ДаMelly написа:keith_flint69 написа:Пояснявам: с цесията всичко е наред - съобщена е надлежно, извършена е нотариално, надлежно е вписана по партидите и т.н.
Колега keith_flint69, може ли един въпрос?
Да разбирам ли, че вземането е прехвърлено в срока на договора за кредит?
Или.....
- Дата и час: 23 Ное 2024, 17:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вписване на договорна ипотека след изтекли 10 години?!?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
53 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Вписване на договорна ипотека след изтекли 10 години?!?
- keith_flint69
- Потребител
Трудно ще го изрека, но щом като е така, защо новият Кр е проспал да поднови ипотеката?
-
Melly - Старши потребител
Защото е починал За съжалениеMelly написа:Трудно ще го изрека, но щом като е така, защо новият Кр е проспал да поднови ипотеката?
- keith_flint69
- Потребител
keith_flint69 написа:Melly написа:Трудно ще го изрека, но щом като е така, защо новият Кр е проспал да поднови ипотеката?
Защото е починал За съжаление
Ай сега "нови двеста". Лека му пръст на новия КР, но за мен остава убеждението, че сме изправени пред "супер схема", построена от "супер женТлемени".
П.П. Изобщо не разбрах употребата на имотикона с намигване.
-
-
Standbay - Потребител
Standbay написа: http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/viewtopic.php?f=7&t=24
УЧРЕДЯВАНЕ НА НОВА, ИЛИ ВПИСВАНЕ НА СТАРА ИПОТЕКА след 10г
Ти хубаво си дал нишан, но горният линк не се отваря ......
П.П. Имам някакви догадки, но би било по-добре да те прочета.
-
Melly написа:Standbay написа: http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/viewtopic.php?f=7&t=24
УЧРЕДЯВАНЕ НА НОВА, ИЛИ ВПИСВАНЕ НА СТАРА ИПОТЕКА след 10г
Ти хубаво си дал нишан, но горният линк не се отваря ......
П.П. Имам някакви догадки, но би било по-добре да те прочета.
И хем да ми отговориш сетне
-
Standbay - Потребител
ох, някой идиот по погрешка е изтрил цялото free.bg.. та не се сещам като как да ти отговори. Навярно си питал нещо там.
- Гост.
- Старши потребител
Standbay написа:И хем да ми отговориш сетне
К`во да ти отговоря, то стана ясно... Тука има, тука нема. Е, вече нЕма
Но ако имаш желание, можеш да споделиш и тук, или на ЛС.
-
Здравейте,
Бих искал напълно да подкрепя keith_flint69, като изразя мнението, че изтичането на 10-годишния срок по чл. 172, ал. 1 ЗЗД не води до прекратяване на ипотеката. Отпада единствено действието на вписването с оглед определянето реда на ипотеката.
След изтичането на срока всяко заинтересовано лице (включително длъжникът и собственикът на ипотекирания имот) може да поиска заличаване на ипотеката (чл. 22 ПВ). Преди заличаването кредиторът ще може да поиска подновяване на вписването, за което няма да е необходимо учредяването на нова ипотека (ново съгласие от страна на собственика на имота).
В много по-разгърнат вариант съм представил аргументацията си за посочената теза в следната публикация:
http://challengingthelaw.com/?p=383
Там е направено и сравнение на текста на чл. 172, ал. 1 ЗЗД и чл. 179, ал. 3, изр. 2 ЗЗД.
Поздрави!
keith_flint69 написа:Колега, а не е ли липса на грижа за собствените си интереси, незаличаването на вписаната ипотека след изтичането на 10 годишния срок от страна на Длъжника. Аз смятам, че щом той не се е възползвал от предоставената му от закона възможност да заличи вписаната ипотека, няма пречка тя отново да се впише. В противен случай заличаването щеше да става по право!!!
Бих искал напълно да подкрепя keith_flint69, като изразя мнението, че изтичането на 10-годишния срок по чл. 172, ал. 1 ЗЗД не води до прекратяване на ипотеката. Отпада единствено действието на вписването с оглед определянето реда на ипотеката.
След изтичането на срока всяко заинтересовано лице (включително длъжникът и собственикът на ипотекирания имот) може да поиска заличаване на ипотеката (чл. 22 ПВ). Преди заличаването кредиторът ще може да поиска подновяване на вписването, за което няма да е необходимо учредяването на нова ипотека (ново съгласие от страна на собственика на имота).
В много по-разгърнат вариант съм представил аргументацията си за посочената теза в следната публикация:
http://challengingthelaw.com/?p=383
Там е направено и сравнение на текста на чл. 172, ал. 1 ЗЗД и чл. 179, ал. 3, изр. 2 ЗЗД.
Поздрави!
Стоян Ставру
д-р по гражданско и семейно право
Блог: http://challengingthelaw.com/
Най-четена тема:
"Промените в търговската несъстоятелност (ДВ бр. 101, 2010 г.)"
—
Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude!
д-р по гражданско и семейно право
Блог: http://challengingthelaw.com/
Най-четена тема:
"Промените в търговската несъстоятелност (ДВ бр. 101, 2010 г.)"
—
Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude!
- stoyan_stavru
- Младши потребител
След затрудненията в СВ София дали, как и с какви документи, вписах наново договорна ипотека от 2000 г. Мисля, че има пробив към по-добро - съдиите по вписванията започнаха да четат и мислят, не само да подписват и да викат не може.
- peip
- Потребител
То някои хора си проспиват младините, та какво да говорим, за други, че са проспали само един момент от живота си.
Кьорав карти не играе.
Кьорав карти не играе.
-
Здравейте, на предната страница прочетох това:
и ми се иска да знам дали е приложимо при следната фактическа обстановка. По апартамент от 70-те години е учредена ипотека в полза на ДСК (предполагам законова ипотека), която е изплатена окончателно през 1993г (на последната вноска бележка има текст, че е окончателно плащане по партиден номер.......). За имота съвсем скоро е извадено удостоверение за тежести за период от 10 години, което е чисто. За съжаление в момента Имотния регистър е в инвентаризация и не можем да направим справка, но още първия работен ден след края й предстои нотариална продажба и съответно вписване на нова ипотека от купувача към банката му, която, нормално, иска това да е първа по ред ипотека.
В този случай, ако старата ипотека от ДСК не е заличена до момента на вписването на новата (а най-вероятно не е заличена от страна на ДСК, нито пък е подавана молба по чл.22 ПВ), новата ипотека коя по ред на вписване ще бъде, при положение че старата не е подновявава от близо 20 години?
Практически се чудя какво точно ще пише в удостоверението от Имотния регистър за вписването на новата ипотека - ще се вижда ли и старата, или поредността се определя само въз основа на 10-годишния период по чл.172.
Благодаря ви!
stoyan_stavru написа:Бих искал напълно да подкрепя keith_flint69, като изразя мнението, че изтичането на 10-годишния срок по чл. 172, ал. 1 ЗЗД не води до прекратяване на ипотеката. Отпада единствено действието на вписването с оглед определянето реда на ипотеката.
и ми се иска да знам дали е приложимо при следната фактическа обстановка. По апартамент от 70-те години е учредена ипотека в полза на ДСК (предполагам законова ипотека), която е изплатена окончателно през 1993г (на последната вноска бележка има текст, че е окончателно плащане по партиден номер.......). За имота съвсем скоро е извадено удостоверение за тежести за период от 10 години, което е чисто. За съжаление в момента Имотния регистър е в инвентаризация и не можем да направим справка, но още първия работен ден след края й предстои нотариална продажба и съответно вписване на нова ипотека от купувача към банката му, която, нормално, иска това да е първа по ред ипотека.
В този случай, ако старата ипотека от ДСК не е заличена до момента на вписването на новата (а най-вероятно не е заличена от страна на ДСК, нито пък е подавана молба по чл.22 ПВ), новата ипотека коя по ред на вписване ще бъде, при положение че старата не е подновявава от близо 20 години?
Практически се чудя какво точно ще пише в удостоверението от Имотния регистър за вписването на новата ипотека - ще се вижда ли и старата, или поредността се определя само въз основа на 10-годишния период по чл.172.
Благодаря ви!
- freeform
- Младши потребител
53 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
|
|