начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Моля за мнение по този казус . Благодаря

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за мнение по този казус . Благодаря

Мнениеот the_wings » 16 Мар 2010, 21:56

Уважаеми дами и господа,
Ще изложа проблема,за който търся отговор тук . Знам че бихте могли да се включат повече професионалисти с различни мнения.
Проблема е следният:
Преди 10 месеца , по време на работа причиних неумишлена трудова злополука чиято жертва стана мой колега , който в момента не беше на работа . Предприятието в което работих пое издръжката за лечението на колегата ми който вече е в трудоспособност .
Преди няколко дни разбрах че колегата ми има намерение да повдигне граждански иск за вредите които съм му причинил . Бихте ли ми помогнали в решаването на този казус?
Става въпрос за 25% изгаряне , като в момента има останали някакви белези ,и момчето иска да си направи пластична корекция . Доколкото разбрах иска ще е за някаква сума от рода на 20000лв . Всички хора които бяха на работното място са свидетели че проишествието е станало неволно и наистина нелепо .
Въпросът ми е , какво да очаквам и има ли шанс да спечеля дело от такъв характер ?

Благодаря Предварително
the_wings
Нов потребител

Re: Моля за мнение по този казус . Благодаря

Мнениеот boiko62 » 16 Мар 2010, 22:05

не знам за вас какво означава изразът да спечеля такова дело
никой не може да ви даде отговор предварително
всичко се базира на доказателства а не се знае и какъв ще е искът
boiko62
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Мар 2010, 22:47

boiko62 написа:всичко се базира на доказателства а не се знае и какъв ще е искът

Вероятно ще е осъдителен.Не го виждам като установителен.
Иначе обикновено като "спечели делото" сигурно искът ще да бъде отхвърлен. :?
the_wings написа:роблема е следният:
Преди 10 месеца , по време на работа причиних неумишлена трудова злополука чиято жертва стана мой колега , който в момента не беше на работа

Ако внесете повечко яснота,може и да получите някой отговор на въпроса.
"Причиняването" става когато увредите някого,а не когато създадете условията за това.
Как тъй с изгаряне,като не го е имало на работа?Сигурно имате обяснение.Да не е бил "на върбата" през това време?
Не може да "причините" злополуката в негово отсъствие,освен ако от разстояние сте го увредили.. :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 16 Мар 2010, 22:52

svettoslav написа:Как тъй с изгаряне,като не го е имало на работа?Сигурно имате обяснение.Да не е бил "на върбата" през това време?
Не може да "причините" злополуката в негово отсъствие,освен ако от разстояние сте го увредили.. :?

Е очевидно е бил там, но не е бил "на работа" в смисъл не е било в работно време на увредения - намирал се е там, но не по изпълнение на служебните си задължения - аз така го разбрах поне ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот the_wings » 16 Мар 2010, 22:56

Увредил съм го , Да ... Процента на изгаряне не е малък ... а относно това че не е бил на работа , става въпрос че беше на моето работно място в моето работно време , извън неговото работно време ...
Доказателства мисля че няма , на мястото бяхме само трима души.
Просто наистина ми стана интересно когато разбрах за решението му 10 месеца по-късно ... Просто ми дойде като изневиделица , а сумата не е малка .
Бихте ли били така добри да ми кажете в кой случай мога да изляза невинен ,най-доброто което мога да направя за да може да бъде отсъдено в моя полза .

Благодаря Отново
the_wings
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Мар 2010, 23:08

the_wings написа:Доказателства мисля че няма , на мястото бяхме само трима души.

Вие двамата и още един сигурно..
Щото тук друго посочвате :
the_wings написа:Всички хора които бяха на работното място са свидетели че проишествието е станало неволно и наистина нелепо .

Пообърках се малко,ама както и да е .Важното е ,че :
Доказателства мисля че няма
:D
Работодателят казвате, е платил.Но ако е поето само лечението,както казвате,може да претендира и обезщетение за неимуществени вреди директно от вас
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот the_wings » 16 Мар 2010, 23:16

Извинявам се за грешката в числото на свидетелите .
Има ли някаква граница в обезщетението за което може да ме съди , и какво би станало ако ме осъдят а аз нямам как да дам парите (нямам собствено жилище , имам кола и то скъпа , но не е на мое име )

Мерси
the_wings
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Мар 2010, 23:31

Ами тези въпроси с адвоката ще трябва да ги обсъдиш.Възможно е да се посегне на колата.Много зависи от работодателя.Трябва да убедите пострадалия да насочи претенцията си към него именно като го мотивирате с това,че на Вас няма какво да Ви вземе и др. под.,че работодателят има средствата.В случая той може да насочи цялата си претенция към него,вкл. за болките,страданията,акое имал такива.Може да измъкне няколко хилядарки.Обстоятелствата" ще кажат".Може да прехвърлите колата още сега.Не е зле да го направите.Адвокатът трябва да Ви разясни,че този ход не е неатакуем,тъй като сделката вероятно ще е нищожна,но това са други въпроси,така или иначе.
Да съди работодателя!Това е най-доброто за Вас.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право