начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Продажба и право на ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба и право на ползване

Мнениеот kaliaska » 30 Яну 2010, 17:08

През 2003 година мъжът с когото моята майка живее на семейни начала/нямат официален брак/,реши и ми продаде собственият си апартамент,като преди това учреди право на ползване на майка ми,а после запази такива и за себе си.
Правото на ползване е по 1/2 и на двамата.
Не желаеха сестра ми да научава за това,а и ние и двете не поддържаме добри отношения от доста години.
По това време,въпросният апартамент имаше заведено дело по Закона за реституция,което миналата година приключи окончателно в наша полза.
Явно тогава някъде,за тази сделка е научила и сестра ми.
Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.
Естествено аз не съм съгласна !
Започнаха намеци,че ще се заведе дело,че не съм им платила жилището/платено тогава по данъчна оценка,заради родството/ и че не им давам правото да го ползват.
Парите тогава/не голяма сума/ им платих на ръка,преди да се явим пред Нотариуса и в Нотариалният акт това е отразено.
Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите,но въпреки това,ме заплашват.
Самите те живеят далече в провинцията от много години.
Какво може да се случи оттук-нататък и има ли някаква давност,що се отнася за самата покупко-продажба ?
Как мога да докажа,че имат пълен и неограничен достъп до жилището ?
Благодаря Ви !
kaliaska
Нов потребител

Re: Продажба и право на ползване

Мнениеот krasitodorov » 31 Яну 2010, 14:51

Не се притеснявайте за нищо kaliaska, тъй като си имате нотариален акт, по силата на който сте придобили правото на собственост върху апартамента, макар и във вид на т.нар. "гола собственост", тъй като приятелят на майка Ви и тя самата имат право на ползване върху него.
1.За Ваше сведение правото на собственост съдържа в себе си три съставки:разпореждане, владение и ползване.Правото на ползване, чийто носители са майката и нейният приятел се свежда до това да използват апартамента за обитаване и да получават добиви от него (примерно наем). Те обаче не могат да отчуждават своето право на ползване и са длъжни да плащат разноските, свързани с ползването, включително данъците и другите такси, и да поддържат апартамента в състоянието, в което са го приели. Всичко това го пише в чл. 56 от Закона за собствеността. С тази разпоредба можете да докажете, че имат право на пълен и неограничен достъп до апартамента.
2.Никакво дело не могат да заведат срещу Вас, тъй като сте придобили по действителен договор собствеността върху апартамента и Ви съветвам да не се поддавате на заплахи, както и да не се съгласявате за продан на апартамента, след което да върнете половината сума.
3.Забравих да напиша, че правото на ползване е пожизнено, т.е. след смъртта на неговите тилуляри, то се прекратява. След тези бъдещи и сигурни юридически събития, правото на ползване върху апартамента ще бъде Ваше.
Дано да съм бил полезен.
krasitodorov
Младши потребител

Мнениеот Melly » 31 Яну 2010, 15:27

Така...., прочетох ви и двамата.
Няма лощо да бъдете успокоена, но съвет към питащата - не приспивайте бдителността си.
Нали става дума за Вашите инереси? :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kaliaska » 03 Фев 2010, 11:27

Melly написа:не приспивайте бдителността си.

Благодаря Ви за отговорите !
Спряха всички контакти с мен-явно се подготвя нещо...!
kaliaska
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 11:33

А явно и собственикът участва в това, така ли?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 12:10

kaliaska написа:
Melly написа:не приспивайте бдителността си.

Благодаря Ви за отговорите !
Спряха всички контакти с мен-явно се подготвя нещо...!

Спокойно ако Ви заведат дело задължително си ангажирайте колега адвокат.Ако няма подписано обратно писмо :wink: от Вас е практически невъзможно да докажат симулативност на сделката , още повече че не сте платили , щом последния факт е отразен в нот.акт.Нещо повече , накрая ползвателите могат да останат без право на ползване , защото ако наистина не са се възползвали от него им е погасено по давност(5 год. е давностния срок).Последното може да се установи със свидетели!

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kaliaska » 03 Фев 2010, 15:23

sunrise написа:А явно и собственикът участва в това, така ли?

Собственичка съм аз !
REVOLUTION написа:Ако няма подписано обратно писмо :wink: от Вас е практически невъзможно да докажат симулативност на сделката , още повече че не сте платили , щом последния факт е отразен в нот.акт.Нещо повече , накрая ползвателите могат да останат без право на ползване , защото ако наистина не са се възползвали от него им е погасено по давност(5 год. е давностния срок).Последното може да се установи със свидетели!

Какво е това обратно писмо,и защо сделката да е симулативна ? Аз съм теглила потребителски кредит от банка за тази сделка.
Изобщо,възможно ли е,да се спори за продажба,шест години след сделката ?
kaliaska
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 15:25

Имам пред вид бившия собственик.
Я всеки може да си спори,особено ако е праводателят Ви. Кой плаща задълженията за имота ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 03 Фев 2010, 16:14

kaliaska написа:Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.
Започнаха намеци,че ще се заведе дело,че не съм им платила жилището/платено тогава по данъчна оценка,заради родството/ и че не им давам правото да го ползват.
Парите тогава/не голяма сума/ им платих на ръка,преди да се явим пред Нотариуса и в Нотариалният акт това е отразено.

kaliaska написа:Аз съм теглила потребителски кредит от банка за тази сделка.

Нещо ми нагорчава. Значи мислите, че е нормално на човек, който не Ви е роднина, да платите за апартамент, който не е в провинцията с потребителски кредит, цена в размер на данъчната оценка към 2003 година (която според мен тогава е била символична-защото е за гола собственост) и сега когато майка Ви и праводателят Ви явно имат нужда от средства, да подмините с надменност техните потребности, скрита зад паравана на формалното право ?
Мисля, че сте изгубили моралния баланс в отношенията си.
Интуитивно усещам и неискреност в поста ви.
Нейсе !
С колегата REVOLUTION за разлика от повечето случаи, този път няма да се съглася.
Да, праводателят Ви има възможност да атакува сделката при това с не лоши шансове за успех, според мен.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 16:23

vassilev написа:
kaliaska написа:Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.

kaliaska написа:Аз съм теглила потребителски кредит от банка за тази сделка.

Нещо ми нагорчава. Значи мислите, че е нормално на човек, който не Ви е роднина, да платите за апартамент, който не е в провинцията с потребителски кредит, цена в размер на данъчната оценка към 2003 година (която според мен тогава е била символична-защото е за гола собственост) и сега когато майка Ви и праводателят Ви явно имат нужда от средства, да подмините с надменност техните потребности, скрита зад паравана на формалното право ?
Мисля, че сте изгубили моралния баланс в отношенията си.
Интуитивно усещам и неискреност в поста ви.
Нейсе !
С колегата REVOLUTION за разлика от повечето случаи, този път няма да се съглася.
Да, праводателят Ви има възможност да атакува сделката при това с не лоши шансове за успех, според мен.

Колега vassilev , съгласен съм с вас относно нотката неискреност и моралната страна на казуса.Но относно юридическата част си оставам на мнението , разбира се с уговорката , че макар и малки все пак има някакви шансове праводателя.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 03 Фев 2010, 16:51

Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите

ПП е погасено! Точка за това.

Еми, за първи път и аз няма да се съглася с Василев в болднатата част

в останалата- подкрепям.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 17:02

poli_g написа:
Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите

в останалата- подкрепям.

А аз не съм съгласна , защото:През 2003 година мъжът с когото моята майка живее на семейни начала/нямат официален брак/,реши и ми продаде собственият си апартамент,като преди това учреди право на ползване на майка ми,а после запази такива и за себе си.
Той може и от сто години да стои празен, но тя е собственик от 2003г. това ,че е празен , не означава ,че не афишират хората правото си на ползване върху него.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 03 Фев 2010, 17:20

Поли, ако пред теб стои един мраморен блок и ти не виждаш друго, никой не може да те вини, че казваш "Това е само мраморен блок"...

Не всеки може да види Давид вътре в него и още по малко са тези които могат да махнат излишното...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 17:20

sunrise написа:
poli_g написа:

в останалата- подкрепям.

А аз не съм съгласна , защото:През 2003 година мъжът с когото моята майка живее на семейни начала/нямат официален брак/,реши и ми продаде собственият си апартамент,като преди това учреди право на ползване на майка ми,а после запази такива и за себе си.
Той може и от сто години да стои празен, но тя е собственик от 2003г. това ,че е празен , не означава ,че не афишират хората правото си на ползване върху него.

ЗС изисква правото реално да се упражнява , а не само да се афишира.За да приемем , че те реално упражняват правото си , съгласно чл.56ЗС те трябва да използват веща съгласно предназначението й(било лично , било като я предоставят на 3л. като заем за послужване) или да получават добиви от от нея , тоест да я отдават под наем.Ако не използват веща , както пише питащата от както е учредено правото , приемаме 2003-5 год. са изтекли.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 17:44

Колега, нали не твърдите,че трябва денонощно да стоят в жилището. Те могат да ходят да си поливат китките там, да си почистят и т.н.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Фев 2010, 18:07

sunrise написа:Колега, нали не твърдите,че трябва денонощно да стоят в жилището. Те могат да ходят да си поливат китките там, да си почистят и т.н.

E разбира се никой не стои денонощно в апартамента си , но между ползвам и неползвам има разлика.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Фев 2010, 18:18

Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите,но въпреки това,ме заплашват.

Ключът е под черджето. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 03 Фев 2010, 18:24

vassilev написа:Не всеки може да види Давид вътре в него и още по малко са тези които могат да махнат излишното..., освен самият МИКЕЛАНДЖЕЛО :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 03 Фев 2010, 18:42

Ай, красота :lol: :lol: :lol:
Кого се опитвате да заблудите? Хайде, моля ви, омагьосвате тука и ни разправяте врели- некипели. Да бяхте вложили повечко талант.
В хода на производството сте извършили прехвърлителна сделка, за да затрудните насрещната страна.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2010, 04:40

vassilev написа:Поли, ако пред теб стои един мраморен блок и ти не виждаш друго, никой не може да те вини, че казваш "Това е само мраморен блок"...

Не всеки може да види Давид вътре в него и още по малко са тези които могат да махнат излишното...

Добре, г-н Буонароти, той Давид по голичък не може да бъде, да видим дали тази одежда ще му отива ( в контекста на вметката от Беби)... но вече навлизам сериозно в сферата на гадателството.
чл. 26, ал.1 пр.2 :arrow: идеята на Беби ( вярва, че е възможно да са го сторили- обяснява твърденията за действия на "родствениците") :arrow: заради евентуалният им гост - г-н Павлов( но пък вписана ИМ по онова дело за реституция е противопоставима, ерго сделката ще бъде обявена за недействителна. Последното предположение ще изоставя).

:roll: хъм..... рошаво, нали?

Ще ми е интересно да те прочета.

С почит ..........
( г-жа Милоска)

п.п. Малко е ренесансов тип, ала за по-крехка се не сещам.
И, моля, внимателно, защото си нямам два крайника.
:lol:

Сега съвсем сериозно- ако това е твоята хрумка, съзнаваш, че фактите в поста на питащия не отговарят съвсем ( макар и да имам въображение, не съм скулптор) на такава конструкция, отчитайки вероятността и.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба