начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Дисциплинарно уволнение или друго???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дисциплинарно уволнение или друго???

Мнениеот patilan4o » 04 Дек 2009, 14:48

Здравейте,
вмъквам се във форума с молба за съвет. Работя в държавно предприятие,преди дни след атестации и поставена оценка 4 на началникът ни /напълно незаслужено/ ,целта на което беше отстраняването му, силно възмутена и ядосана от несправедливата оценка, минах по няколко стаи, като съобщих афектирано, на колегите какво се е случило. Директорът беше предупреден за действията ми и ме извика да дам обяснения!
Това, вероятно е нарушение на трудовата дисциплина :oops: макар че действията ми бяха импулсивни и насочени не към директора а към незаслужената оценка, смятате ли че всичко това ще доведе до дисциплинарното ми уволнение.(
И имам ли шанс в съда то да отпадне.
patilan4o
Младши потребител

Re: Дисциплинарно уволнение или доброволно???

Мнениеот patilan4o » 05 Дек 2009, 12:36

Дали пък да не подам молба за напускане/ все пак по добър вариант, сравнение с евентуално дисциплинарно уволнение/.
Никой ли няма да вземе отношение.. :?:
patilan4o
Младши потребител

Re: Дисциплинарно уволнение или друго???

Мнениеот Bianca » 05 Дек 2009, 17:28

Вие в държавните предприятия не четете ли Кодекса на труда?
Хайде, прочетете си Глава девета, и по-специално Раздел III.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121
Bianca
Младши потребител

Мнениеот patilan4o » 05 Дек 2009, 21:34

Bianca написа:Вие в държавните предприятия не четете ли Кодекса на труда?
Хайде, прочетете си Глава девета, и по-специално Раздел III.

Напротив прочетох го според Чл. 186. Виновното неизпълнение на трудовите задължения е нарушение на трудовата дисциплина
По нататък в чл187 се изброяват видовете нарушаване на трудовата дисциплина, проблема е че незнам към коя от всичките тези точки бих могла да сложа постъпката си/според мене няма -написано изразяване на недоволство от дадено решение но знам ли как ще се изтълкува/
Тази е и причината да питам??
patilan4o
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 05 Дек 2009, 21:53

А откъде тогава Ви хрумна да подавате молба за напускане?
Процедурата по налагане на дисциплинарно наказание е достатъчно усложнена, за да се откаже всеки средноинтелигентен работодател от непремерени действия. Четете си правата отново и отново и ги отстоявайте. При евентуални неправомерни действия от страна на работодателя сезирайте Инспекцията по труда и потърсете адвокат.
Bianca
Младши потребител

Мнениеот patilan4o » 05 Дек 2009, 22:05

Много Ви благодаря Бианка, просто настъпих нечии интереси, на високостоящи хора, стремящи се да сложат свои на този пост...но това ще ми е за урок.
Достатъчно се изтормозих сама през тази седмица.
patilan4o
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 05 Дек 2009, 22:14

Прегледайте и по-стари теми в раздел "Трудово право". Например тук:

viewtopic.php?f=14&t=39292
Bianca
Младши потребител

Назад към Трудово право