Здравейте!
Казвам се Георги Петров и се нуждая от помощ относно възникнал казус при делба на наследствено имущество. Накратко случаят е следният:
В началото на 2009г почина дядо ми чието имущество наследиха трима наследници - баща ми, брат му и майка им / съпруга на дядо ми/. Като наследство получиха етаж от къща, който преди дядо ми да почине беше разделен на половина между него и баба ми. След смъртта на дядо ми неговата половинка би трябвало да се раздели на три части ако не грша. Особеното в случая е, ча на този етаж от повече от 30 години живе баща ми. На етажа над него /който е същият като първия/ пък живее брат му. В този етаж /вторият/ баща ми има 1/2 идеални части. И накрая да опиша какво е фактическто състояние в къщата за момента:
Първи етаж
- баба ми с дял от 1/2 + 1/3 от дела на починалия ми дядо.
- баща ми и брат му с по 1/3 от дела на дядо ми.
Втори етаж
- баща ми и брат му с по 1/2 идеални части.
Въпросът ми е може ли баща ми да придобие собственост по давност на първия етаж. Причината да питам е, че се притеснявам баба ми да не прехвърли дела си на чичо ми тъй като с баща ми в момента тя не е в добри отношения. Баща ми в частност няма никакви претенции към частта си на етажа на чичо ми. Идеята е просто всичко да се раздели по равно / не по братски/ - първия етаж на баща ми, а втория на брат му.
Моля за съвет как да постъпим за да защитим интереса си.
Благодаря предварително!!!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
придобиване на собственост по давност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: придобиване на собственост по давност
За съжаление в събота не се работи интензивно - тъй като от хронична преумора няма леки последствия - инфаркти, инсулти и т.н.
Но все пак - придобиването на един имот, в случая на част от него може да стане и по давност (освен чрез покупко-продажба), но както казват юристите - това е сложен фактически състав.
Тоест - трябва едновременно да е налице съзнание у владеещия и външно проявление (както му казваме юристите - манифестация (няма нищо общо с първомайските манифестации).
На практика съдът приема, че е налице давност, когато се установи, че първоначално имотът е завладян от едни наследници (един може да обслужи и всички от своя страна), това е станало достояние на другите наследници, те не са се противопоставили (чрез така наречените посесорни или негаторни искове - тук теорията няма значение, де) в продължение на 10 непрекъснати години.
Както виждате е практически невъзможно това да стане със сигурност - но има шанс да се оправи работата.
Практически най-добре е да се заплати цената на един имот, нежели това да става чрез завземане и т.н. - винаги излиза скъпо, освен ако не сте твърдо амбицирани.
Но пък отдруга страна това е класическата стратегия при делбите - първо се оспорва до дупка, така се печели една ничия земя, така да се каже - какво Ви интересува, че ще загубите това, което не е Ваше. През това време си тече , наем, я нещо друго.
Вече е друга работа ако склоните някой свестен нотариус (те избягват вече подобни сделки) да изповяда нотариален акт - с него владението е положително и ще изтече кратката давност - дали е така не мога да потвърдя.
Всеки един случай, независимо дали става въпрос за имотите на Царя или на редови гражданин (не е обидно, надявам се), изисква все същите усилия.
Но все пак - придобиването на един имот, в случая на част от него може да стане и по давност (освен чрез покупко-продажба), но както казват юристите - това е сложен фактически състав.
Тоест - трябва едновременно да е налице съзнание у владеещия и външно проявление (както му казваме юристите - манифестация (няма нищо общо с първомайските манифестации).
На практика съдът приема, че е налице давност, когато се установи, че първоначално имотът е завладян от едни наследници (един може да обслужи и всички от своя страна), това е станало достояние на другите наследници, те не са се противопоставили (чрез така наречените посесорни или негаторни искове - тук теорията няма значение, де) в продължение на 10 непрекъснати години.
Както виждате е практически невъзможно това да стане със сигурност - но има шанс да се оправи работата.
Практически най-добре е да се заплати цената на един имот, нежели това да става чрез завземане и т.н. - винаги излиза скъпо, освен ако не сте твърдо амбицирани.
