Здравейте,
Моля за помощ - вече съм в края на маратона по набавянето на необходимите документи за доброволна делба на наследството на дядо ни в малко селце на около 350 км. от тук - консултирах се и с нотариус, но се озовах пред поредния проблем: става въпрос за подялба на УПИ на около 14500 кв. м. на 3 сънаследници.Вчера в ТСУ на общината по местонахождение на имота ме накараха да подам молба за 3 бр. скица-виза за проектиране, с обяснението, че след това трябвало "проектант да изготви ПУП", след това да им го занеса за утвърждаване и т.н.,подадох я тая молба, въпреки че нотариуса ми беше казал че е необходима скица-проект за делба,все пак не мога да ходя всеки ден до там.Тук гледам в ЗУТ и имам чувството че са ме изпързаляли: не се каним да строим, а само да се поделим. Какво всъщност трябва да направя и не трябва ли да оттегля тази молба? Благодаря предварително
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
доброволна делба на УПИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: доброволна делба на УПИ
Рени, хубаво е, че сте се консултирали с нотариус, но щом не можете сами да се ориентирате в материята и службите, явно Ви е нужен АДВОКАТ - той ще ходи вместо Вас в съответните служби, ще набави необходимите документи и ще изготви договора за делба, който ще подпишете при нотариуса.
Знам, че съветът ми е станал банален, но това е истината - за зъболечение отиваме при зъболекар, за ремонт на колата - в автосервиз, а при правен проблем - при адвокат.
Знам, че съветът ми е станал банален, но това е истината - за зъболечение отиваме при зъболекар, за ремонт на колата - в автосервиз, а при правен проблем - при адвокат.
- rts
- Активен потребител
Обаче до тук нямаме правен проблем
става въпрос за подялба на УПИ на около 14500 кв. м. на 3 сънаследници
Не че е невъзможен УПИ с 14500 кв.м. , но ми се вижда странно голям.
Дай още малко от инфото, което имаш. Опиши още малко проблема, но ако не знаеш точното значение на някои термини, по-добре не ги използвай, за да не ни подвеждаш с тях.
Дай някакви чертежи /скици/. Включително и на имотите около твоя.
- l____
- Потребител
Става въпрос за селски имот-дворно място, с порутена къща, в което от 1970 г. не живее никой, отдавна липсват огради, няма ток, вода и т.н. За всичко това има 2 нотариални акта от 1986 и 1987г - цялото място е една обща площ, но е описана като 3 едно до друго/и по-точно едно в друго/ дворища. Оказа се, че през 2000г. е приет и влязъл в сила нов план на селото, като всичко това е останало извън регулация. След подаване на молби, извършване на трасировка и т.н., със заповед на кмета мястото отново беше признато за УПИ / а и в данъчната оценка, която наскоро получих, фигурира като такова/ и вече смятах, че е нужна само и разделителна скица, каквито имаме и за ниви и гора, и сме пред самото съставяне на дог. за делба. Мястото е наистина 14 дка и нещо, от едната страна е път/не улица/с "чело" от 145 м., от две страни общински терени, отзад земеделска земя.Вече съм съвсем объркана, не бих занимавала и вас с всичко това, ако тези дни приятелски мнения на архитект, проектант и адвокат по този проблем не се оказаха съвсем разнопосочни, направо противоположни.Така или иначе, подала съм молба да ми издадат скица -виза по чл.140 ал.3 от ЗУТ/така пише в квитанцията с която платих/ и сега нямам възможност да я оттегля, така че в 14 дневен срок сигурно ще ми я издадат.
Въпроса е необходима ли е или са ме пуснали по странична или заобиколна писта?
А относно съвета на rts, напълно съм съгласна че професионалист най-добре би свършил работа, но всяко правило има изключения, а случая е точно такъв. А и на вас сигурно се е случвало да си купувате сами лекарства или да решавате, че няма да си имунизирате детето с някоя задължителна ваксина, нали? Освен това един/а от братовчедите, които ще получат своя дял благодарение на моите усилия, е юрист, при това без да ми е помогнал/а с нито един съвет, или поне насока, само да, да, добре, добре. Майка ми на 80г., иска да види най - после какво точно има тя самата от бащиното си наследство, затова се заех аз с това. След това емоционално отклонение, все пак се надявам на помощ. И благодаря
Въпроса е необходима ли е или са ме пуснали по странична или заобиколна писта?
А относно съвета на rts, напълно съм съгласна че професионалист най-добре би свършил работа, но всяко правило има изключения, а случая е точно такъв. А и на вас сигурно се е случвало да си купувате сами лекарства или да решавате, че няма да си имунизирате детето с някоя задължителна ваксина, нали? Освен това един/а от братовчедите, които ще получат своя дял благодарение на моите усилия, е юрист, при това без да ми е помогнал/а с нито един съвет, или поне насока, само да, да, добре, добре. Майка ми на 80г., иска да види най - после какво точно има тя самата от бащиното си наследство, затова се заех аз с това. След това емоционално отклонение, все пак се надявам на помощ. И благодаря
- renny
- Нов потребител
Ами общо взето - нищо ново.
Обаче и какво повече да се очаква. Ситуацията е почти изяснена.
Това, че си подала искане за скица /виза/ не е фатално. Не ми стана ясно защо си подала искане за три скици /визи/ но... както и да е.
Щом казваш, че имотът е УПИ - длъжни сме да вярваме.
Какво от тук нататък?
Трябва да си избереш проектант с пълна проектантска правоспособност. И който да се е занимавал с точно такива проекти.
И да му предоставиш всички документи, имащи отношение към имота.
И ... той трябва да ти подгови всички документи за разделянето на имота.
Бих ти писал повече подробности - но не си оставила адрес. Подробностите наистина са доста, а процедурата не е кратка. Зависи от това, дали общинската администрация е чевръста.
Ако всички съсобственици желаят разделянето, процедурата е административна, а не съдебна. Не са необходими сериозни правни познания - адвокат сам по себе си нищо не може да свърши. Адвокатът би бил само и единствено посредник между теб и лицензирания проектат.
Проектантът, ако е истински проектант, трябва да се справи сам. Ако искаш повече конкретност - в този форум няма как да стане.
Ако искаш още нещо - питай. Лично на мен проблемът, а и решаването му, са ми ясни. Но в този форум няма как повече да ти помогна. Да проектирам във форум - няма как да стане - просто е невъзможно. Ако можеше - бих ти помогнал още.
Ако искаш - питай още.
Обаче и какво повече да се очаква. Ситуацията е почти изяснена.
Това, че си подала искане за скица /виза/ не е фатално. Не ми стана ясно защо си подала искане за три скици /визи/ но... както и да е.
Щом казваш, че имотът е УПИ - длъжни сме да вярваме.
Какво от тук нататък?
Трябва да си избереш проектант с пълна проектантска правоспособност. И който да се е занимавал с точно такива проекти.
И да му предоставиш всички документи, имащи отношение към имота.
И ... той трябва да ти подгови всички документи за разделянето на имота.
Бих ти писал повече подробности - но не си оставила адрес. Подробностите наистина са доста, а процедурата не е кратка. Зависи от това, дали общинската администрация е чевръста.
Ако всички съсобственици желаят разделянето, процедурата е административна, а не съдебна. Не са необходими сериозни правни познания - адвокат сам по себе си нищо не може да свърши. Адвокатът би бил само и единствено посредник между теб и лицензирания проектат.
Проектантът, ако е истински проектант, трябва да се справи сам. Ако искаш повече конкретност - в този форум няма как да стане.
Ако искаш още нещо - питай. Лично на мен проблемът, а и решаването му, са ми ясни. Но в този форум няма как повече да ти помогна. Да проектирам във форум - няма как да стане - просто е невъзможно. Ако можеше - бих ти помогнал още.
Ако искаш - питай още.
- l____
- Потребител
Уважаема Рени,
строителен надзор съм и при такива казуси обикновенно хората са страшно притеснени от намесата на всякакви специалисти-нотариуси,община,проектанти и като капак адвокати.От написаното имам чувството, че само нотариуса е във вярната посока, но сигурно не сте го разбрали.За да не се тръгва на процедура по ЗУТ за изменение на регулационен план,има добра птрактика за доброволна делба още от миналия век: в/у скицата на имота се показва разделянето на части, графично маркирани с отделен цвят, и се описва всяка част от кой наследник / съсобственик/ще се ползва и върху нея се поставят три подписа на наследниците. Това е тъй наречената "братска делба". Договора за делба задължително върви с тази скица, заверена нотариално.Правилно сте поискали три скици - по една за всеки наследник.Това разделяне се прави естествено от инженер-регулатор (може да ви го направят от геодезическата фирма,която сте ползвали) и се вписва площта на обособените части от имота.Сама разбирате, че ще има известни ралики в квадратурите-това не е все пак баница по грамаж.
Предимства - става бързо, може да си сложите "оградки" и всеки да си ползва неговата част. Недостатък - водите се съсобственици и не можете да продавате, заменяте или строите, без съгласието на другите. И ако някой все пак реши да продава, то той ще тръгне на процедурата, която са ви казали от общината и вероятно проектанта. Това е разписано подробно в раздел IV на Глава седма на ЗУТ.Недостатъци: процедурата не е бърза и не дай си боже да има възражения, се отива в съд; имота се разделя по правилата, залегнали в няколко поднормативни уредби на ЗУТ и си струва не само пари, а и нерви -обявявания, разписни списъци и т.н.Предимство: поземления имот ще се радели на три, четири и повече (в зависимост от нормите и правилата) и срещу всеки ще има собственик от наследниците и може всеки да заменя, продава и строи без съгласието на останалите.Вие избирате как да постъпите! Искам само да ви кажа, че с договорите с т.н."братска делба" от преди 30-40 години, особено в провинцията, се изградиха доста сгради.
