начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Странен въпрос за осигуровки

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Странен въпрос за осигуровки

Мнениеот rumy77 » 06 Фев 2010, 13:43

Работя в частна фирма на постоянен трудов договор от 3 години. Основната ми работна заплата е 300 лева. Разбрах че има минимални осигурителни прагове за длъжностите и професиите и по кода на длъжността ми разбрах че за моя случай трябва да е 575 лв. отидох при директора у му казах че би трябвало да ми увеличи заплатата за да мога да се включа в тази сума от 575 лв. Беше ми отговорено,че те си ме осигуряват на 575 лева . Проверих в НОИ и наистина излезе че ме осигуряват на тази сума, но на мене ми плащат като заплата 300 лв . + клас за прослужено време 50 лева което прави 350 лв. направените отдръжки за пенсия , за здравни вноски за фонд безработица и други ги изчисляват като процент от 575 лв и с получената абсолютна сума се намалява заплатата ми от 350 лв. По този начин аз не мога да взема чисти пари и 200 лева. Та искам да попитам законно ли е това. Директора ми обясни че е напълно законно според кодекса за социалното осигуряване, но на мене не ми се вярва да е така. Моля ако някой е компетентен и знае как е да каже. Дано съм го обяснила разбрано , защото май е доста объркано. Благодаря предварително.
rumy77
Нов потребител

Re: Странен въпрос за осигуровки

Мнениеот parte_lesa » 06 Фев 2010, 17:03

Няма никакво противоречие с нормативната уредба. Не сте единственият случай.
parte_lesa
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Фев 2010, 19:42

parte_lesa написа:Няма никакво противоречие с нормативната уредба. Не сте единственият случай.
... ,
а даже и най-масово срещаният!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот dimist » 06 Фев 2010, 20:06

Знам, че Ви звучи странно и нелогично, но минимален осигурителен праг за определена професия не означава минимален размер на трудовото възнаграждение за тази професия. Заплатата ви трябва единствено да е равна или по висока от размера на минималната заплата, а тя е.
Проверете все пак как се изчислеват осигурителните вноски за ваша сметка, които ви се удържат от заплатата- те следва да са върху реалната ви заплата, а не върху фикцията "МОС". Вижте и да не се окаже, че е вписан трудов договор в който размера на заплатата съвпада с МОС. Тогава вече може да претендирате за сумата. Но това трябва да е договор , който и вие да сте подписали.
dimist
Потребител

Мнениеот rumy77 » 06 Фев 2010, 21:04

Извинявай dimist но нещо не схващам . Имам трудов договор който съм подписала преди 3 години. И там пише основно месечно трудово възнаграждение 300 лв. пише и клас 1% за прослужено време. Това си е така и съм сигурна.Друг договор или анекс не съм подписвала и заплатата винаги си ми е била 300 лв. никога не съм получавала пари "под масата" както се казва. Не разбрах какво е "МОС". Пак извинявайте , но ако може малко по лесно да го кажеш като за блондинка. Благодаря за вниманието и търпението.
rumy77
Нов потребител

Мнениеот dimist » 06 Фев 2010, 21:35

Става дума за минимална осигуровка.
За първи път срещам блондинка с 300 лева заплата, звучи ми като виц, малките заплати са за брюнетки.
dimist
Потребител

Мнениеот boiko62 » 06 Фев 2010, 22:23

много високи осигуровки плащате, като се има предвид ,че те се плащат процентно от работодател и осигурен
boiko62
Младши потребител

Назад към Трудово право