да са: първо - чисти, второ - много грамотни, трето - много работоспособни, четвърто - бързо нечистите, неграмотните и неработоспособните да бъдат освобождавани. От това интерес има и целокупното гражданство и 90% читави магистрати, които носят негативите на 10 % нечитави;
2. лекарите да са: 1,2,3 и 4 - добре възнаградени;
3. учителите да са 1,2,3 и 4 и т.н.
Уважаеми критикари, дайте си сметка какъв обем работа минава през ума и ръцете на съдиите. Защо виждате само калпавите? Не срещнахте ли в практиката си поне един качествен магистрат? Провокирайте себе си, а покрай това и мен, - пишете за добрите магистрати! Дайте на гилдията и на гражданството положителния пример, ориентир или там, както искате го наречете!
ponedelnik
Младши потребител

Мнениеот zidaromazach » 06 Мар 2009, 10:47

Положителен пример ли?
Че откъде да го дадат?!
Първо-за да срещнат такъв трябва отвреме на време да влизат в зала. Но както се вижда тука повечето време докато хората работят, те наш`те четат вестници...
Второ - когато и въобще ако влязат в зала, за да им хареса съответния магистрат нали трябва да са от печелившата страна...Бе въобще кауза пърдута е т`ва. :mrgreen:
И трето - все пак сме БГ- тука място за такива лигавщини акто соченето на положителни примери хич го няма.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Мар 2009, 14:18

ponedelnik каза:
Уважаеми критикари, дайте си сметка какъв обем работа минава през ума и ръцете на съдиите. Защо виждате само калпавите? Не срещнахте ли в практиката си поне един качествен магистрат?

Споделям напълно становището ви ponedelnik и ще си позволя да ви отговоря от името на някои (не всички!) критикари:
Ние не виждаме само калпавите... Лично аз съм срещал не един и двама качествени магистрати и в съда и в прокуратурата и тези последните не винаги са се произнасяли в моя полза... Просто са се придържали към Закона! Но те не пречат на никого. Те не прикриват ничии престъпления, не забутват дела и не нарушават или изкривяват никакъв закон! Те, казвам, просто си вършат работата.
Ние рипаме срещу онези които пречат! Като си съчиняват "удобни" (за кого?) доказателства и нормативни актове. Или крият доказателства... Или... А тези хора вместо да намаляват се множат! Защото не срещаме подкрепа от вътре. Защото съсловната солидарност може да бъде не само красива но и грозна. Може да бъде и безрасъдна...
Затова участвам в този форум! За да мога като гражданин да кажа на почтените от вас: Мислете с главите си!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот huligan » 06 Мар 2009, 14:35

plamen_penev написа:
Затова участвам в този форум! За да мога като гражданин да кажа на почтените от вас: Мислете с главите си!

Тук следват сълзи на умиление, разкаяние и дълбока благодарност за неочакваната идея, че е възможно и мислене с глава (за която не са се досещали). :idea: :idea: :idea:
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Мар 2009, 14:43

plamen_penev написа:

Тук следват сълзи на умиление, разкаяние и дълбока благодарност за неочакваната идея, че е възможно и мислене с глава (за която не са се досещали). :idea: :idea: :idea:

Това разбира се не се отнася за вас huligan ... Впрочем запитвал ли сте се почитаеми, защо не ви коментирам? Не? Запитайте се...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот huligan » 06 Мар 2009, 14:57

plamen_penev написа: .. Впрочем запитвал ли сте се почитаеми, защо не ви коментирам? ..

Защо да се питам? Аз просто ЗНАМ :)
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Мар 2009, 09:35

Старият сграден фонд, поне в столицата води да затлачване на дела.
Ако някой критикува съдебната система, трябва да я раздели на две (поне) - Пловдив и София.

София е гигантски град (например по-голям от съвременния Сан Франциско).
Представете си град като Ню Йорк, който има само една сграда за Съдебна палата.

Не може едно дело да се пренасрочва от октомври за април (макар, че - в зависимост от делото, може и да е правилно).

Обратното - не може едно дело да се гледа първи път февруари - следваща дата октомври. Макар, че нас напълно ни устройва.

Има и случаи - декември - октомври.

Но за пак не разбирам, за какво говорим - няма неправилно дело, просто някой си фантазира.
От така наречените знакови дела - нито едно не е правилно.
Същевременно стотици знакови дела, отдавна са решени, хората са осъдени.
ivan_lawyer
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт