начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

неплатена последна заплата заради "глоба"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неплатена последна заплата заради "глоба"

Мнениеот scroll_lock » 04 Юни 2009, 16:03

Здравейте, посъветвах някои неща моя позната, но искам да попитам вас дали не бъркам нещо.
Познатата ми искаше да напусне работата си като екскурзовод, на която е назначена с безсрочен трудов договор. В него е описано, че срокът за предупреждение при напускане е 1 месец. Преди 25 дни тя си подаде молба за напускане на работата (10-ти Май). Вчера на всичките и колеги били дали заплати за месеца освен на нея. Отишла е при шефовете си, за да ги попита защо тя няма заплата. Отговорили и , че тъй като преди 4 месеца е направила една грешка, заради което фирмата е трябвало да купи самолетни билети наново -сега няма да и дадат заплатата, докато уточнят колко точно да я глобят. Според договорът и утре е крайният срок, в който те са длъжни да и дадат заплатата. В длъжностната и характеристика е описано , че тя е екскурзовод и посреща и изпраща групи. Никъде не е описано, че тя се занимава с пари. Грешката , която е станала е в следствие на това, че са я накарали да работи на бюро - да продава самолетни билети и екскурзии на клиенти , което не и влиза в задълженията. Никъде в договора и в длъжностната характеристика не е описано, че могат да я глобят в следствие на допусната грешка и то за неща, които тя не трябва да върши.

Казах и, че нямат право да и спират заплатата. Посъветвах я да се свърже с Комисията по труда, за да ги информира за случая. Освен заплатата и казах, че и дължат пари за неизползвана отпуска от тази година, както и за 10-те дена от този месец, в които тя все още е на работа. Посъветвах я и да си вземе УП2 и УП3 от счетоводителите й, както и извлечение на месечните заплати, които е взимала досега. И естествено да не се подписва на нищо и никъде.

Правилно ли съм я посъветвал, могат ли да я глобят за нещо подобно и има ли нещо друго, което трябва да направи ?

Едно допълнение : Днес тя е отишла на работа и бюрото , на което седи е липсвало :) В момента тя няма какво да прави. Попита ме дали трябва да седи на работа до 10-ти, когато изтича срокът на предизвестието й , или това се счита за прекъсване на договора по взаимно съгласие ? На това не знаех какво да и отговоря, защото ми беше смешно :)

Благодаря :)
scroll_lock
Нов потребител

Re: неплатена последна заплата заради "глоба"

Мнениеот scroll_lock » 05 Юни 2009, 10:32

doc03 написа:Нека стои за да не е оспоримо.

Но! Каква глоба бе, хора! Явно това е от тия туроператорски фирми, които считат, че са хванали Моисей за.... (Управляват се от застарели мутреси на бивши слабо реализирали се мутри).

Но!
1. Защо е приела да продава билети, като не й е работа?
2. Пише ли в договора или в длъжностната характеристика: "... и други задачи, възложени от ръководството ..." или нещо такова. Внимавайте. Много е особено.

Благодаря за отговора.

За вида фирма най-вероятно сте прав :)
Защо е вършила нещо, което не и е работа, мисля че няма нужда от коментар. Българите така правят....

На длъжностната и характеристика пише "и други задачи... .т.н." , която се оказа че и била връчена преди месец - 2 години след като е назначена на работа?!?!?!?! Не само на нея а на всички служители във фирмата. Подписани били със задна дата естествено.....

Но кой нормативен акт урежда налагането на такъв вид наказания за работника ? Не следва ли това да е описано в трудовия договор ? Може ли такъв вид глоба да бъде наложена с давност от 6 месеца от датата на събитието и то без предупреждение, че заради несвършената работа ще и бъде нанесена такава. Днес все още не и е изплатена заплатата.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот lkovachev » 05 Юни 2009, 10:45

Няма такъв институт "ГЛОБА" в трудовото право!
lkovachev
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2009, 10:50

lkovachev написа:Няма такъв институт "ГЛОБА" в трудовото право!

Абсолютно! Може би работодателят има пред вид , налагане на имуществена отговорност, но тя става при определени условия и срок, а не при напускане.
Има ли заповед за налагане на имуществена отговорност, ако има тя може да я оспори.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 05 Юни 2009, 11:13

Незнам как точно го е формулирал шефът й. Със сигурност и той не знае. Няма никаква заповед за налагане на имуществена отговорност. Срокът на предизвестието й изтича след 4 дена. Аз доста се съмнявам до тогава да й издадат такава.

Прочетох внимателно членовете от КТ, които уреждат налагането на ОИО, един от който пък препраща към чл. 341 от ГПК , но от всичко това става ясно , че нямат право да правят запор върху месечното и възнаграждение.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот scroll_lock » 09 Юни 2009, 17:45

днес са и казали каква сума "дължи" и тя е 95% от месечното и възнаграждение. Все още не са и изплатени нито заплата, нито обезщетение за неизползван годишен отпуск. От Комисията по труда са й отговорили, че така не могат нищо да направят, предприемат и т.н. и трябва тя сама да си задвижи нещата. Единственото, с което могат да и помогнат е безплатен правен съвет - в Сряда или Петък - между 13.00 и 14.00 ........ каква всъщност е процедурата Комисията по труда да се сезира ?!?!
Бихте ли ми дали някаква идея, съвет какво може да се направи в случая ?
Благодаря.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 09:39

Идеи има. На първо място ,къде е ходела , каква е тази "Комисия по труда", Инспекцията ли се има пред вид. Ако е тя, едва ли са дали такъв отговор.
Второ, не може да са и казали , а трябва да са и връчили заповед, която тя да оспорва евентуално. Ако ли не , може да си търси заплата по съдебен ред.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 14:01

мда... какви глупости съм написал и аз.... Естествено.. инспекцията се има предвид. Не е ходила, а е звъняла на телефоните им за безплатна консултация. Но наистина са и казали, че не може да и обяснят нищо по телефона. Ами все още няма заповед. Утре е последният й ден на работа. Ще видим дали има до тогава. Благодаря sunrise.
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 14:14

Ами те по телефона, нормално да не и дадат ,кой знае каква информация. Но парите не могат да и вземат те, а чрез съд.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 14:29

да ясно... само едно нещо още ме интересува - размерът на имуществената отговорност може ли да надвишава работната ти заплата ? В ГПК мисля, беше описано, че не може, но вече не съм сигурен от всичко, което изчетох..
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 14:35

ГПК няма абсолютно нищо общо със случая. Зависи дали ще и бъде наложена пълна или ограничена имуществена отговорност, дали е на отчетническа длъжност или не. Това е описано в КТ.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 15:06

отзад напред: Не е на отчетническа длъжност , както съм описал в първият пост - прилагаме чл. 206 от КТ, нали така ?
За да си отговоря сам на въпроса - ако съм прав за приложеният член - значи не може да надвишава едномесечната заплата?

И досега не съм разбрал точната правна разлика между ограничена и пълна ИО.

Ставаше въпрос за това, че размерът на удържаната сума е описан в ГПК? Или пак греша ?
Чл. 210. от КТ
(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Ако в срока по предходната алинея работникът или служителят не оспори основанието или размера на отговорността, работодателят удържа дължимата сума от трудовото възнаграждение на работника или служителя в размерите, посочени в Гражданския процесуален кодекс.

Също така според чл. 210, ал. 1 от КТ. Заповедта се издава в 1- месечен срок от откриването на вредата или от плащането на сумата на третото лице, но не по-късно от една година от причиняването й. Вредата е открита преди 6 месеца. От тогава не й е наложена глоба. Но работодателят винаги може да докаже, че вредата е открита току що? Каква е процедурата за констатиране на вредата?
scroll_lock
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 10 Юни 2009, 15:28

scroll_lock написа:....
И досега не съм разбрал точната правна разлика между ограничена и пълна ИО.

.....

Ограничената ИО се реализира по административен ред от работодателя - чл. 206 във връзка чл. 210 КТ.
Пълната ИО се осъществява САМО по съдебен ред - чл. 211 КТ.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот scroll_lock » 10 Юни 2009, 15:40

е сега вече разбрах :) Благодаря.
scroll_lock
Нов потребител

Назад към Трудово право