начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Сложен казус - придобивна давност на неоткрито наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сложен казус - придобивна давност на неоткрито наследство

Мнениеот kirile » 03 Апр 2009, 20:55

Не съм юрист , но и адвокатът ми има нужда от мнението на други юристи , тъй като ни предстои завеждането на сложно гражданско дело с много предварителни резерви от наша страна , относно възможния изход , затова всяко мнение ни е добре дошло. Благодаря предварително !
1. Наследствен имот с трима наследници - майка и двама братя през 1975 г. го поделят доброволно в съда. Майката и единия брат получават по 1/2 от имота , като двамата заплащат уравняването на дяловете на втория брат , с която делба той приключва имуществените си отношения , спрямо поделения имот.
2. В същото време имота бива отчужден за строеж на ЖСК , като двамата собственици трябва да бъдат обещетени с два апартамента до размера на обещетението им. Съответно те двамата се включват в ЖСК като кооператори по право.
3. Няколко седмици преди датата на учредителния протокол , майката упълномощява втория брат с генерално пълномощно , нотариално заверено , да я представлява на всякъде по отчуждаването и управлението на собствения и имот в ЖСК , в банка ДСК и т.н.
4. Още в учредителния протокол на ЖСК , както и във всички последвали документи , свързани със строителството на апартамента на майката - протоколи от общи събрания , договор с ДСК за жилищен заем и т.н. са подписвани от пълномощника и - втория брат.
5. Строежът на сградата е започнат през 1976 г. и е завършен през 1979 г. когато и са отпуснати жилищните заеми на кооператорите. През 1981 г. се издават нотариалните актове на собствениците. Интересен е момента няколко седмици преди датата на издаване на нотариалните актове - проведено е общо събрание , на което майката прехвърля членските си права на втория брат , до този момент неин пълномощник. Молбата на майката до управителния съвет на ЖСК не е нотариално заверена и са извършени много други нарушения на процедурата по прехвърляне на членски права по ЗЖСК.
6. Нотариалния акт за въпросния апартамент на майката се издава на името на втория брат за собственост на жилище , построено от ЖСК , въпреки че в представените документи за съставянето на нотариалния акт , включително в окончателния разпределителен протокол , описани като представени в самия нотариален акт , не фигурира името на втория брат , нито е представен документ относно промяната на членството. Предполагаме , че няма да имаме проблеми по обявяването на нищожност на този нотариален акт.
7. Проблемът ни е , че втория брат живее във въпросния апартамент от построяването на сградата и до този момент , естествено на основание на нотариалния си акт и ще ни противопостави придобивна давност. Междувременно майката умира през 1995 г. и никога не е живяла в този апартамент.
8. Всички до този момент знаехме , че апартамента е на втория брат и той си има нотариален акт , майката наша наследодателка почина като безимотна и не са извършвани никакви действия за делба на наследствен имот , поради липсата на такъв.
Въпросът ми е - тече ли придобивна давност за втория брат , при положение че на това гражданско дело тепърва ще доказваме , че този апартамент не е негов , а е на майката и поради тази причина е наш общ наследствен ?
kirile
Потребител

Re: Сложен казус - придобивна давност на неоткрито наследство

Мнениеот miriam » 03 Апр 2009, 21:01

у петък некой да ти смята квотите
- ей някой път направо писвате с нахалството си....
я се виж какъв поменик си изписал?па 1 па 2 та до 7-8
не те ли е срам?
в петък някой ще седне да си навехне хипоталамуса , че да прецакаш брат си с наследството и да не се минеш да си платиш консултацията?!
опровергай ме?
ама не можеш , в нито един пункт !
те тва и лютко няма да ти го напише, копни си го и си го бодни с гаБърче на челото " Сиренето е с пари" :D
като си избрал адвокат без акъл ще му платиш и той ще иде да се консултира с някой дето има акъл и той ще плати от хонорара си....
miriam
Потребител

Мнениеот miriam » 03 Апр 2009, 21:11

абе...чета си аз тука малко така за разсейване , и изведнъж хоп?!
изкоп , и долу един крещи :елате да садим ориз и да копаме после за вода да го поливаме , щото градинаря ми почива днес :D
моето миролюбие е известно в половината млечен път , но днес е на ремонт щото си е разбило носа...
ти какво си сипа за пиене? :P
miriam
Потребител

Мнениеот kirile » 03 Апр 2009, 21:13

Този форум е за възпитани хора , а не за простаци !
Никой не е длъжен да дава съвети , това и децата го знаят !
Концертът е по желание !
Между другото имаме прокурорско постановление , констатирано е от надлежния орган , че са извършени документни престъпления , касаещи този имот - доказан факт. Видно е кой се е облагодетелствал за сметка на другите наследници.
kirile
Потребител

Мнениеот miriam » 03 Апр 2009, 21:20

бе я у лево! ти ше ми говориш за прокурорски постановления, колкото постановления аз съм навила на цева- ти толкоз пъти в джоба не си си бръкнал... :D

и ще викаш простак на некой мульо от махалата , на мен "ВашаСветлост" ми е достатъчно от тарикат като теб :mrgreen:
miriam
Потребител

Мнениеот kirile » 03 Апр 2009, 21:46

Казуса го мътим втора година , то бяха прокурори , то бяха консултации с други адвокати и дори съдии , то се изровиха архиви на коя ли не институция за издирване на документи , то бяха консултации с експерт графолози и след всичките тези мъки се оказа че нямало съдебна практика по въпроса , имаме доказано че са извършени документни престъпления , но никой със сигурност не може да каже тече ли придобивна давност , когато си владял с нищожен нотариален акт необезпокояван и кой носи отговорност за извършените документни престъпления , които не могат да бъдат преследвани поради изтекла давност. Като всичко в нашата държава се оказва че престъпление има , ощетени има , но виновни няма !
kirile
Потребител

Мнениеот blossom1 » 09 Апр 2009, 14:39

Чак пък никой да не Ви отговаря, съмнявам се.
Общата придобивна давност е 10 години и е без значение по какво причина лицето владее имота - нищожен нотариален акт или просто намерило отключен апратамент. В рамките на този срок давността е можело да бъде прекъсната от истинския собственик /ако приемем, че е придобиването е нищожно/, т.е. майката. Така като смятам придобивната давност е изтекла преди смъртта й, тя не се е противопставила и вторият брат е придобил имота. Този отговор е в случай, че не държите още карти в джоба си.
blossom1
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба