начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Вече е факт - 2 лв. капитал за ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Вече е факт - 2 лв. капитал за ООД

Мнениеот blumenthal » 21 Окт 2009, 23:42

Николов пак с мивкокъртача :D
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 22 Окт 2009, 00:01

Да бе, знам аз. Нема да спорим. Мисли си, че ООД отговаря ограничено и толкоз. Но това е смешно, еми смея се.
advokat__nikolov

Мнениеот DEKAH » 22 Окт 2009, 08:35

advokat__nikolov написа:Да бе, знам аз. Нема да спорим. Мисли си, че ООД отговаря ограничено и толкоз. Но това е смешно, еми смея се.

Г-н Николов, я ми покажете къде точно съм написал, че ДРУЖЕСТВОТО отговаря ограничено, че аз не мога да се сетя.

В мнението, което сте цитирал, не визирам такова нещо. Това мнение беше по повод нещо съвсем различно и ако си направите труда да прочетете по-горното мнение ще разберете за какво става въпрос.

Предлагам да спрете да коментирате, поне докато не разберете, че все още сте зелен, като краставица.

И само Вие, който дори не сте юрист все още, успяхте да извлечете априори нещо, което НИКОЙ не е казал. Явно притежавате парапсихични и екстрасензорни възможности. Точно се чудех кой ще е бъдещият заместник на проф. Стамболиев. Честито.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 22 Окт 2009, 11:27

DEKAH написа:
advokat__nikolov написа:Да бе, знам аз. Нема да спорим. Мисли си, че ООД отговаря ограничено и толкоз. Но това е смешно, еми смея се.

Г-н Николов, я ми покажете къде точно съм написал, че ДРУЖЕСТВОТО отговаря ограничено, че аз не мога да се сетя.

В мнението, което сте цитирал, не визирам такова нещо. Това мнение беше по повод нещо съвсем различно и ако си направите труда да прочетете по-горното мнение ще разберете за какво става въпрос.

Предлагам да спрете да коментирате, поне докато не разберете, че все още сте зелен, като краставица.

И само Вие, който дори не сте юрист все още, успяхте да извлечете априори нещо, което НИКОЙ не е казал. Явно притежавате парапсихични и екстрасензорни възможности. Точно се чудех кой ще е бъдещият заместник на проф. Стамболиев. Честито.

Еее, значи сега, голяма работа станала.

Ние лудите юристи милионери ставаме, не професори. Питай във факултета колко съм луд, бате.
advokat__nikolov

Мнениеот tapizaushi » 22 Окт 2009, 13:21

Колеги от 2003 год. /по стария и по новия ред/ до сега НЕ съм представял удостоверение от банката, че капиталът е внесен. Достатъчно е вносна бележка от името на всеки съдружник. За мен удостоверението е даване на излишни пари.

Не съм имал нито един отказ.

Просто трябва да се открие набирателна сметка и да се внесе капитала. Дали ще е 5000 или 2 лв. - няма значение.

E не, ти уби всичко адвокатско в мен. И аз съм бил от тия балъци, а уж адвокат го раздавам. Довечера ще се напия.
tapizaushi
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Окт 2009, 14:28

tapizaushi написа:
Колеги от 2003 год. /по стария и по новия ред/ до сега НЕ съм представял удостоверение от банката, че капиталът е внесен. Достатъчно е вносна бележка от името на всеки съдружник. За мен удостоверението е даване на излишни пари.

Просто трябва да се открие набирателна сметка и да се внесе капитала. Дали ще е 5000 или 2 лв. - няма значение.

E не, ти уби всичко адвокатско в мен. И аз съм бил от тия балъци, а уж адвокат го раздавам. Довечера ще се напия.

Aз по стария ред имах един път без движение , защото не предоставих удостоверение , а вносна бележка(пак от банков клон в Пазарджик , където служителите за удостов. не са чували) , обаче откакто влезна в сила ЗТР , удостоверение не съм прилагал и също нямам проблеми.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kokonikolov » 22 Окт 2009, 15:54

tapizaushi написа:

И аз съм същия. Сега се заглеждам, че пише "Документ за внесен в банка капитал " (т.е. няма значение удостоверение или вносна бележка)
Aut inveniam viam, aut faciam - Или ще намеря пътя, или ще прокарам път.
kokonikolov
Младши потребител

Мнениеот veda_iv » 23 Окт 2009, 07:27

По отношение на тази нова промяна се замислих за един такъв случай.
Дружество "Х"ЕООД/ООД има задължения,но няма имущество.Управителя-собственик/съдружник обаче има.Капитала му е 5000лв.Решава да го намали до 2лв.Спазва процедурата да обяви решението си за намаляване в ТР и си изчаква 3 месеца за да се види някой кредитор дали ще възрази и ако няма такива ДЛР вписва намаляването.Един прекрасен ден кредитора решава,че като крайна мярка ще запорира дяловете и опаааа,какво виждат очите ми,пише 2 лв.Така физическото лице-съдружник/едноличен собственик ще си щрака с пръсти щото "вълкът ще е гладен,а агнето цяло".
Е,разбира се три месеца са си много време и през този период фирмата трябва да не дразни лъвовете за да не го изпреварят с ровене по партидата му в ТР.Стиска палци и една сутрин заялението му се оказва вписано и той ще спи спокойно.
Това са си мои мисли,може и да пропускам нещо,но ...
veda_iv
Потребител

Мнениеот hidden » 23 Окт 2009, 08:33

veda_iv написа:По отношение на тази нова промяна се замислих за един такъв случай.
Дружество "Х"ЕООД/ООД има задължения,но няма имущество.Управителя-собственик/съдружник обаче има.Капитала му е 5000лв.Решава да го намали до 2лв.Спазва процедурата да обяви решението си за намаляване в ТР и си изчаква 3 месеца за да се види някой кредитор дали ще възрази и ако няма такива ДЛР вписва намаляването.Един прекрасен ден кредитора решава,че като крайна мярка ще запорира дяловете и опаааа,какво виждат очите ми,пише 2 лв.Така физическото лице-съдружник/едноличен собственик ще си щрака с пръсти щото "вълкът ще е гладен,а агнето цяло".
Е,разбира се три месеца са си много време и през този период фирмата трябва да не дразни лъвовете за да не го изпреварят с ровене по партидата му в ТР.Стиска палци и една сутрин заялението му се оказва вписано и той ще спи спокойно.
Това са си мои мисли,може и да пропускам нещо,но ...

Има логика в това, което казвате. Въпреки това ще си позволя да не се съглася. Аргументите ми са следните: при наложен запор на дяловете на длъжника в дружеството се прилага чл. 517 ГПК. По искане на кредитора съдебният изпълнител може да го овласти да предяви иск за прекратяване на дружеството. В случай, че искът бъде уважен, съдът прекратява дружеството и започва процедура по ликвидация. В това производство вече кредиторът се удовлетворява не от тези 2 лв. капитал, а от ликвидационния дял на длъжника. Т.е. ако дружеството е с капитал 2 лв., но има имущество за 20 000 лв., кредиторът ще се удовлетвори от тези 20000 лв. съобразно дела на длъжника, а не от 2-та лева.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот izabela75 » 23 Окт 2009, 15:11

Здравейте.
Имам следния въпрос - предвид промените в ТЗ и липсата на промени в Наредбата, при увеличаване капитала на ООД каква част от сумата на увеличението съдружниците трябва да внесат в банка?
Аватар
izabela75
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Окт 2009, 18:20

izabela75 написа:Здравейте.
Имам следния въпрос - предвид промените в ТЗ и липсата на промени в Наредбата, при увеличаване капитала на ООД каква част от сумата на увеличението съдружниците трябва да внесат в банка?

Ами... каквато им остава. АКо са внесли 1500 при регистрацията, а ЗАПИСАНИЯТ от тях капитал е 5000 лв. си довнасят 3500 лв.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот izabela75 » 23 Окт 2009, 19:05

Благодаря, но не говоря за хипотеза при която дружеството има капитал за довнасяне. Напр. имат капитал 40 000, който е внесен изцяло и искат да го увеличат на 70 000. Досега за вписването искаха документ от банка, от който е видно че са внесли 35% от сумата с която се увеличава капитала. Т.е. 10 500 (35% от 30 000). Това беше по аналогия с чл. 119, ал.1, т.4.
Сега, след промяната какво трябва да внасят?
Аватар
izabela75
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Окт 2009, 19:24

Според мен - цялата сума. Тъй като разпоредбата е променена, няма как да внесете само част от сумата.

И да си призная честно - до сега не съм имал случай, в който увеличаваме капитала /да кажем от 5000 на 50000/ и да сме внасяли по малка сума. Ако вие сте тълкували по някакъв начин тази разпоредба, аз смятам, че е неприложима при увеличаване на капитала, тъй като отменената норма визираше процент от записания капитал, нужен за регистрация на дружеството. Ако приемем вашата логика, то увеличаваме капитала /ако е 5000/ с 45000 лв и става 50000, а внасяме само 15% /6750/ от тях. Тогава каква сума доказваме пред съда?

Не мога да схвана как се прилага по аналогия норма, касаеща минимално изисуем капитал за регистрация на дружество към послеващо увеличаване на капитала. Надявам се, че ще ми покажете ЕИК, където да го видя това нещо как се е случвало.

На мен винаги са ми искали доказателства, че всеки съдружник е внесъл пари, равняващи се на съответната част от дела му, съобразно увеличения капитал. Никога по-малко.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот izabela75 » 23 Окт 2009, 20:24

DEKAH написа:Според мен - цялата сума. Тъй като разпоредбата е променена, няма как да внесете само част от сумата.

И да си призная честно - до сега не съм имал случай, в който увеличаваме капитала /да кажем от 5000 на 50000/ и да сме внасяли по малка сума. Ако вие сте тълкували по някакъв начин тази разпоредба, аз смятам, че е неприложима при увеличаване на капитала, тъй като отменената норма визираше процент от записания капитал, нужен за регистрация на дружеството. Ако приемем вашата логика, то увеличаваме капитала /ако е 5000/ с 45000 лв и става 50000, а внасяме само 15% /6750/ от тях. Тогава каква сума доказваме пред съда?

Не мога да схвана как се прилага по аналогия норма, касаеща минимално изисуем капитал за регистрация на дружество към послеващо увеличаване на капитала. Надявам се, че ще ми покажете ЕИК, където да го видя това нещо как се е случвало.

На мен винаги са ми искали доказателства, че всеки съдружник е внесъл пари, равняващи се на съответната част от дела му, съобразно увеличения капитал. Никога по-малко.

Винаги сме внасяли 35 (по-рано 75%) от сумата с която се увеличава капитала. И в съда по-рано и в Търговския регистър сега. ЕИК ви изпращам на лични. Вписването е от преди 3 седмици.
Днес говорих с Търговския регистър. Звъннах на един от публикуваните телефони. Зададох си въпроса и ми отговориха, че съдружниците могат да си внасят каквато сума поискат, защото закона изисква да се внесе само миминума от 2 лева. :roll: Надявам се че ще променят Наредбата в тази насока и ще има по-голяма яснота.
Аватар
izabela75
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Окт 2009, 21:23

Чакай сега... искаш да кажеш, че съм рег. дружество с капитал от 5000 лв. и съм внесъл 35 %. А сега да внеса 10-20-30 лв и да приключим.

Докато не вземете решение за намаляне на капитала според мен имате задължение да внесете пълния размер.

Лично мнение.

п.п. Благодаря за ЕИК-то.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот izabela75 » 23 Окт 2009, 23:59

DEKAH написа:Чакай сега... искаш да кажеш, че съм рег. дружество с капитал от 5000 лв. и съм внесъл 35 %. А сега да внеса 10-20-30 лв и да приключим.

Докато не вземете решение за намаляне на капитала според мен имате задължение да внесете пълния размер.

Явно говорим за различни неща, но карай. :)
Аватар
izabela75
Младши потребител

Мнениеот antri » 29 Окт 2009, 14:52

DEKAH написа:antri, кой е тоя луд, дето ще запише капитал от 10 000 лв, при положение, че минималния е 2 лв.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Я дай повече инфо къде, как е обнародвано, че аз не го намирам.

Открих си луд, дето както си му е реда се възползва от промяната:) ЕИК 200899624, а и аз тия дни ще регнс едни с внесен 2.00, уставен 5 000 :mrgreen:
antri
Потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Окт 2009, 17:22

antri написа:Открих си луд, дето както си му е реда се възползва от промяната:) ЕИК 200899624, а и аз тия дни ще регнс едни с внесен 2.00, уставен 5 000 :mrgreen:

Голям кеф. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 29 Окт 2009, 17:50

Чак сега разбрах скрития замисъл на изменението на закона ... ;)
Изменението е продиктувано от фактът, че вече фирми се регистрират от който му падне /счетоводители, самодейци и т.н./, а в същото време "бизнесмените" винаги са с едно такова особено "маркетингово" чувство фирмата им да е колкото се може с по-престижна визия, в това чило и по отношение на огромния регистриран капитал ...
Чак сега виждам и съзнавам как това изменение ще допринесе за събираемостта на някои вземания :twisted: ...
... дам ... какъв неочакван и изненадващ резултат ще има това изменение в полза на доброто и справедливостта и изобщо на икономиката ...
Зараждащата се тенденция е доста добра :twisted:
Това дружество е направо пътеводна светлина в иначе мрачното изменение ... :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rexlegis » 26 Авг 2010, 20:27

Темичката е малко стара, но понеже сега я заглеждам, пък и нещо ме човърка реших и аз да си кажа мнението. Колега inspektora, не се ядосвай, в България ъпсурдите са на мода по всяко време.

Никой не е против да се създават условия за развитие на бизнеса, както големия и средния, така и малкия. Но има някои неща, които граничат с ъпсурда. Първо такъв капитал от 2 лв. не може по-никакъв начин да гарантира сигурността на едно ООД по отношение на вземанията на неговите кредитори, после икономически е наивно и глупаво да се мисли, че такава сума може да бъде основа за равитие на каквато и да е икономическа или търговска дейност. Направете сметка и ще се сетите, че ако имате фирма - това значи да имате най-малкото един офис, ако не сте в производствен сектор, където следва да имате и производствени машини, складове и материали. Всичко това не може да се опише с 2 лв. Ако имате офис и предлагате услуги, най-малкото трябва да имате поне една химикалка и една тетрадка. Чисто и просто това минава сумата от 2 лв.

Добре дошли в Абсурдистан!!! (България)
Аватар
rexlegis
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право