начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Ако може някой да ми помогне с отговор

Казуси за недвижими имоти

Ако може някой да ми помогне с отговор

Мнениеот shinobi » 14 Яну 2010, 17:31

След подаване на жалба от съсед, с/у това че д давам апартамента си под наем за офис. И след дълги дискусии и т.н. с общината, от същата имам среща в апартамента ми да ми съставят констативен акт. Интересното е че за тази среща ми искат нотариален акт, договора който е сключен м/у мен (собственик) и наемателя - за какво им е, като там има лична информация касаеща 2-те страни по договора? А и нотариалния акт на апартамента за какво им е? Основния ми въпрос е... трябва ли да ги допусна да влизат вътре в апартамента за да ми съставят този констативен акт или мога и да не ги допусна в апартамента?

Благодаря Ви предварително!
shinobi
Нов потребител

Re: Ако може някой да ми помогне с отговор

Мнениеот boiko62 » 14 Яну 2010, 17:40

много постна информация
може да ги допуснеш само по собствено желание
boiko62
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 14 Яну 2010, 19:17

Вашето право на собственост върху недвижимия Ви имот е неприкосновено.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот anserk » 15 Яну 2010, 12:03

shinobi написа:След подаване на жалба от съсед, с/у това че д давам апартамента си под наем за офис. И след дълги дискусии и т.н. с общината, от същата имам среща в апартамента ми да ми съставят констативен акт. Интересното е че за тази среща ми искат нотариален акт, договора който е сключен м/у мен (собственик) и наемателя - за какво им е, като там има лична информация касаеща 2-те страни по договора? А и нотариалния акт на апартамента за какво им е? Основния ми въпрос е... трябва ли да ги допусна да влизат вътре в апартамента за да ми съставят този констативен акт или мога и да не ги допусна в апартамента?

Не ги допускаш! Не подписваш НИЩО! Отиваш при АДВОКАТ с НА и Договора!
От практиката: сигурно в НА пише жилище, а не офис; сигурно в договора пише за какво го даваш (офис) без да имаш законово право на това; сигурно не си обявил договора и наемите в данъчната си декларация; кой знае какво си говорил в общината при разправиите .....
И нищо повече не пиши, а при АДВОКАТ да те оправи, защото си настъпил ЛУКА :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот system » 15 Яну 2010, 12:22

Задължен сте да допуснете контролните органи на общината в жилището си - те имат право на свободен достъп до него, съгласно чл. 223 ал. 4 т. 1 от ЗУТ - там е визиран достъп до сграда, но доколкото жилището е част от сградата, а правото на достъп обхваща цялата сграда, имат право на достъп и до вътрешността на жилището Ви. При отказ от Ваша страна, достъпът им до жилището може да се осигури принудително със съдействието на полицията, по реда на чл. 194 ал. 3 от ЗУТ, към който препраща чл. 223 ал. 4 т. 1 от ЗУТ.
Задължен сте и да им предоставите исканите от тях НА и договор, съгласно чл. 223 ал. 4 т. 2 от ЗУТ, независимо от съдържащата се в тях "лична" информация.
На проверката може да присъства адвокатът Ви. Но за съжаление, няма начин да я предотвратите - нито Вие, нито той.
system
Активен потребител

Мнениеот anserk » 15 Яну 2010, 12:47

Вярно е, че не може да откаже достъп,а още повече при отказ може да се задейства и Кмет, и прокуратура. Но като знам колко бързо действа общинската адмиистрация, с отлагането ще даде време на адвоката да се запознае с издънките му и да предприеме някои "пропуснати" ........
Повярвайте, с оглед на жилището, контрола от общината няма как да установи по обзавеждането за какво се ползва и от кой апартамента :idea: Достатъчно е да установят дали сградата е на място и дали в действителност има апартамент на посочения в жалбата етаж! Прочета на НА и договора може да стане и в общината.
По важното е КАКВО ЩЕ ПРОЧЕТАТ!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Яну 2010, 00:01

Написаното до тук звучи стряскащо, но всъщност не е. Не сте задължен(а) да осигурите достъп до вътрешността на жилището си - нито Вие, още по-малко пък наемателите Ви, освен ако общинските служители не Ви представят подписана от кмета или от началника на ДНСК заповед в този смисъл. Ако обаче имат такава заповед, и не осигурите достъп - подлежите на санкция в размер от 1000 до 5000 лв. А пък за това, че ползвате помещение не по предназначението му, подлежите на санкция в размер от 100 до 500 лв (300 до 5000 в условията на рецидив). Ако обаче сте юридическо лице - глобата е от 1000 до 10 000 лв, но пък няма утежнения за рецидивисти.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Яну 2010, 08:06

Допускът на служители във връзка със съставянето на констативен акт е задължителен само с цел установяване на незаконно строителство. За това, че апартамента даден под наем допускът може да бъде отказан
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси