Здравейте Колеги! Искам да споделя с вас мои разсъждения по въпроса и ако някой има мнение да го сподели. Трябват ли да се публикуват ГФО в Търговския регистър на фирми които не извършвали дейност през изминалата 2009г? Моето мнение е че не трябва да се публикуват отчети във връзка с настъпилите промени в чл.92 ал.4 от ЗКПО (4) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Годишен отчет за дейността не подават данъчно задължените лица, които едновременно са изпълнили следните условия:
1. не са извършвали дейност през годината;
2. не са отчели приходи или разходи за годината съгласно счетоводното законодателство.
И тук идва вече противоречията със другите закони, защото в Закона за счетоводството се казва, че отчетите се публикуват във вида в които за заверени. А в случаят във НАП вече не се подават отчети а само декларация по чл.92 от ЗКПО. От Търговския регистър ми казаха, че наистина има сблъсък на законите но за в момента нищо не могат да направят.
За мен е абсурдно да се изискават да се публикуват тези отчети при условие, че вече не се подават и хората само да харчат още пари, защото някои в парламента не си е свършил работата. Просто нямам думи.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 19:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Публикуване на ГФО в Търговския регистър
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Публикуване на ГФО в Търговския регистър
Само че задължението за обявяване на ГФО в ТР е разписано не в данъчните закони, а в ЗСч...
Не че съм особен почитател на тия упражнения, но не ми е известно с измененията на ЗКПО да е пипнато и обявяването на ГФО...
П.П. Освен това, 50 или 35 кинта на година от търговец само затова, че виси в ТР - ми то си е жива далавера за държавата. Пък и аз, да си призная честно, получавам по някой лев за обявяване, когато на съответния търговец не му се занимава, макар да е много лесно, особено ако имаш електронен подпис.
Не че съм особен почитател на тия упражнения, но не ми е известно с измененията на ЗКПО да е пипнато и обявяването на ГФО...
П.П. Освен това, 50 или 35 кинта на година от търговец само затова, че виси в ТР - ми то си е жива далавера за държавата. Пък и аз, да си призная честно, получавам по някой лев за обявяване, когато на съответния търговец не му се занимава, макар да е много лесно, особено ако имаш електронен подпис.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Само че задължението за обявяване на ГФО в ТР е разписано не в данъчните закони, а в ЗСч...
Макар да са близки по съдържание все пак ГФО и ГОД не са едно и също.А и чрез публикацията на ГФО в ТР се цели да се даде публичност на всички правни субекти в Държавата , не само на НАП-а както е с ГОД.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ако става въпрос и за мен няма никакъв проблем да ги публикувам имам си електронен подпис, бързо става не чакам на опашки и естествено получавам и хонорар. Въпроса е принципен. Тук най вече държавата се облагодетелства от това. Но поне законите да не си противоречат. В Зсч. чл.40 няма промени но там е написано да се публикуват отчети във вида в които са заверени. И след като е отпаднало изискването да имат отчети фирмите, които не са имали дейност ??
Докато Търговския регистър или някои друг не излезе с официално становище по въпроса и аз ще съветвам моите клиенти да ги публикуват.
Докато Търговския регистър или някои друг не излезе с официално становище по въпроса и аз ще съветвам моите клиенти да ги публикуват.
- r1234
- Младши потребител
Колегата Revolution посочи по-горе, че ГФО не е ГОД. Оттам не виждам и противоречие. Не коментирам "хубостта" на закона, а това, че наистина понятията са различни.
- ykovachev
- Активен потребител
Колеги (тук вече наистина сме колеги), ясно е, че ЗКПО описва задълженията на предприятията към данъчната администрация. За статистиката си има отделен закон, за ТР също.
Общото между ГОД, посочен в ЗКПО и ГФО, посочен в ЗСч е това, че са отчети и съдържат сходна информация. Изискванията за срокове, отчетност и форми са различни. Конкретно ЗСч и СС1 определят ГФО, който се публикува в ТР и там няма условия при които една фирма да не го публикува.
А, обърнахте ли внимание на текста "не са отчели приходи или разходи за годината съгласно счетоводното законодателство. "?
Сега, ако една фирма няма дейност, така както аз го разбирам, но има платени горепосочените 50 лева в ТР, излиза че не попада в ал.4
Ами то тогава в България няма да има нито една пререгистрирана фирма, която да има право да не подава ГОД в статистиката!
Общото между ГОД, посочен в ЗКПО и ГФО, посочен в ЗСч е това, че са отчети и съдържат сходна информация. Изискванията за срокове, отчетност и форми са различни. Конкретно ЗСч и СС1 определят ГФО, който се публикува в ТР и там няма условия при които една фирма да не го публикува.
А, обърнахте ли внимание на текста "не са отчели приходи или разходи за годината съгласно счетоводното законодателство. "?
Сега, ако една фирма няма дейност, така както аз го разбирам, но има платени горепосочените 50 лева в ТР, излиза че не попада в ал.4
Ами то тогава в България няма да има нито една пререгистрирана фирма, която да има право да не подава ГОД в статистиката!
- SashkoS
- Потребител
Ако се разсъждава логически, наистина ТР има за цел и публичността на информацията за стопанските субекти. В този смисъл, отчетът на една неработеща фирма показва, че тя не работи, но евентуално има активи и пасиви.
Докато за НСИ и НАП неработещите фирми не представляват интерес - едните няма каква информация да обработват, а другите няма какво да им вземат.
Докато за НСИ и НАП неработещите фирми не представляват интерес - едните няма каква информация да обработват, а другите няма какво да им вземат.
- SashkoS
- Потребител
Здравей те,
зачетах се във всички коментари до момента.
аз не съм Ви колега но съм управител в 2 мои дружества. Тази година се заинатих сам да си подам заявленията в ТР. Имам електронни подписи регистрирани на ЮЛ-ца, като в тях са упоменати моите данни като управител. Мисля че не би трябвало да има проблем с подписването на заявлението нали така?
Обаче въпросът ми е следният:
Мога ли да изпратя ГФО съставени от счетоводителката ни, които тя ми изпрати в електронен формат .pdf(направо както ги е попълнила и подала в НСИ), които агенцията приемат като формат, но без да се налага да ги разпечатвам, подписвам Вярно с оригинала и отново да ги сканирам?
Моята логика е, защо да се налага да подписвам отчетите след като така или иначе аз ги прикачам, пращам и подписвам както заявлението така и всички други приложени документи с моят електронен подпис???
Все пак с оглед да не се наложи да си платя по 2-пъти таксите на всички фирми ако има някой с подобен опит ще се радвам да ми помогне!
Благодаря предварително!
зачетах се във всички коментари до момента.
аз не съм Ви колега но съм управител в 2 мои дружества. Тази година се заинатих сам да си подам заявленията в ТР. Имам електронни подписи регистрирани на ЮЛ-ца, като в тях са упоменати моите данни като управител. Мисля че не би трябвало да има проблем с подписването на заявлението нали така?
Обаче въпросът ми е следният:
Мога ли да изпратя ГФО съставени от счетоводителката ни, които тя ми изпрати в електронен формат .pdf(направо както ги е попълнила и подала в НСИ), които агенцията приемат като формат, но без да се налага да ги разпечатвам, подписвам Вярно с оригинала и отново да ги сканирам?
Моята логика е, защо да се налага да подписвам отчетите след като така или иначе аз ги прикачам, пращам и подписвам както заявлението така и всички други приложени документи с моят електронен подпис???
Все пак с оглед да не се наложи да си платя по 2-пъти таксите на всички фирми ако има някой с подобен опит ще се радвам да ми помогне!
Благодаря предварително!
- gangster
- Нов потребител
Имам следният проблем с побликуване на ГФО; упълномощена съм да направя пререгистрация на ЕООД на чужд гражданин, но в пълномощното не е упоменато, че имам право да преупълномощавам счетоводител и да публикувам финансов отчет и втора година ме връщат от АВ, не виждам логика в това изискване и как да реша този проблем/ако можех да получа пълномощно с нов текст, щях да съм го направила/
- sofia67
- Нов потребител
Значи чужденецът не е попаднал на точния човек.
-
Melly - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|