начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Топлофикация и дарение на имот

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Топлофикация и дарение на имот

Мнениеот bennito » 16 Мар 2010, 14:52

Здравейте,

Обръщам се към вас, за да разбера вашето мнение относно следния казус:

На 04.04.2007 година моите родители ми даряват свои собствен недвижим имот, като в предишен нотариален акт е описано, че бащата на майка ми (дядо ми) има запазено пожизнено и безвъзмездно право на ползване върху 4/6 идеални части от недвижимия имот.

На 01.02.2009 година дядо ми почина, като реално с оглед на гореописаното дарение аз ставам собственик на имота, но за голямо мое съжаление откривам, че дядо ми не е заплащал дължимите суми към Топлофикация от 1999 година до деня на неговата смърт, които към днешна дата възлизат на повече от 7000 лв.
До този момент партидите не са прехвърлени на мое име, нито е заплащано нищо след неговата смърт към Топлофикация.

Бих искал да разбера вашето мнение относнос ледния въпрос:

1. Мога ли да оспоря всички начислени суми от Топлофикация от 1999 година до 01.02.2009 година, тъй като реално аз не съм ползвателя на имота.
2. Мога ли да оспоря дължимите суми, тъй като според ЗЗД, чл. 110 те губят давност поради изтичане на 5 годишния срок.
3. Към този момент до колкото знам няма предявени искове, нито са предприети действия за принудително събиране към дядо ми и към мен самия от страна на Топлофикация.
4. След като имота ми е дарен още докато дядо ми и пълноправните наследници са живи, следва ли да поемам задълженията на дядо ми ?

Наистина ще Ви бъда благодарен просто да изразите вашата гледна точка и мнение.

Благодаря предварително !
bennito
Младши потребител

Re: Топлофикация и дарение на имот

Мнениеот namakak » 16 Мар 2010, 20:48

Много често срещано явление вече,един ползва,а друг съсобственик не само че плаща данъци и не ползва,ами за да си вземе наследството трябва първо да плати задълженията на ползвателя.Партидите лесно се доказват с частите за ползване и т.н.
И на мен ми е чудно защо се изчакват големи натрупвания от сметки и не се предприемат веднага дела за просрочени сметки.Дядо ви по сумата горе долу почти не е ползвал парно,а сметките са от наглите тръби и вода.За което никой не е виновен,и дядо ви не е,нищо не е могъл човечеца да направи,ако е можел е щял да ви спести тая проклетия-рекет.
Продайте апартамента със задълженията,които ще бъдат приспаднати преди подписване на окончателния договор.Тази възможност имате преди да бъде запорирано жилището за неплатени сметки и зодължения.Проверете и в агенцията по вписванията,за да предприемете този ход и да си вземете наследството.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот bennito » 17 Мар 2010, 18:43

Така е, напълно си прав, че дядо ми реално не ползваше парно. Той до последно оспорваше всички суми, които му се начисляваха и си спомням как човека се опитваше да промени нещо и имено заради това не плащаше нищо.
За съжаление обаче, варианта с продажбата на имота не ме удовлетворява, тъй като реално мисля, че имам законово право да откажа да погася тези фактури и да не се приспадат директно, в деня в който прехвърля партидите.
Днес изпратих официално писмо до Топлофикация и го входираха, в което описвам ситуацията и се надявам до 30 работни дни да получа някакъв отговор.
Въпреки това оставам скептик относно решаването на проблема на този етап и отговора да бъде положителен. Вероятно ще се наложи да се бориме и в съда, тъй като според мен (без да съм компетентен) не е редно да ми начисляват никакви сметките, след като прехвърля партидата на имота, нито пък съм длъжен да погасявам аз тези сметки, при положение, че ползвателя на имота е отговорен за тях и с който реално са сключили договор (който никога не съм виждал).
bennito
Младши потребител

Мнениеот egotseva » 17 Мар 2010, 19:13

Здравейте,
Трябва наистина да проверите няма ли заведени дела срещу дядо Ви. Възможно е да има такива, но Вие да не знаете. Ако няма - със сигурност можете да направите възражение за давност. Преди съдът приемаше, че давността е като при периодичните задължения - 3 годишна, но в последните 2 години има трайна практика, че давността за вземанията на Топлофикация е 5 годишна. Няма да излагам юридическите аргументи, аз приемам, че наистина давността е 5 годишна. По този начин ще си намалите сумата. Останалата част обаче не съм сигурна, че ще успеете да оспорите пред съда, защото при дяловото разпределение на топлинна енергия, освен топлинната енергия за чисто отопление на имота, се начисляват и суми за топла вода /каквато дядо Ви вероятно все пак е потребявал/, както и суми за общи части, сградна инсталация и т.н. Ако блока е панелен и несаниран, уверявам Ви че сградата като цяло консумира много топлинна енергия. Просто я разхищава. С това не искам да кажа, че не е възможно Топлофикация и фирмата за дялово разпределение да не са допуснали грешки при начисляване на сумите на дядо Ви, но материята е толкова специфична, че ми се струва, че няма да можете да се ориентирате в нея.
Иначе по отношение на наследяването има правила - наследника приема наследството с всички права и задължения. Няма как наследниците да получат едни активи като наследство, пък да не наследят задълженията на наследодателя. Така че единствения Ви шанс е да се борите с Тополофикация поне с аргумента за погасителната давност.
egotseva
Нов потребител

Мнениеот egotseva » 17 Мар 2010, 19:20

Всъщност още веднъж прочетох описанието на казуса Ви. Важно е дядо Ви дали има други активи, които наследяват родителите Ви, освен този апартамент.
Ако родителите Ви са приели неговото наследство - те ще отговарят за дълговете на дядо Ви, но ако са направили отказ от наследство - няма да отговарят. Не ги дължите и Вие. И бихте могли да направите възражение в този смисъл, че не сте наследник на дядо си.
egotseva
Нов потребител

Мнениеот bennito » 18 Мар 2010, 16:50

Дам, така е всичко, което споменавате, но нека да отбележа, че тук не става въпрос за наследство, а за дарение.
При нормални обстоятелства наследници на имота са двете дъщери на дядо ми. След като закупих дела на леля ми (сестрата на майка ми) и ми бе дарен частта от дядо ми и майка ми, аз съм собственик на имота не по наследство, а по дарение.
От друга страна, отново подчертавам, че тук не става въпрос за оспорване на дължимите суми, а за това, че те Топлофикация е следвало да предприеме процедура по принудително събиране (момент, в който давността на вземанията се прекратява). След като не са го направили, тъй като със сигурност щях да знам и след като сумите са начислявани от последните 10 години, то 5 годишния срок е изтекъл за 50% поне от начислените суми (фактури).
Друг е въпроса вече, дали въобще би трябвало да плащам подобни сметки, предвид гореизложеното, че аз не съм наследник, а имота е дарен с допълнителна договорка за безвъзмездно право на ползване от дядо ми, като реално със смърта му се прекратяват всички негови лични задължения към всички доставчици, в това число и Топлофикация ЕАД.

И все пак, наистина благодаря за съветите, за мен е от голямо значение да чуя всички гледни точки :)
bennito
Младши потребител

Мнениеот elora » 23 Мар 2010, 01:07

А в кого е било правото на ползване върху останалите 2/6 ?
Колегата Ви е казала много точно - проверете за дела, не е задължително да сте знаели. Ако няма, не могат да търсят над давностния срок, защото вземанията са погасени. Но това съвсем не означава 50% от сумата, както си мислите. Прегледайте и основанията, на които дядо Ви е оспорвал.

П.С.Колега egotseva, не мога да Ви пиша на "лично", не сте разрешили тази опция.
Явно следите тази материя, може ли да дадете линк със съдебна практика за давността.
elora
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Мар 2010, 04:31

3 годишна е давността... и аз не искам да навлизам в излишни дебати по въпроса.

Само да питам защо се притеснявате точно вие? :wink: :lol: И ако топлото е бездействало до сега- от тук насетне малко трудно да събере и стотинка от тези суми. Красиво.
Справката обаче ще ви е нужна- обезателно!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Мар 2010, 09:22

