Здравейте!
Не съм специалист в областта на правото, но съм изправен пред следния проблем:
Чичо ми и леля ми получават завещание за целия имот от бащата на чичо ми, те от дядо ми. Чичото почива първи, а лелята след него.Чичо ми не е оставял завещание. Лелята оставя някакво завещание, доколкото знам за целия имот, на племенника си(сина на брат и'), при положение, че дори да има деца, може да се разпорежда само с 1/2 имот. Тя обаче никога не е имала деца и никога не е имала завещание на свое име от мъжа си.
Доколкото ме информираха, когато лелята(съпругата на чичо ми) не е имала собствени деца с мъжа си и не е кръвна роднина на свекъра(няма как да е), завещал имота на нейния съпруг и негов собствен син, тя има право да се разпорежда с имота само докато е жива и да преписва само нейната 1/2, ако въобще и' е завещана, а тя няма завещание на нейно име и по тази причина след смъртта и' по закон имотът преминава във владение на кръвните роднини на мъжа и', а именно на наследниците на кръвните роднини на мъжа и' - т.е. наследниците на неговия брат или сестра.
Вярно ли е това изложено в последния абзац или са ме подвели, хората с които се консултирах? Ако е вярно, моля посочете ми текст от закона(член и алинея), където се доказва или оспорва гореизложеното! Моля само хора, които са наясно с подобна ситуация да отговарят! Благодаря Ви за отговорите!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправомерно разпореждане с наследство?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправомерно разпореждане с наследство?!
Ако съм разбрал правилно - чичо Ви и леля Ви имат завет - всеки получава по 1/2 от имот; чичото умира => неговата 1/2 се наследява от неговите налседници - съпруг(лелята), деца, родители, братя сестри, баби и т.н.; след смърта на леля Ви, тя оставя завещание, ако имотът не е изцяло неин - горе посочих колко многобройни могат да са наследниците на чичото - то нейното завещанието е частично недействително.
Така може да се стигне до девето коляно, малко е информацията - най-добре се вслушайте в тези които са Ви съветвали, особено ако са адвокати.
Успех
Така може да се стигне до девето коляно, малко е информацията - най-добре се вслушайте в тези които са Ви съветвали, особено ако са адвокати.
Успех
- finnan
- Младши потребител
Аз се вслушвам в съветите, но някои институции не четат закона така... поради което почти 85% от имотът се присъждат по неведоми пътища на племенника на покойната съпруга на чичо ми, след като тя дори не е оставила завещание за този имот или поне няма законно такова, защото ако то съществува, написано от нея, то според него тя се е разпоредила с целия имот, а не само с нейната половина(дори завещанието на дядо ми не е било на нейно, а изцяло на името на чичо ми) - ако въобще е имало завещание от нея, то е фалшиво и изготвено след смъртта и'. Чичо ми не е оставял завещание и не е имал деца - затова питам имала ли е жена му въобще право да се разпорежда с имота след смъртта си, след като няма завещание на нейно име? Казаха ми, че тя ако няма деца, имотът остава на кръвните роднини на чичо ми. Но на кръвните наследници от семейството на чичо ми( т.е. изключаеш жена му) не се присъжда почти нищо от това, което им принадлежи по закон, както е видно, а вместо това собствеността се присъжда на племенника на съпругата му.
ПС:Какво се прави в случая, след като собствеността е придобита с незаконно завещание?
ПС:Какво се прави в случая, след като собствеността е придобита с незаконно завещание?
- nqkoisii
- Нов потребител
Това с
Успех
не Ви го е казал юрист, предполагамnqkoisii написа:кръвните роднини на чичо ми
кои са тези институции - ако е съд, то грешката е при Вас.nqkoisii написа:но някои институции не четат закона така
това си личи от написаното, няма как да ни обясните фактите, за да ги разберем и да Ви насочим към решението - в кеото няма нищо лошо (за това са адвокатите), затова най-добре с всички документи да отидете при адвокат, случаят не звучи сложен и ще Ви се помогне, но тук, така с преразказване, мисля че не може да се направи повече.nqkoisii написа:Не съм специалист в областта на правото
Успех
- finnan
- Младши потребител
Не не ми го е казал адвокат точно с тези думи, да. Но в този смисъл, да.
Обръщал съм се многократно към услугите на не 1 адвокат за разплитане на случая, но явно е много сложен, за да не е докаран до ясен край и до днес.
И така и не разбрах принципно - съпруга, на която не е преписан имота от съпруга и' и e нямала никога деца има ли предимство при наследяването(съответно нейния племенник) пред роднините на брата/сестрата на покойния си мъж, който(т.е. съпругът и') е получил завещание за имота или не?!
Обръщал съм се многократно към услугите на не 1 адвокат за разплитане на случая, но явно е много сложен, за да не е докаран до ясен край и до днес.
И така и не разбрах принципно - съпруга, на която не е преписан имота от съпруга и' и e нямала никога деца има ли предимство при наследяването(съответно нейния племенник) пред роднините на брата/сестрата на покойния си мъж, който(т.е. съпругът и') е получил завещание за имота или не?!
- nqkoisii
- Нов потребител
Принципно:
Чл.9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (изм.,ДВ, бр.60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с
братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако
то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в
противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с
възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от
наследството в първия случай и половината във втория.
(3) (изм.,ДВ,бр.60 от 1992 г.) Ако няма други наследници, по предходната алинея
съпругът получава цялото наследство.
(2) (изм.,ДВ, бр.60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с
братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако
противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с
- finnan
- Младши потребител
finnan написа:Принципно:
Благодаря за отговора, макар че четейки като лаик, ми се струва, че частта за наследяването заедно с възходящи и братя и сестри се повтаря и се получава недоразумение в тълкуването колко части наследява съпруга(ако правилно разбирам). Както и да е - става ясно едно - съпругата на чичо ми дори да е оставила завещание за целия имот, то е незаконно, съответно е некзаконно и по-нататъшното разпореждане на човека, получил завещанието с огромната част от имота, която му е завещана от леля му. Т.е. трябва да си търся правата по съответния ред. Блягодаря още веднъж!
ПС:У мен възникна още 1 въпрос - когато чичо ми получава завещание за целия имот, това обезнаследява ли братята и сестрите му, ако те не са получили такова или законът им гарантира запазена част?! И в случая, когато чичо ми не оставя завещание след себе си, имат ли братята и сестрите му дял наравно със съпругата му?
- nqkoisii
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|