начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Подаване на молба за освобождаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подаване на молба за освобождаване

Мнениеот usera » 30 Ное 2009, 21:37

Здравейте,
Очертава се да си подам молба за напускане. Управителят и счетоводството на фирмата се намират в друг град, като в нашия град има офис където е и местоработата ми. Не съм сигурен дали ако си пусна молбата по куриер дали ще ми бъде заведена нормално. Как се процедира в такъв случай? Не ми изнася да ходя до другия град, защото е доста далеч. Искам да съм сигурен че молбата ми е заведена и има входящ номер. Освен това мисля и да напусна по чл.272 т.2 от КТ
и искам да попитам ако евентуално не ми бъдат изплатени дължимите заплати, обезщетения и се наложи да заведа дело в кой град трябва да бъде?
usera
Младши потребител

Re: Подаване на молба за освобождаване

Мнениеот inspectora » 30 Ное 2009, 21:51

Чл. 272. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за: 2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
???
inspectora
Активен потребител

Мнениеот usera » 30 Ное 2009, 22:14

Това е полезно. Благодаря ! Но не отговаря на въпросите ми....
usera
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 30 Ное 2009, 22:24

usera написа:Това е полезно. Благодаря ! Но не отговаря на въпросите ми....

Това е въпрос :lol: :lol: :lol:
Написали сте, че искате да напускате по този текст :roll:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот usera » 01 Дек 2009, 08:48

Въпросите ми са как се подава молбата при положение, че счетоводството и управителя са в друг град. И евентуално ако се стигне до съд /не мисля че ще се наложи но все пак.../ къде трябва да се заведе делото?
Няма значение с какъв текст ще ми бъде молбата, важно е да зная, че е заведена нормално ! Нали като я напиша с този текст и я дам на тукашния си началник и спра да ходя на на работа има вероятност да я затрият и да ме уволнят дисиплинарно, щото не съм ходил на работа.
usera
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2009, 09:58

Вие четете ли какво пиша?
Хайде със здраве като не знаете какво искате ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 01 Дек 2009, 10:40

usera, колегата Ви попита с оглед на "основанието" което посочвате като причина за напускане. Но явно не ви се отговаря на нашите въпроси. Грубичко и невъзпитано...
В такъв случай отговорът на вашия въпрос как да подадете молба (или какъвто и да е документ) в друг град: в 2 екземпляра, по пощата, с обратна разписка, върху която от личен опит Ви съветвам да отбележите какво е съдържанието. В молбата или предизвестието може да поискате да Ви бъде върнат втория екземпляр с входящ номер, а дали ще го направи работодателят е друг въпрос. Обратната разписка е доказателството Ви ще на еди коя си дата сте изпратили и е получено предизвестието и от тогава тече.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот usera » 01 Дек 2009, 18:49

Здравейте,
Извинявам се на всички които си мислят че съм груб! Вероятно не съм се ориентирал правилно , но сега съм подложен на стрес... знаете как е преди напускане от работа.
То и въпросите ми са били излишни, защото ме изпревариха и ми връчиха предизвестие за освобождаване по чл. 328 така, и аз смятам да си тръгна по нормалния начин. Имам само един въпрос- шефа ми предлага да си взема платения отпуск докато ми тече предизвестието- въпросът ми е може ли да ме задължи, или мога и да не излизам отпуск, съответно да ми бъде заплатен след напускането?
usera
Младши потребител

Мнениеот marto_danielov » 01 Дек 2009, 19:25

Съветвам ви да си вземете болничен/така ще изтече и предизвестието, без да ползвате отпуска си :cry: /, иначе работодателят може да ви задължи да си вземете отпуска в дни, а не като обезщетение по чл.224 от КТ. Успех!
marto_danielov
Младши потребител

Мнениеот usera » 01 Дек 2009, 20:57

Благодаря ! И аз си мислех че мога да направя така, само се чудех дали мога да изляза в болничен по време на отпуск. В смисъл прекратява ли се отпуска или трябва да се "разболея" преди да изляза в отпуск?
То при тез нерви взех да вдигам кръвното и без туй, ама това е друга тема.
Добавено- от форума разбрах, че може. Отпуска се прекъсва. Благодаря на всички за съветите !
usera
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2009, 21:34

Ох как ги обичам тея дето "си вземат болничен" ... Колко доктори "изгоряха" покрай тях ... :twisted:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот usera » 02 Дек 2009, 00:05

Охх, ако знаеш как ми разбрицаха здравето бившите началници..... Изобщо няма да е симулативен болничния ! Както и да е. Аз няма да казвам на доктора, че ми трябва болничен за случая. Просто ще му кажа да ми измери кръвното.... а то как се е вдигнало напоследък, направо не знам как не съм изпушил още. Но както казах, това е друга тема !
usera
Младши потребител

Мнениеот planinaot » 02 Дек 2009, 10:18

usera написа:Здравейте,
Извинявам се на всички които си мислят че съм груб! Вероятно не съм се ориентирал правилно , но сега съм подложен на стрес... знаете как е преди напускане от работа.
То и въпросите ми са били излишни, защото ме изпревариха и ми връчиха предизвестие за освобождаване по чл. 328 така, и аз смятам да си тръгна по нормалния начин. Имам само един въпрос- шефа ми предлага да си взема платения отпуск докато ми тече предизвестието- въпросът ми е може ли да ме задължи, или мога и да не излизам отпуск, съответно да ми бъде заплатен след напускането?

Здравей.
Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск и без съгласието на работника при наличието на 3 хипотези:
- по време на престой на предприятието за повече от 5 работни дни
- при ползване на отпуска едновременно от всички в предприятието или в звеното, в което работи
- след покана от работодателя работникът не е посикал отпуска си до края на календарната година
Така като гледам в твоя случай нито една от изброените хипотези не е налице. Евентуално работодателят би могъл да се дърли за третата хипотеза, но тук зависи вече кога точно ти е връчено предизвестието и кога изтича.
Докато си в отпуск или болнични предизвестието продължава да тече. Ако не си ползваш отпуска ще трябва да ти бъде изплатен.
Два отпуска едновременно не могат да се ползват. Затова ако излезеш в отпуск по болнични, то не може да си и в платен отпуск.
Инай предвид, че ако правоотношението ти е прекратено по чл. 328,ал.1,т.1,2,3,4,7,8 имаш право в 1-месечен срок след прекратяване на правоотношението да искаш от работодателя обезщетение за оставане без работа, равняващо се на 1 брутна заплата по чл.222,ал.1 от Кодекса на труда. За доказателство, че не си започнал работа е достатъчно да му представиш трудовата си книжка.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот usera » 02 Дек 2009, 18:44

planinaot написа: Инай предвид, че ако правоотношението ти е прекратено по чл. 328,ал.1,т.1,2,3,4,7,8 имаш право в 1-месечен срок след прекратяване на правоотношението да искаш от работодателя обезщетение за оставане без работа, равняващо се на 1 брутна заплата по чл.222,ал.1 от Кодекса на труда. За доказателство, че не си започнал работа е достатъчно да му представиш трудовата си книжка.

Здравей. Това дето го пишеш наистина ли е така? /извинявай, че се съмнявам, но наистина ми изглежда твърде хубаво за да е истина, пък и съм съкратен по 328, ал. 1 т.3/. Ако е сигурно, може ли да ми кажеш какъв е редът за искане на това обезщетение. Благодаря предварително!
А иначе изглежда ще се разделим по нормалния начин с работодателя си и даже вече не мисля да излизам в болничен, освен ако не се разболея наистина, но щом ми се полага това обезщетение защо да не си го получа :wink:
usera
Младши потребител

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 11:07

Щом си уволнен по чл.328, ал.1, т.3 от Кодекса на труда имаш право на обезщетение поради оставане без работа. Обезщетението е по чл.222,ал.1 КТ и е в размер на едно брутно трудово възнаграждение.
Достатъчно е след като е изтекъл 1 месец от уволнението и ти не си си намерил друга работа да подадеш молба до фирмата, в която си работил, и да поискаш обезщетението по чл.222,ал.1 КТ. Като доказателство е достатъчно да представиш трудовата си книжка, в която да не фигурират данни, че си започнал работа на друго място.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот usera » 05 Яну 2010, 09:53

Здравейте,
Честита Нова Година на всички!
Сагата приключи. Аз съм съкратен по чл.328 , ал.1, т.3. Но както се казва нова година нов късмет- намерих си нова работа :D . По силата на чл.222,ал.1 КТ обаче мога да искам обезщетение от предишния си работодател за разликата от възнаграждението, тъй като сега съм назначен на по-ниска заплата. Въпросът ми е каква точно цифра да пиша в молбата? Разликата между брутните възнаграждения ли ми дължат? Питам, защото това не е обяснено в КТ и се съмнявам, че ако не напиша точна молба, ще имат причина да ми откажат цялата сума.
Благодаря!
usera
Младши потребител

Мнениеот annastil » 18 Яну 2010, 18:46

Здравейте!
Искам да се консултирам по следния проблем:Работодателката ни не ни е изплащала заплати 4 месеца ,като принудително ни държи в отпуск,по нейните думи-платен/даваме дежурства по график/.Искам да подам заявление за напускане-по кой чл. да е,така че да не загубя дължимите заплати и в какъв срок трябва да ги получа?Освен записаното в безсрочния трудов договор възнаграждение,тя ни беше обещала и допълнителна сума-може ли да претендираме и за нея в колективен иск?Каква лихва и какъв отпуск ни дължи работодателката?Как да подам заявлението си,така,че после да не бъде оспорвано/с обратна разписка/?БЛАГОДАРЯ!
annastil
Нов потребител

Назад към Трудово право