system написа:donna каза:
Не се сърди систем , но ще настане хаос .
Естествено, че не се сърдя. Обсъждаме положителните и отрицателните последици от такава мярка.
Естествено, Тутракан и Кубрат няма да се обединят в един район. За това казах, че ще се преценява конкретно за всеки район.REVOLUTION каза: Аз по-абсурдна идея (извинявам се на system ако го засягам) не мога да си представя.
Не сте ме засегнал. Може и да е абсурдна. Но се обсъжда и се страхувам, че ще се приложи в много по-абсурден вид. Говорят (напълно сериозно, макар и все още неофициално) за всичко 8-10 района на окръжни съдилища в страната.ratio каза:
Докато магистратите ... не се избират - няма да има реална промяна.
Това е вече неприемливо според мен. Това е правосъдие, а не политика. Избори означава избирателни кампании, нападки, оплювки, удари под кръста, и не на последно място - пари от богати спонсори за всички предизборни мероприятия. Които пари после трябва да се връщат от избрания магистрат. За начина се досещаме.
Спред мен не е това проблема на съдебната система.Вярно може и да има няколко малки крадчета , където може да не е на 100 процента рационално да има районен съд , но след като вече е открит такъв ,функционирал е с години , хората са си свикнали , струва ми се неоправдано да се закрива нещо готово и работещо.Да може щатът в такива съдилища(заедно със съответния административен персонал) да се пренасочи където е нужно , но защо трябва да се закрива.Толкова много пари от това няма да се спестят , само излишно социално напрежение ще се трупа.Защо трябва да се намаляват и окръжните съдилища?Вярно е че има супер натоварени съдилища , но с какво ще подобрим правосъдието , ако караме например , хората от Велинград да ходят в Пловдив , вместо в Пазарджик.От това Пловдивския съд нима ще е по-малко натоварен , само ще караме хората да трошат пари и нерви.Ами разследването?Какво дознателя от Велинград ще ходи по 5 пъти на седмица в Пловдив в Окръжна прокуратура , как ще стане това?Напротив , няма нужда от никакво окрупняване , а пренасочване на кадри където са нужно и откриване на нови щатове.Според мен проблемите в съдебната власт са съдържателни , не структурни.Дали прокуратурата ще е в изпълнителната или съдебната власт-не се ли напатихме от упражненията с следствието и дознателите.Бяха следователи и в изпълнителната и в съдебната , после пак дознатели-в изпълнителната , и какво върза досъдебното разледване.Как ще се подобри положението ако съдиите се избират на избори , сега като си избираме депутатите и са отговорни пред нас , вързахме ли.АМАН ОТ СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ.Те нищо не решават.Сегашното положение е сравнително добро , нещо повече вече се е утвърдило и като правосъзнание и не е нужно пак свободни съчинения.Проблемите на правосъдието са съдържателни , според мен върху това трябва да се съсредоточим.