начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Знаменити юридически мисли.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Знаменити юридически мисли. Само за пеналисти !

Мнениеот kalahan2008 » 27 Мар 2009, 21:39

Алеко Константинов е бил юрист. "Юридическа мисъл" може да се тълкува и в смисъл на "Мисъл, произлязла от юрист" :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 27 Мар 2009, 22:14

МНОГОСЪЖАЛЕМИ николов,
Дадох ти ДВА (2) жокера за развитието на мисленето - В неявен вид, но явно и категорично, ти не можеш, а ни не искаш да се научиш да мислиш.
СЪЩИТЕ ЖОКЕРИ В ПРАВ ТЕКСТ:
НАЙ МНОГО РАЗВИВА МИСЛЕНЕТО ИЗУЧАВАНЕТО НА МАТЕМАТИКА И ЧУЖДИ ЕЗИЦИ

Темата за чуждите езици ти я подмина :shock: - явно и категорично това е индиция, че там те няма изобщо, ако греша - докажи го - да заформим диспут на чужд език - който си избереш - с мен на руски, немския и английския са ми за лична употреба. На тях има колеги във форума, които ако решат да водят диспут с тебе на френски, немски, английски просто ще те размажат :D

А сега пак към математиката. Преди години във форума се появи тема с насоченост изграждане на математически модел на съдебната ситема, на съдебния процес, или най общо на правото. Аз тогава като млад :D форумец я следях с интерес, но тя бързо затихна. НО :!: , не ми е изчезнала от вниманието - да направим математически модел на правосъдието = да дадем власт на компютрите да решават човешките съдби - не става - противоречи отвсякъде на трите основни принципа на роботиката.

И все пак - всяко вече ПРИКЛЮЧИЛО дело с влязъл в сила съдебен акт може да бъде облечено в математетически модел.
Но в началото като правило имаме обикновено система от n уравнения с m неизвестни. Такава система няма еднозначно решение в математиката - еднозначното решение в правото го дава съдът с помощта на страните и участниците в процеса. И докато в математиката всеки друг матеманик при даденото условие - например система от 3 уравнения с 4 неизвести ще даде същото решение, то в правото не е така - и затова ролята на съда при решаването на правни спорове е изключително важна - кое от неизвестните ще е аргумент, кое ще е функция ...
Хайде от мене един математечески модел - мое творчество - създадах го още в математическата - никой до сега не го е опровелгал. Може и да е станал дори популярен, моля колегите които знаят отговора да не стрелят по пианото :wink:
Функция от два аргумента - основните човешки взаимоотношения още от библейско време - мъж (М) и жена (Ж) - ƒ(М,Ж)=ƒ(?)
Малко жокери:
Допустимите значения на аргументите М и Ж са 0 и 1
За начало свалката: :D
активина Ж=1, пасивен М=0 - ƒ(М,Ж)=ƒ(?)
активна Ж=1, активен М=1 - ƒ(М,Ж)=ƒ(?)
пасивна Ж=0, активен М=1 - ƒ(М,Ж)=ƒ(?)
пасивна Ж=0, пасивен М=0 - ƒ(М,Ж)=ƒ(?)
и т.н. докото стигнем до развода 8)
Хайде фукльо да те видим :mrgreen:
Послепис:
За езиците после пак ще те заям :D , вече се поизфуках - то покрай тебе не можах да се стърпя :evil: ама има още :!:
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 27 Мар 2009, 22:35

Каранедев, изби рибата.... :roll: ! Браво :wink: !

и това "многосъжаляеми"...направо ми легна на сърцето! :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 27 Мар 2009, 22:53

Настанете се удобно, шоуто на Адвокат Николов започва.

Ковачев, първо, много ти се кефя. Второ, когато смяташ дроб ти излизаш от правото, и обратно, когато решаваш пак дроб, въобще не влизаш в правото. Невъзможно е да стоиш и в двете науки едновременно.

