начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

помогнете,моля.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помогнете,моля.

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 15:50

Здравейте! наех адвокат за дело срещу работодателят ми,който не ми е изплащал заплатата от 5 месеца. Платих първоначално 170 лв за консултацията и оформяне на нотариална покана,която си заплатих отделно -60 лв. След това поиска 250 лв за да оформи документите за делото и 100 лв за да напише още един документ за запор на сметките на фирмата. Сега иска още 100 лв да наеме съдебен изпълнител,който да запорира сметките и след края на делото още 250 лв. Отделно иска 150 някаква такса към инспекция по труда + нейния труд по документите!!! Нормално ли е или да търся друг адвокат? Аз се съдя за сума от 5 000 лв. до края на делото май няма да имам какво да взимам а ще имам да доплащам на адвоката!!!
martina99
Младши потребител

Re: помогнете,моля.

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 15:59

Какво ни питате в момента? Каква е средната пазарна цена за едно такова дело ли? /за да прецените дали не сте влязла в "скъп магазин"/
... или нещо друго?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vanila_ce » 12 Ное 2009, 16:01

Не зная какво да ви кажа.За нотариалната покана моят адвокат ми взе 50 лева.За исковата молба и съответно дело на една инстанция 250 лева.Това е всичко.Аз претендирам за една неплатена заплата,една брутна заплата по член 221 от КТ и обезщетения по член 224,общо сума около 2000 лева.Не сме запорирали сметки,а инспецията по труда не знам какво общо има.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 16:10

Съжалявам :oops: не обясних правилано. Не съм наясно със законите и поради тази причина питам. Не се оплаквам ,че съм влязла в "скъп магазин",а питах дали е нормално,защото адвоката ми бави процедурата-обърнах се към нея септември. Тя все няма време и бърза за някъде. Миналата седмица пусна документите към съда. Затова питам за цените и ако ще плащам повече ще искам и повече отделено време.Навсякъде пише,че тези дела са свободни откъм такси,а аз си ги плащам по нейна преценка.Идея нямам къде и какво трябва да се плаща-всеки понеделник иска по 100 лв за нещо.А инспекцията по труда я намесвам,защото работодателят ми отказва да попълни трудовата ми книжка при наличие на нотариално заверено съгласие от тяхна страна.Запора на сметките наистина ли е отделно нещо от делото? Отделни документи,отделно плащане?
martina99
Младши потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 16:15

на мен за нотариалната покана ми взе 100 лв да я напише,а аз си платих отделно на нотариуса да я завери.
martina99
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 16:22

Ами аз така като гледам всичко си е коректно от страна на колегата /вече не мога да кажа дали се "мотае" или не ... но като знам как действат институциие, по-скоро не е в нея вината за "мотаенето"/... даже "магазинът" изобщо не е скъп /е има и "илиянци", където може би е с 20-30% по-евтино ... има и "черен пазар" - там може и за 20 лв. да намерите ;) /.
Всичко си е отделно: 1/дело; 2/предварително обезпечаване; 3/покана; 4/инспекция; 5/съдебен изпълнител и т.н. - за всичко си е отделен хонорара, като имайте предвид, че някоии от сумите НЕ СА хонорар, а са си такси - на нотариуса, на съдебния изпълнител, за обезпечаването ... реално "безплатно" е само делото и то дотолкова, че не внасяте д.т. от 4% върху сумата на съда ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 16:29

Благодаря за бързия отговор :)
martina99
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Ное 2009, 17:03

Само обезпечението на сметка, ако е отделно исково производство е 40 лева за съда, а адвоката трябва да вземе поне 1/2 от обикновеното възнаграждение.

Имайте предвид, че впоследствие работодателя ще възстанови сумите, платени за адвокат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Ное 2009, 17:33

За което трябва обаче, да имате документ от него ,че са получени.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот azalia » 12 Ное 2009, 17:55

така като чета, си мисля че трябва да прецени човек преди да започне дело. ето и на мен не са ми платили няколко заплати, обаче те са толкова нищожна сума в сравнение с таксите за адвокат и институции, че не си заслужава да започвам дело само за едната справедливост. не михаресва несправеливостта към мен но не си заслужават нервите и тичането по институции за всякакви документи.
azalia
Младши потребител

Мнениеот vanila_ce » 12 Ное 2009, 18:06

Вие имате ли копия от договор за правна помощ?И разписки за платени пари?Ако ли не веднага си ги вземете!
vanila_ce
Потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 18:09

azalia написа:така като чета, си мисля че трябва да прецени човек преди да започне дело. ето и на мен не са ми платили няколко заплати, обаче те са толкова нищожна сума в сравнение с таксите за адвокат и институции, че не си заслужава да започвам дело само за едната справедливост. не михаресва несправеливостта към мен но не си заслужават нервите и тичането по институции за всякакви документи.

Приемете го като инвестиция ;) - както колегите вече казаха, ще можете да си искате и платените по адвокати суми /освен заплатите/ ...
Но иначе сте права, че тази сметка се прави предварително ... аз от кога разправям, че трябва в юридическите факултети да въведат предмет "икономика на правото" - това е първото нещо, с което трябва да бъде запознат клиентът ... /естествено доколкото може - не винаги може изначално да се изчислят разходите с точност/
inspectora
Активен потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 18:11

Адвокатката не ми е дала никакви разписки ...
martina99
Младши потребител

Мнениеот vanila_ce » 12 Ное 2009, 18:17

Вземете си копия от разписките за платени суми.Нещо не ми харева ващия адвокат......
vanila_ce
Потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 18:21

Утре ще опитам да ги взема.Ако въобще отдели време да се срещне с мен.
martina99
Младши потребител

Мнениеот vanila_ce » 12 Ное 2009, 18:24

Ако ви откаже се оплачете в адвокатската колегия
vanila_ce
Потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 18:28

Преди да пусна тук молбата си за помощ и все още ми е много обидно,че търся съвет относно адвокатката на която плащам ,за да ме защитава. Първо помислих,че е крайно неетично да обсъждам и подлагам под съмнение Ваш колега.Бях почти сигурна,че ще я защитите,разбира се. И между тези редове да открия отговора.Сега не съжалявам,че пуснах темата-сърдечно Ви благодаря!!! Дадохте ми посока.
martina99
Младши потребител

Мнениеот vanila_ce » 12 Ное 2009, 18:37

Колеги или не има трябва и някакъв морал.Не става въпрос за хонорара на адвоката ви.Вие му плащате за високо квалифициран труд.НО...защо нямате документи за парите и защо ако е "толкова зает".че два месеца да не може да внесе исковата молба,просто не ви насови кум друг колега още от началото?
vanila_ce
Потребител

Мнениеот martina99 » 12 Ное 2009, 18:44

Точно заради този въпрос писах тук
martina99
Младши потребител

Мнениеот vanila_ce » 12 Ное 2009, 18:59

Дръжте ни в течение и успех!Нямате представа колко хора в момента в момента са във ващето положение,лъгани от некоректни работодатели,спекулиращи с кризата.В 90% от случаите просто предпочитат да плащат своите лизинги вместо ващите изработени пари.Ако мине........
vanila_ce
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право