Но пък отдруга страна това е класическата стратегия при делбите - първо се оспорва до дупка, така се печели една ничия земя, така да се каже - какво Ви интересува, че ще загубите това, което не е Ваше. През това време си тече , наем, я нещо друго.
Вече е друга работа ако склоните някой свестен нотариус (те избягват вече подобни сделки) да изповяда нотариален акт - с него владението е положително и ще изтече кратката давност - дали е така не мога да потвърдя.
Всеки един случай, независимо дали става въпрос за имотите на Царя или на редови гражданин (не е обидно, надявам се), изисква все същите усилия.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Mного , много неточности.Първо ако дядо Ви и баба Ви не са се развели(а ако са се развели , бабата не е наследник) не може да са разделили етажа.Поне не юридически.Наследството ще се раздели между тримата наистина , но не при равни квоти , а след като се приспадне 1/2 дял на баба ви от СИО , която се е прекратила след смъртта на дядо Ви.Относно давността , според зависи.Това че е живял 30 години на този етаж и че е плащал консумативи и данъци , не значи че е владял.Изобщо съветвам Ви да се консултирате с адвокат , който подробно да Ви обясни ситуацията , след като се запознае с всички факти и документи.Тук няма да можем да Ви бъдем много от полза.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за бързите отговори!
Явно е необходим да внеса някои уточнения.
Баба ми и дядо ми не са разведени и точно поради тази причина етажът за когото говоря, преди смъртта на дядо ми е в тяхната СИО. След смъртта му баба ми е собственик на 1/2 от него поради тази причина. Ако не греша става собственик и на 1/3 от половината на дядо ми, като синовете им също имат по 1/3 от същата половина / ако съм в грешка съжалявам, нямам юридическо образование/.
До смъртта на дядо ми с негово позволение а и с това на баба ми баща ми живее и ползва този етаж 30 години. В термина "владеене" не зная точно какви характеристики се съдържат, но ако е възможно бих желал да разбера. До момента няма индикации, че баба ми или чичо ми имат желание да влязат в реално владение на частите от етажа които им се полагат по закон, но притеснителното е че това може да стане. Поради това ме интересуват възможностите които ми дава закона за защита на интересите ни. И накрая ако е възможно да ми посочит координатите на адвокат/и/, които се занимават с подобни казуси, за да се обърна за консултация към тях.
Явно е необходим да внеса някои уточнения.
Баба ми и дядо ми не са разведени и точно поради тази причина етажът за когото говоря, преди смъртта на дядо ми е в тяхната СИО. След смъртта му баба ми е собственик на 1/2 от него поради тази причина. Ако не греша става собственик и на 1/3 от половината на дядо ми, като синовете им също имат по 1/3 от същата половина / ако съм в грешка съжалявам, нямам юридическо образование/.
До смъртта на дядо ми с негово позволение а и с това на баба ми баща ми живее и ползва този етаж 30 години. В термина "владеене" не зная точно какви характеристики се съдържат, но ако е възможно бих желал да разбера. До момента няма индикации, че баба ми или чичо ми имат желание да влязат в реално владение на частите от етажа които им се полагат по закон, но притеснителното е че това може да стане. Поради това ме интересуват възможностите които ми дава закона за защита на интересите ни. И накрая ако е възможно да ми посочит координатите на адвокат/и/, които се занимават с подобни казуси, за да се обърна за консултация към тях.
- suaron
- Нов потребител
Няма значение адвоката - тук сме най-добрите диагностици на Републиката, така че просто препишете написаното от нас и го имайте предвид като рецепта за успех.
Останалото е проста занаятчийска работа - молба, покана, нищо сложно.
Изградете си някакви цели - искам етажа, но не на висока цена и т.н.
Адвокатът е длъжен да слуша клиента си, освен ако не го вземат мътните.
Останалото е проста занаятчийска работа - молба, покана, нищо сложно.
Изградете си някакви цели - искам етажа, но не на висока цена и т.н.
Адвокатът е длъжен да слуша клиента си, освен ако не го вземат мътните.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|