начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

въпрос за Платен отпуск за обучение по Чл. 169. на КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за Платен отпуск за обучение по Чл. 169. на КТ

Мнениеот tacticus » 10 Ное 2009, 11:16

Здравейте,

При искане от моя страна работодателят ми е съгласен да ми предостави платен отпуск за обучение чрез допълнително споразумение към трудовият договор, но само ако се задължа да работя за фирмата в продължение на 1 година след завършването на обучението. Работодателят не поема никакви разходи по обучението. Бихте ли ми казали, това коректно ли е ? Платеният отпуск по чл 169 не е ли право на работника, справедливо ли е такъв договор за обучение да има и клаузи за работа към работодателя за какъвто и да било срок и това да ми се представя като ,,даване на съгласие на работодателя"?
tacticus
Нов потребител

Re: въпрос за Платен отпуск за обучение по Чл. 169. на КТ

Мнениеот Julyan » 10 Ное 2009, 11:23

А кое не му е коректното? Той не е длъжен по принцип да заплаща каквото и да било, а неговите работници и служители да отсъстват от работа. Отдавна платеният отпуск за обечуние не е "право", ползва се със "съгласие", което работодателят не е задължен да даде и това е напълно логично. Обучаваш се единствено в твоя полза, работодателят само губи от отсъствията ти от работа.
" Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година."
Julyan
Потребител

Мнениеот tacticus » 10 Ное 2009, 11:49

Julyan написа:А кое не му е коректното? Той не е длъжен по принцип да заплаща каквото и да било, а неговите работници и служители да отсъстват от работа. Отдавна платеният отпуск за обечуние не е "право", ползва се със "съгласие", което работодателят не е задължен да даде и това е напълно логично. Обучаваш се единствено в твоя полза, работодателят само губи от отсъствията ти от работа.
" Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година."

Въпросът ми е - къде е казано, че аз трябва чрез задължение за труд в определен срок да възмездявам работодателя. При обучение без откъсване от рудовия процес - в случая дистанционно, аз ще отсъствам много по-малко време, отколкото ще се задължа да работя за тази бизнес организация. Чувствам го несправедливо. Да не говорим, че КТ предвижда и право на неплатен отпуск със съгласието на работодателя... тогава какво им е възмездието :) щом не ми плащат, а трябва да се съгласят да ползвам отпуск за обучение???.
tacticus
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 10 Ное 2009, 20:59

tacticus написа:
Julyan написа:...

Въпросът ми е - къде е казано, че аз трябва чрез задължение за труд в определен срок да възмездявам работодателя. При обучение без откъсване от рудовия процес - в случая дистанционно, аз ще отсъствам много по-малко време, отколкото ще се задължа да работя за тази бизнес организация. Чувствам го несправедливо. Да не говорим, че КТ предвижда и право на неплатен отпуск със съгласието на работодателя... тогава какво им е възмездието :) щом не ми плащат, а трябва да се съгласят да ползвам отпуск за обучение???.

Просто работодателят ти предлага след като ти предоставя нещо, то и да получи нещо насреща, в случая сигурност, че един човек ще заема определено време дадена длъжност. Дори неплатеният отпуск не е добре за работодателя- той губи за определено време и то често един служител, който трябва да замени с друг, което не винаги е удобно за него. Като не желаеш- не желаеш, няма проблем, но и той не е задължен. Остава да ползваш другите възможности за обучение.
Julyan
Потребител

Мнениеот shemer_50 » 11 Ное 2009, 13:36

При искане от моя страна работодателят ми е съгласен да ми предостави платен отпуск за обучение чрез допълнително споразумение към трудовият договор, но само ако се задължа да работя за фирмата в продължение на 1 година след завършването на обучението. Работодателят не поема никакви разходи по обучението. Бихте ли ми казали, това коректно ли е ? Платеният отпуск по чл 169 не е ли право на работника, справедливо ли е такъв договор за обучение да има и клаузи за работа към работодателя за какъвто и да било срок и това да ми се представя като ,,даване на съгласие на работодателя"?

Отпускът за обучение се разрешава след съгласието на работодателя, независимо от формата на обучение. Ако работодателя не е съгласен да разреши този отпуск, Вие може да ползвате платения си годишен отпуск.
Julyan е напълно прав.
shemer_50
Младши потребител

Назад към Трудово право