начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Има ли решение на следния проблем

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли решение на следния проблем

Мнениеот rumy77 » 19 Яну 2010, 12:04

Работя в частна фирма на постоянен трудов договор , на сумирано работно време аз 6 месеца. Работя по определен график на – 2 дена по 12 часа 07.00 – 19.00 ч. и два дена почивка. Работата е на “приливи и отливи” понякога има много работа а понякога няма никаква. Случва се така , че когато има работа директора устно ми нарежда да стоя на работа и до 22.00 ч. което прави 15 ч. , а когато няма работа ме връща още от сутринта. По КТД има точка ,че при престой при липса на работа работодателя е длъжен да заплаща трудово възнаграждение на работниците .Накрая на 6 месечният период събира часовете и ако са в повече не ги плаща като извънреден труд , а ако са по малко не ми заплаща пълния размер на работната заплата по трудов договор. Четох в кодекса на труда , и по форуми в интернет , но никъде не открих дали това е законно или не е законно. Моля ако някои знае да каже. Благодаря предварително.
rumy77
Нов потребител

Re: Има ли решение на следния проблем

Мнениеот rumy77 » 20 Яну 2010, 15:45

Поне някой да каже законно ли е или не е ? Според мене е незаконно но не съм много сигурна, а като чета Кодекса на труда ми се струва , че всичко е написано в интерес на работодателите .
rumy77
Нов потребител

Мнениеот tj_todorov » 20 Яну 2010, 17:49

Руми,
Поразходи се до Инспекцията по труда, направи си справка с тях и ги помоли анонимно да направят проверка на работодателя ти.
Успех!
tj_todorov
Младши потребител

Мнениеот rumy77 » 21 Яну 2010, 18:10

Не става със Инспекцията по труда. Една колежка ги извика ( за друго нещо ) още през лятото. Дойдоха 3 човека от инспекцията. Стояха точно 20 минути . Нищо не провериха и отидоха на ресторант. Колежката на другия ден я съкратиха заради намаляване на щата. След 1 седмица на нейно място назначиха друга жена. Просто се познават и се имат с директора и това е положението. Бих рискувала но не знам доколко е законно това и дали съм права в случая .
rumy77
Нов потребител

Мнениеот tj_todorov » 21 Яну 2010, 19:04

Руми,
1. Обади се в ИТ - 0700 17 670 и ги питай по твоя случай.

2. Пиши на инспекцията - Сигнали за корупция по електронна поща или по „горещия телефон” се регистрират в деловодния регистър на ИА „ГИТ” и се предоставят на изпълнителния директор за разпореждане.
Не че те съветвам, но би могла примерно да си регистрираш една електронна поща в абв.бг "специално" за случая ;). Пиши от тази електронна поща на
secr-idirector@gli.government.bg или пък звънни на Горещ телефон – 0700 17 670
и опиши случая с твоята колежка, как заради сигнал до ИТ е била съкратена. Да имат предвид, какви хора работят при тях и как ходят на проверки.
tj_todorov
Младши потребител

Назад към Трудово право