начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Некоректно отношение към служители

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Некоректно отношение към служители

Мнениеот esabeva » 15 Яну 2010, 10:53

Здравейете,
Работя във фирма, която е голяма, но това в никакъв случай не означава, че спазва законите. Всички служители биват осигурявани на по-малки заплати отколкото получават, принуждавани са да работят повече от 40 часа на седмица, както е по договор, биват изпращани в командировки без заповед за командировка и изплатени командировачни.
Въпросът ми е какво е редно да се направи по въпроса за да се прекрати този начина на работа и да се излезе от сивата икономика?
Благодря предварително!
esabeva
Нов потребител

Re: Некоректно отношение към служители

Мнениеот inspectora » 15 Яну 2010, 11:06

Вие като подписвахте трудовия си договор, каква заплата беше записана в него?
И каква в действителност получавате?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот esabeva » 15 Яну 2010, 11:18

В договорът е упомената минималната заплата за всяка от длъжностите и това е така със съгласието на служителите, тъй като повечето са в безизходица. Работодателят е на ясно с безработицата и ситуацията като цяло и той определя правилата. Въпросът ми е кой евентуално може да извърши необходимите проверки и да се променят нещата. Не е редно да има такъв тип взаимоотношения, тъй като служителите са принудени да правят това което той каже, страхувайки се, че в края на месеца ще получат само това което е по договор. Това са крайно незаконни отношения между работник и работодател, мисля аз.
esabeva
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 15 Яну 2010, 15:07

Кодекс на труда написа:Чл.62.(1).Трудовият договор се сключва в писмена форма.
Чл.66.(1).Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
7.основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;

От там нататък няма какво да се коментира кой какво получава и кой от какво го е страх ... Никой никого на сила не кара нищо ... нито да подписва договор, нито да върши неща, които не му влизат в задълженията ...

Казвате, че всичко това се прави под "страх" от икономическо неблагополучие ...

И сега отговорът на въпроса Ви, който малко ще перефразирам Въпросът ми е кой евентуално може да извърши необходимото и да се променят нещата: - той се крие в една от думичките в предходното изречение :!:

Всички човешки неблагополучия идват от страха - от чувството за безисходица!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tj_todorov » 15 Яну 2010, 16:15

Събева,
Пуснете жалба в Инспекцията по труда. Доколкото знам вече могат и анонимни жалби да приемат, включително и по Интернет.
Разбира се проверете и съставете по-голям списък с нарушения на работодателя - липсата на командировъчни, липса на здравословни и безопасни условия на труд, липса на медицински прегледи и инструктажи по безопасност, извънреден труд полаган от бременни, ...
Пишете и на данъчната служба, поискайте проверка на фирмения оборот.
Пишете и на районния пожарникар, като кажете, че няма табелки обозначаващи аварийния изход, къде е пожарогасителя и схемата на етажа ...
Няма да има ефект, но работодателя може да се стресне и да стане малко по-изряден към вас.
Или ще затвори фирмата и ще избяга на Малдивските острови :)
tj_todorov
Младши потребител

Назад към Трудово право