Ако висшите Божи помощници (Върховните съдии) разберат как доц. Кемалова решава делата, сигурно ще се поболеят. От къде и как доцентката намира ВЕРНИЯТ ОТГОВОР на казусите ? Ами аз, като адвокат, мога да я накарам, върху едно изречение, да намери бая "верни отговори", напр. като врътна субективната страна, но нито един "отговор" ще си прилича с друг, а това Антиматематика.
В правото верен отговор нема. Верно е това, което докажеш, а можеш да докажеш всичко.

Калахане, спами колкото си искаш, братче. При мен има демокрация. При мен можеш да кажеш каквото ти душа иска-физика, химия, животновъдство и пр.
Калахане, математиката те ограничава в един точен отговор. "Точно" в правото нема, мисленето е в милиони посоки, а не в една посока. Можеш да си фантазираш по време на делата колкото си искаш и да докажеш възможното за невъзможно и обратно. Това ми харесва в правото, че съм освободен да се подчинявам на някви си формули, таблици, маблици, паралелепипеди, градуси, конуси, монуси.

И не съм фен на Бойчев, а Бойчев ми е фен !

Браво, Адвокат Иван, ние, с теб, да си печелим делцата с фантазия, а ония, икономистите, да си блъскат главите по триъгълниците.

Юристът е свободен, икономистът-не е, подчинява се на формули.
advokat__nikolov

Мнениеот advokat__nikolov » 27 Мар 2009, 22:59

Ооо, Ковачев, не ме вкарвай във филми матемитически. Нито знам какво да търся, нито как да го търся и с какво да го намеря.
advokat__nikolov

Мнениеот impressed » 27 Мар 2009, 23:05

Каранедев, тук за Булева алгебра ли говорим? Да знам къде да търся решението. Първото, което ми дойде на ум са ниските и високите потенциали в електронните елементи. Ако това е ключът за палатката, мисля, че мога да дам решение :D
Завърти си очите и си погледни между ушите!
Аватар
impressed
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2009, 23:10

Не знам какво трябва да учи преди следването юриста - но аз например видях онзи ден едно обикновено девойче, да си купува билетче от касата, а в ръката си стиснало романа "Тютюн", с отбелязано листче на страниците - примерно вече, след плъзването на героинята Ирина, примерно. Направи ми впечатление - едно, че девойката чете роман, едно, че явно беше под влияние - впрочем - доста силен текст.

Така, че за мен юриста трябва да учи преди следването, след което да учи по време на следването - поне да слуша лекторите.

Досега никой не ме е спрял на улицата и да ме е питал - ти защо не уважаваш Архимед.

Трябва да се набляга на теорията, още в университета - независимо дали те късат на изпити или не.

Ако не заобичаш правото - и то няма да те заобича.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 27 Мар 2009, 23:11

Impressed, за теб ми требва шифровчик. :D
advokat__nikolov

Мнениеот kalahan2008 » 27 Мар 2009, 23:15

Калахане, математиката те ограничава в един точен отговор. "Точно" в правото нема, мисленето е в милиони посоки, а не в една посока. Можеш да си фантазираш по време на делата колкото си искаш и да докажеш възможното за невъзможно и обратно. Това ми харесва в правото, че съм освободен да се подчинявам на някви си формули, таблици, маблици, паралелепипеди, градуси, конуси, монуси.

Николов, толкова разбираш от математика, колкото магаре от военна музика. :mrgreen:
И стига си бъркал Каранедев с Ковачев :wink:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 27 Мар 2009, 23:19

понеже сме на тази вълна..., а тази днес ме затрудни, та, ако мооооже :D
/за някой може и да е лесна, ама за мен...математиката е....хм, нали :oops: :lol: /

Николов, помагай, щото без решението, не мога да поставя задачата на вещото лице! та...

Да се намерят стойностите на реалния параметър m, за които уравнението
sin2x + m|sin2x| + 1 = 0

щото m са идеалните части от двора! :lol: :lol: :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2009, 23:21

Абе, единствената формула за адвоката е - отложено дело - спечелено дело.

Но, разбира се - "Който се яви пръв на заседание е прав".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 27 Мар 2009, 23:26

Калахане, още във втори клас си казах, че математика нема да пипна никога.

Но пък, още от 6-годишен се научих, и аз не знам как стана, да чета перфектно. Никой, обаче, не ме е учил да чета. Е така, в градинита четях приказки и лелките, а и наще, ме гледаха като паднали от марс.

Така ме гледат и днес, но с правната наука.
advokat__nikolov

Мнениеот impressed » 27 Мар 2009, 23:30

advokat__nikolov, той Каранедев ще ме разбере :) Булевата алгебра е нещо прекалено сложно за обяснение ей така, но ако проявяваш интерес мога да дръпна една лекция по двоична бройна система и приложенията и в ежедневния живот и техника :mrgreen:

778899, тази нула от дясната страна на уравнението доста ме притеснява :roll:
Аватар
impressed
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Мар 2009, 23:32

а се намерят стойностите на реалния параметър m, за които уравнението
sin2x + m|sin2x| + 1 = 0

щото m са идеалните части от двора! :lol: :lol: :lol:

Аз таковата :oops: със срам и огорчение в душта си признавам, че съм позабравил математиката :oops: но доколкото имам смътен спомен, параметричните урванения имаха по няколко възможни отговора (това в противоречие с теорията на Николов за еднозначността на математиката) => това уравнение има няколко възможни отговора, а пък от друга страна доколкото знам земната повърхност е константна величина в Евклидовото пространство (в Лоренцовото е малко по-различно :wink: ) => уравнението няма решение и е зададено некоректно :wink:
Николов, математиката не е уста за всяка лъжица :mrgreen: Там се мисли първо и после се действа. При теб е обратното :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 27 Мар 2009, 23:33

Извод-колкото по-малко математика си учил, толкова повече ще разбираш правото.

778899, как да решиме тая гад, като въобще не знам кво значат тия символи.
advokat__nikolov

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2009, 23:40

По всяко дело формулата е една - искаш космически хонорар - примерно 2 000 лева. Ако ти ги платят - платят.

Ако не ги платят - поне ги държиш под упойка.

Математиката е лесна - вкарваш апортна вноска "бъдещо строителство", като увеличение на капитала в смесено дружество и така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Мар 2009, 23:43

Извод-колкото по-малко математика си учил, толкова повече ще разбираш правото.

Е, ти си живото опровержение на тази формула.
Всъщност е по-различно - колкото по-малко разбираш математиката, толкова по-малко разбираш логиката. Мисъл без логика, плямпане без смисъл, самочувствие без покритие :D
778899, сега видях, че се търси не х, а m...ще се постарая да реша задачата тезьи дни :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот impressed » 27 Мар 2009, 23:51

А аз продължавам да гледам единицата, която като се прехвърли отдясно ще стане (-1). И тогава не виждам как :oops: sin2x+m.Іsin2xІ ще е стане равно на нея. m при всички положения трябва да е положително число, ама кое е това положително число, което умножено по някакъв модул ще даде голямо отрицателно число или поне по-голямо от sin2х? Независимо какъв и синусът, щом е в модул, значи е положителен, а m не може да е отрицателно число и признавам, аз решение не виждам :oops: Отивам да се скрия някъде, освен ако 778899 не се е опитала да ни вземе за канарчета, за да види колко време ще търсим решение... :oops: :oops:
Аватар
impressed
Младши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 27 Мар 2009, 23:51

Иване, давай да ставаме милионери. Аз в материалното, ти в процесуалното. Ще ги жънем и в двата смисъла.

Айде да почваме. Такъв имидж с действията си ще направя, че и марсианците ще идват при нас. Даже нови видове ще намерим.
advokat__nikolov

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2009, 23:54

Не знам за Вас - но аз съм във формулата Пари-Стока-Пари.

Където аз съм постояннно в двата края на формулата.

Но аз съм аутсайдер, така, че не се оплаквам.
ivan_lawyer
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии