начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Бременност изпитателен срок

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременност изпитателен срок

Мнениеот gerganam » 11 Яну 2010, 13:35

Здравейте!
Интересува ме следният казус:
Бременна съм, но още съм на изпитателен срок и не искам работодателите ми да разберат, защото разбрах, че имат право да ми прекратят трудовия договор. Трудовият ми договор е със срок на изпитване 4 месеца, след което автоматично преминава в постоянен, освен ако не е прекратен. Въпросът ми е: Ако изпитателният ми срок изтича на 20 февруари, а аз съм в болнични от 10 до 28 февруари например, през периода на болничните договорът ми преминава ли автоматично в постоянен и като се върна на работа на 1 март вече по условията на постоянен трудов договор ли ще съм или пак ще могат да ме махнат?
И всъщност, според Вас дали въобще могат да ми прекратят трудовия договор дори през изпитателния срок, ако ги информирам, че съм бременна? Проблемът ми е, че работата ми е свързана с много пътуване, а бременността се очертава да е проблемна за съжаление.
Предварително Ви благодаря!
Успешна седмица
gerganam
Нов потребител

Re: Бременност изпитателен срок

Мнениеот portokal » 11 Яну 2010, 15:13

Могат да го прекратят дори и да сте бременна, щом изпитателният срок не е изтекъл.
По време на болнични и отпуски срокът за изпитване не тече, а си "доизтича" след това.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gerganam » 11 Яну 2010, 16:57

Благодаря за отговора!
А ако излеза болнични от сега и не ги прекъсвам до започването на ползването на отпуск за раждане и майчинство, де факто няма да могат да ми прекратят договора, преди да изтече отпускът?
gerganam
Нов потребител

Мнениеот dermatek » 14 Яну 2010, 13:09

Де факто - грешите.
Изпитателен срок се прекратява дори по време на болничен, няма ограничения за това.
dermatek
Нов потребител

Мнениеот alex_com » 19 Яну 2010, 14:01

gerganam написа:Благодаря за отговора!
А ако излеза болнични от сега и не ги прекъсвам до започването на ползването на отпуск за раждане и майчинство, де факто няма да могат да ми прекратят договора, преди да изтече отпускът?

Да. Направете точно това. Докато сте в болничен не могат да ви уволнят. Могат да го направят в първата минута в която се върнете на работа. А докато сте в болничен срока на изпитание спира да тече, щом се върнете той продължава да тече "от там до където е спрял"(така да се изразя :))
Излезте си в болничен, и си изкарайте спокойно бременността, НО ВНИМАВАЙТЕ:БОЛНИЧНИЯТ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕКЪСВАНЕ. НИТО ЗА ДЕН НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТЕ НА РАБОТА.
Пък живот и здраве, след раждането и след като изминат 2-те години за отглеждане на детенце, ще му мислите......
Желая Ви успех!
alex_com
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 19 Яну 2010, 17:36

Защо да не може договорът по чл.70/КТ да се прекрати по време на болнични?
Защитите по чл.333/КТ важат само при прекратяване на договори на изрично посочените в този текст основания: 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 , не и при прекратяване на основание чл. 71 от КТ.

"Неоснователен е и доводът, че уволнението е извършено в нарушение на чл. 333 КТ. Закрилата на работника и служителя, предвидена в цитираната разпоредба, се отнася само за уволнения, на основание чл. 328 и чл. 330 КТ, но не и за случаите на прекратяване на трудови договори по чл. 71 КТ. "- Решение от 11.01.2008 г. на ОС - София по гр. д. № 1097/2007 г., ГО, II-ри с-в

Договор за изпитване може да се прекрати по всяко време
Вестник "Труд", бр. 243 от 5.09.1997 г., стр. 12
Консултацията на вестник "Труд" в отговор на читателски въпрос пояснява реда за прекратяване на трудовия договор за изпитване. Работодателят има право да прекрати този договор, дори и когато работникът по време на връчване на заповедта за прекратяване на договора е болнични. Обезщетението по болест предприятието следва да изплати за сметка на общественото осигуряване. Докато трае срокът на изпитване, страните имат всички права и задължения както при срочен трудов договор. В срока на изпитването се включва само реално изработеното време. Специфичната характеристика на този договор е правото на страната, в чиято полза е уговорен, да го прекрати без предизвестие във всеки един момент.

:D Ползвали сме редовно възможността, не са ни връщали работници /служители/ в случаи на прекратени по чл.71/КТ трудови договори поради ноличие на обстоятелство по чл.333 от кодекса.
Julyan
Потребител

Мнениеот alex_com » 19 Яну 2010, 23:15

"(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор."
а не като при срочен договор,колега......
И точно тук е отговора на нашият въпрос. Виждала съм такъв договор и съм имала такава практика. Не могат да я пипнат.
Това за закрилата е нещо съвсем отделно....
alex_com
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 20 Яну 2010, 10:09

Дай тази практика. Аз вече го направих.
Така цитираният текст не означава нищо по- различно от това, че работейки по договор със срок за изпитване работникът /служителят има правата на останалите- за същата работа да получава съответното възнаграждение, на съответните отпуски и почивки, условия на труд и т.н. Къде в този текст има защита от уволнение по време на ползван отпуск?
За срочен договор кой пък повдига въпрос тук? Него не го обсъждаме.
Прекратяването на трудовия договор е нещо по- различно, а защитата на човек в болнични е базирана на цитираното правило по чл.333 от КТ, който текст не се прилага при прекратяване на договори по чл.71 от кодекса. Точно тази закрила е правилото, защитаващо човек, ползващ отпуск /включително и поради временна нетрудоспособност/от освобождаване, но само ако освобождаването е на изрично посочените основания.

"РЕШЕНИЕ № 534 ОТ 20.06.2002 Г. ПО ГР. Д. № 998/2001 Г., III Г. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 3 от 2002 г.
ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ СЪС СРОК ЗА ИЗПИТВАНЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ОТ СТРАНАТА, В ЧИЙТО ИНТЕРЕС Е УГОВОРЕН СРОКЪТ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ, ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО ПРИЕМАНЕ НА РАБОТА, С НАРОЧНО ПИСМЕНО ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ. ОСНОВАНИЕТО ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ Е ЧЛ. 71, АЛ. 1 КТ."

"При тези данни следва да се приеме, че уволнението е предприето своевременно - до изтичане на срока за изпитване, каквото е изискването на чл. 70, ал. 1 КТ. Това е така, тъй като в срока не се включва времето, през което работникът или служителят е в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договора - чл. 70, ал. 3 КТ. До връчването на заповедта за уволнение на 16.10.1997 г. не е изтекъл уговорения от страните 6 мес. срок, който работникът да е отработил ефективно. Затова по всяко време до изтичането му работодателят е могъл да прекрати трудовото правоотношение без да е необходимо да мотивира действието си, както и без да съблюдава закрилата по чл. 333 КТ. Последната норма няма приложение по договорите, сключени със срок за изпитване. Затова правилно въззивният съд не е обсъдил доказателствата, свързани с трудоустрояването на работника."- РЕШЕНИЕ № 749 ОТ 16.06.2000 Г., III Г. О. НА ВКС

"Възражението на жалбоподателката за неспазване на чл. 333 ал. 1, т. 4 КТ е неоснователно, защото в случая разпоредбата не се прилага. Член 70, ал. 3 КТ не би могъл да се третира поради липсата на основание по чл. 71, ал. 1 КТ за уволнение."- РЕШЕНИЕ № 1549 ОТ 17.10.2002 Г. ПО ГР. Д. № 3053/2001 Г., III Г. О. НА ВКС
Julyan
Потребител

Мнениеот alex_com » 20 Яну 2010, 18:30

Практиката която споменах, не е "copy-paste" oт интернет, а моя лична. За съжаление намам време да копирам и аз кодекса тук ,да го анализирам и да споря.
Съвсем накратко ще кажа от къде произлиза моята теза:
не мисля, че споменатия чл.328 и 330 са от особена важност в нашия казус-с предизвестие, без предизвестие....защита и т.н.
погледнете и чл.70 (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
alex_com
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 21 Яну 2010, 10:27

Единствената забрана за прекратяване на трудово правоотношение по време на отпуск е защитата по чл.333 от КТ, която, както вече посочих, не важи за договори със срок за изпитване, а се прилага само за ичерпателно посочените хипотези, които бяха визирани и тук. За подкрепа освен ясния в тази насока закон давам и съдебна практика.
Чл.70 от кодекса няма нищо общо нито с подобна забрана, нито, съответно със защита в такава насока.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право