Дано да съм ви била полезна!
строителен надзор съм и при такива казуси обикновенно хората са страшно притеснени от намесата на всякакви специалисти-нотариуси,община,проектанти и като капак адвокати.От написаното имам чувството, че само нотариуса е във вярната посока, но сигурно не сте го разбрали.За да не се тръгва на процедура по ЗУТ за изменение на регулационен план,има добра птрактика за доброволна делба още от миналия век: в/у скицата на имота се показва разделянето на части, графично маркирани с отделен цвят, и се описва всяка част от кой наследник / съсобственик/ще се ползва и върху нея се поставят три подписа на наследниците. Това е тъй наречената "братска делба". Договора за делба задължително върви с тази скица, заверена нотариално.Правилно сте поискали три скици - по една за всеки наследник.Това разделяне се прави естествено от инженер-регулатор (може да ви го направят от геодезическата фирма,която сте ползвали) и се вписва площта на обособените части от имота.Сама разбирате, че ще има известни ралики в квадратурите-това не е все пак баница по грамаж.
Предимства - става бързо, може да си сложите "оградки" и всеки да си ползва неговата част. Недостатък - водите се съсобственици и не можете да продавате, заменяте или строите, без съгласието на другите. И ако някой все пак реши да продава, то той ще тръгне на процедурата, която са ви казали от общината и вероятно проектанта. Това е разписано подробно в раздел IV на Глава седма на ЗУТ.Недостатъци: процедурата не е бърза и не дай си боже да има възражения, се отива в съд; имота се разделя по правилата, залегнали в няколко поднормативни уредби на ЗУТ и си струва не само пари, а и нерви -обявявания, разписни списъци и т.н.Предимство: поземления имот ще се радели на три, четири и повече (в зависимост от нормите и правилата) и срещу всеки ще има собственик от наследниците и може всеки да заменя, продава и строи без съгласието на останалите.Вие избирате как да постъпите! Искам само да ви кажа, че с договорите с т.н."братска делба" от преди 30-40 години, особено в провинцията, се изградиха доста сгради.
Дано да съм ви била полезна!
- anserk
- Активен потребител
За да не се тръгва на процедура по ЗУТ за изменение на регулационен план,има добра птрактика за доброволна делба още от миналия век: в/у скицата на имота се показва разделянето на части, графично маркирани с отделен цвят, и се описва всяка част от кой наследник / съсобственик/ще се ползва и върху нея се поставят три подписа на наследниците. Това е тъй наречената "братска делба". Договора за делба задължително върви с тази скица, заверена нотариално.Правилно сте поискали три скици - по една за всеки наследник.Това разделяне се прави естествено от инженер-регулатор
Бре, anserk, какви са тези глупости????
Ти някога виждал ли си ЗУТ?
- l____
- Потребител
Форума е създаден за даване на мнение и помощ, а не за оценки на участниците във форумите! Аз написах каква е практиката ми и допълвам: строителен инженер с 31 г.практика, консултант - строителен надзор втори мандат с лицензи от МРРБ и ДНСК, със задължително участие в надзора на правист. Доброволната делба не се извършва по ЗУТ, а има и много други подзаконови нормативни документи, правила и норми!
Написала съм за законна "добра и използвана" практика! Без съд и административен понякога абсурд!
Написала съм за законна "добра и използвана" практика! Без съд и административен понякога абсурд!
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:Форума е създаден за даване на мнение и помощ, а не за оценки на участниците във форумите! Аз написах каква е практиката ми и допълвам: строителен инженер с 31 г.практика, консултант - строителен надзор втори мандат с лицензи от МРРБ и ДНСК, със задължително участие в надзора на правист. Доброволната делба не се извършва по ЗУТ, а има и много други подзаконови нормативни документи, правила и норми!
Ама Вие това сериозно ли го твърдите, че доброволната делба не е по правилата на ЗУТ ?
Или пък има някакъв вид "братска делба", дето си слагате някъде оградките и толкоз,ама не е съвсем делба , щото пак сте съсобственици?
Не зная колко практика имате и къде практикувате, но на това му казват разпределение на ползването и то няма нищо общо с делбата.А най интересно е как ще се поставят оградките.
А капака на всичко, адвокатите идват точно след такива съвети.
- sunrise
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|