начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

покупка на недвижим имот от строителя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покупка на недвижим имот от строителя

Мнениеот irinka_georgieva » 02 Май 2009, 15:35

добър ден на всички,
проблемът ми е следния и моля всички за съвет:
Предстои ни закупуване на апартамент в кооперация от строителната фирма.За в момента сме заплатили дадена сума капаро,за която си имаме документ и сключен договор за покупко продажба,а на края на месеца трябва да се наплати цялата сума.Разбрах, че присъствието на адвокат е задължително и че трябва както отий така и нотариуса да са наети от нас,а не от строителя( продавач),за да работят в наша полза.Как можем и да разберем,че дадения апартамент освен на нас не се продава и на други хора??И ако някой е компетентен да ми каже каква трябва да е процедурата за да бъде всичко законно и легално.
irinka_georgieva
Нов потребител

Re: покупка на недвижим имот от строителя

Мнениеот finnan » 02 Май 2009, 16:38

Здравейте,
нотариусът не работи в полза на някоя от страните, това е правилото, той защитава обществения интерес и трябва да е обективен, така че не бива да се притеснявате за него.
За сделката адвокат не е задължително необходим, но е хубаво да имате.
Може (трябва) да искате удостоверение за тежести както за апартамента, така и за земята (за колкото се може по-дълъг период на проверка, най-добре поне 10г.), за да разберете дали друг има права, тежести върху него. Зависи в кой град купувате, ако е в София, ще разберете дали някой друг е придобил права 3 дни преди сделката, но за последните 3 -4 дни няма да имате информация, така че за да сте сигурни, че само Вие сте купули - няколко дни след продажбата - още едно удостоверение. Проблемът е, че удостоверение за тежести ще може да се разчете от юрист, на вас ще Ви е трудно.
Таксите също зависят до голяма степен от това в кой град се купува.
finnan
Младши потребител

Мнениеот irinka_georgieva » 02 Май 2009, 23:04

много благодаря за компетентния и изчерпателен отговор.Става въпрос за покупка на апартамент в Бургас.
irinka_georgieva
Нов потребител

Мнениеот irinka_georgieva » 02 Май 2009, 23:12

Искам само да попитам - удостоверението за тежести от строителната фирма ли трябва да ми се издаде или от друг компетентен орган? И също така " удостоверение за тежести" е правното наименование на удостоверението,аз разбрах смисълът му,но как да се изкажа по-разбираемо и по- простичко пред строителя за да ме разбере какво искам от него? Ако пък вие се сетите за нещо, което е от значение да се има в предвид, а аз го пропускам- моля, очаквам съветите ви.Предварително благодаря!!
irinka_georgieva
Нов потребител

Мнениеот finnan » 07 Май 2009, 11:57

Издава се от Служба по вписванията, а всеки строител знае или поне би трябвало да знае какво предтавлява този документ, защото е работил със стотици такива.
finnan
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба