начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Прекратяване на трудово правоотношение. Казус

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудово правоотношение. Казус

Мнениеот tpoxata » 18 Дек 2009, 23:53

Здравейте,

Работя в една фирма от година и половина. В последните 3-4 месеца обаче започнаха да бавят заплатите с по 13-14 дни след обичайната дата за получаването им. От началото на този месец ми се отвори възможност да започна стаж в една голяма българска компания, само за декември... Пуснах си остатъка от платения отпуск и другите дни до края на месеца - неплатен. Изведнъж днес ми се обадиха да ми прекратят неплатения, тъй като щял да остане само 1 човек в офиса и нямало как само той да се справи с всичко, а иначе аз съм на граждански договор по отношение на стажа и... Трябва някак да наглася и двете неща. Успях.
Проблемът обаче е в друго... Не мога вечно да се надявам на тази първата фирма, тъй като съм на квартира и всеки един ден забавяне поставя под въпрос това дали ще ползвам квартирата или ще остана на улицата. Айде 1-2 месеца няма проблем, но ако е системно... Та прегледах трудовият си договор тази вечер и в него пише, че възнаграждението се изплаща на 15-то число. Открих обаче и едно допълнително споразумение, което съм подписал и там е уточнена дата - 25-то число от месеца. Последните месеци обаче ако се имат в предвид РКО-тата и датата на тях има забавяне от 3 дни в изплащането на заплатите. Единият ми въпрос е свързан с това дали мога да се възползвам от чл. 327 ал.2 от Кодекса на труда, а именно, че имам право да прекратя трудовото си правоотношение без предизвестие ако "работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване"?
Другия ми въпрос е свързан с това дали може да се прекрати договора без предизвестие на основания на същият член, но този път ал. 6, а именно когато работникът или служителят "продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура". Аз в момента съм записан в редовна форма на обучение, но не съм се възползвал никога от правото си пак по Кодекса на труда да използвам платен годишен отпуск във връзка с обучението си. Дали ще мога по този член да прекратя трудовото си правоотношение въз основа на това, че съм студент?

Дано да съм се изразил правилно и да сте ме разбрали. Благодаря ви предварително за отговорите.
tpoxata
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудово правоотношение. Казус

Мнениеот tpoxata » 19 Дек 2009, 22:45

Никой ли не може да помогне :(
tpoxata
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудово правоотношение. Казус

Мнениеот Гост » 28 Дек 2009, 01:15

Според мен може да прекратите трудовия си догововор на основание чл.327 т.2КТ, като дори еднократното забавяне при изплащане на заплатата от порядъка на 1 ден е основание да упражните потестативното си право.
Смятам, че във Вашия случай е неприложимо основнето по т.6, защото се отнася само до хипотезите на записване в редовна форма на обучение. Законът говори за "продължаване"( на образованието) и "постъпване"( на доктурантура), което означава, че именно започването на редовната форма на обучение и нейната предполагаема несъвместимост с изпълненние на трудовите задължения са поводът за прекратяване на трудовия договор. Така че поводът(основанието) трябва да е нов факт, несъществуващ през вретраенето на трудовото правоотношение. Обратното тълкуване на тази разпоредба би значело, че студенти (редовна форма), които влизат в трудови правоотношения , отнапред да разполагат с много мощно средство за прекратяване на техните договори - а именно "без предизвестие", което означава рязко,изведнъж, внезапно, без възможност работодателят да реагира, създаващо несигурност в трудовите правоотношения. Като средствто с много силен правен интензитет случаите за неговото прилагане трябва да са изчерпатено посочени в закона и да се тълкуват стриктно, а не разшрително.
Гост

Назад към Трудово право