начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Не ми отпускат пенсия

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не ми отпускат пенсия

Мнениеот angelov_1 » 03 Фев 2010, 12:02

Здравейте,
На 28.04 2009г. навърших 63 години. Подадох документи за пенсиониране. Оказа се, че точките за пенсиониране не ми достигат, тъй като трудовия ми стаж като ел заварчик от 14 години, 7 месеца и 28 дни не е признат за втора категория труд, а се признават 11 месеца и 10 дни като термист от втора категория труд.
Отговорът, който получих от Социално Осигуряване е следния:
Придобит осигурителен стаж:
Втора категория - 0г .11м. 10дни
Трета категория - 32г.7м. 7дни
Превърнат към трета категория - 33 г 09м. 13 дни
Сбор от осигурителния стаж и възрастта 96т. 11м. 07 дни

Как мога да се пенсионирам - да започна работа, да си купя точки или да чакам да навърша 65 години.Ще се вземе ли в предвид УП-2, или ще ми бъде отпусната социална пенсия.
Благодаря за помощта предварително!
angelov_1
Нов потребител

Re: Не ми отпускат пенсия

Мнениеот mosqito » 04 Фев 2010, 17:22

Купи си стаж - ще съжаляваш ако чакаш да станеш на 65 г. и да получиш мизерната социална пенсия. А купуването на стажа нищо няма да ти струва в пари - просто ще подпишеш погасителен план с НОИ и купения стаж ще ти бъде удържан от пенсията в продължение на период до 5 години.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот namakak » 04 Фев 2010, 21:01

Не съм мнага на ясно,но нали имаше задължително второ пенсионно осигуряване?Попитайте в НОИ и ако си пазите известяванията от това дружество ги представете,възможно е да ви бъде от полза.
Повтарям не съм на ясно,проверете.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот inspectora » 04 Фев 2010, 21:46

namakak написа:Не съм мнага на ясно,но нали имаше задължително второ пенсионно осигуряване?Попитайте в НОИ и ако си пазите известяванията от това дружество ги представете,възможно е да ви бъде от полза.
Повтарям не съм на ясно,проверете.

Като не си наясно какво се обаждаш :D
Второто /т.нар. втори стълб/ едва ли "важи" за питащия ;) /с оглед ЕГН-то му ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот namakak » 05 Фев 2010, 01:53

Абе,абе....
Аз подписвах един такъв договор с Алианц,ама кат си дадох егн,ме нямаше там.Попитаха ме към кой Алианц :evil: А аз нямам никви известия при съкращението.
Така че и ти си прегледай егеното по запазени документи.Пази всички договори и известия.Щото тия с 63 години възраст едва ли са подписвали,а мойто даже не съществува.Говорим за мойто.За вашто незнам проверете си.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 05 Фев 2010, 02:02

Имам случай с жена ,която е подписала договора с Алианс и в момента се жалва,че през си трудов живот след гимназия ще получава 130 лв пенсия.Нищо не е споменала за Алианс.А е от същото приватизационно предприятие,от което има съкратени преди години и преди да има договори за Алианс.Тези договори се направиха през 2001 или 2002 година.Когато в тези приватизации останаха 50 човека по ведомост,без никой да ги е видял да влизат в тези заводи.
Това пенсионно дружество въобще функционира ли?
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Трудово право