egotseva написа:Здравейте,
Трябва наистина да проверите няма ли заведени дела срещу дядо Ви. Възможно е да има такива, но Вие да не знаете. Ако няма - със сигурност можете да направите възражение за давност. Преди съдът приемаше, че давността е като при периодичните задължения - 3 годишна, но в последните 2 години има трайна практика, че давността за вземанията на Топлофикация е 5 годишна. Няма да излагам юридическите аргументи, аз приемам, че наистина давността е 5 годишна. По този начин ще си намалите сумата. Останалата част обаче не съм сигурна, че ще успеете да оспорите пред съда, защото при дяловото разпределение на топлинна енергия, освен топлинната енергия за чисто отопление на имота, се начисляват и суми за топла вода /каквато дядо Ви вероятно все пак е потребявал/, както и суми за общи части, сградна инсталация и т.н. Ако блока е панелен и несаниран, уверявам Ви че сградата като цяло консумира много топлинна енергия. Просто я разхищава. С това не искам да кажа, че не е възможно Топлофикация и фирмата за дялово разпределение да не са допуснали грешки при начисляване на сумите на дядо Ви, но материята е толкова специфична, че ми се струва, че няма да можете да се ориентирате в нея.
Иначе по отношение на наследяването има правила - наследника приема наследството с всички права и задължения. Няма как наследниците да получат едни активи като наследство, пък да не наследят задълженията на наследодателя. Така че единствения Ви шанс е да се борите с Тополофикация поне с аргумента за погасителната давност.

Уважаема колежке, бихте ли споделили юридическите си аргументи за 5 годишната давност на периодични задължения?

Аз съм на мнението на колегата Поли...

Разпределението на потребената топлоенергия и издаването на фактурите, установяващи размера на задълженията на топлинна енергия се извършва ежемесечно. Падежът на всяко месечно задължение е до края на месеца, в който е издадена фактурата и след края на месеца стават изискуеми. Тези вземания са периодични плащания по смисъла на закона и на основание чл.111 б.”в” ЗЗД се погасяват с изтичане на тригодишна давност.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот namakak » 23 Мар 2010, 20:00

Когато отидете в топлофикация,поискайте сключения договор за топлоподаване лично с дядо ви.Имате акт 16,където се упоменават различните услуги,касаещи акт 16.Но трябва да е имало и сключен договор ,когато след години ще ви е била включена и парата,която е произведена от нещо или нищо. :wink: Ако кооперацията или домоуправителя ви е сключил такъв договор,поискайте подписът представен от дядо ви,с който е дал съгласието си и искът си за тази услуга.В никакъв случай не говорим за договор сключен за изчисления върху топломери.Това е счетоводна форма и сключеният договор е само за показанията ви.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот zlato » 23 Мар 2010, 21:17

Здравйте,
темата ме вълнува и ще помоля Бенито,ако е стигнал до някакво развитие да сподели във форума.
Възмутена съм от това как Топлофикация рекетира хората.
Имам също апартамент дарен от майка ми,която има право да го ползва до края на живота си.Не ползва парно/радиаторите са свалени/,няма топла вода,а всеки месец /зимата/начисляват сградна инсталация.Тя е пенсионерка,стои на студено за икономии,а накрая да плаща за тръбите,които минават през апартамента.
Чудо на чудесата.Беше се събрала една сума за 3год.,която платих и оттогава майка ми живее при мен/вече 2-ра година/,сега пак се е събрала сметка към топлофикация от тази сградна инсталация,като напоследък сумите прогресивно растат,така че за януари беше 30лв.Та то като се отопляваш с радиатор струва толкова.А и апартамента си седи празен.Възмутена съм и искам да предприема нещо,но мисля че тази сградна инсталация бяха я обвързали и със закон,че да не може да се мърда.Моля пишете по въпроса,ако някой има опит, как се бори човек с тези рекети.
zlato
Младши потребител

Мнениеот bennito » 23 Мар 2010, 22:31

Здравей, веднага след като получа отговор на писмото, което внесох в Топлофикация ще го сложа във форума.

Благодаря на всички, които дискутират темата!
bennito
Младши потребител

Мнениеот elora » 24 Мар 2010, 16:19

zlato мило, ако си учила физика, ще си спомниш понятието топлообмен - тръбите също топлят (те са собственост на ЕС), затоплените стени също отдават топлина и към съседа с неотопляем чрез радиатори апартамент, а отопляването на блока като цяло запазва неговия живот и пречи на образуването на плесени, които са доста опасни за конструкцията на сградата и за здравето ни....
Още ли мислиш, че топлофикация те рекетира ?! А не е ли форма на рекет, ако тръбите и стените от съседите ти топлоотдават към твоя (на баба ти) апартамент, тази енергия се отчита от общия топломер в абонатната станция, но да я плащат съседите ?!!! Т.е. да се разпределя между тях? Хем да те топлят малко, хем да им е необходима повече енергия, за да затоплят собствените си апартаменти, защото ти не отопляваш съседния, хем да плащат и за енергията, която отива за твоето, макар и минимално отопление? Тази енергия хич не е толкова малко, колкото изглежда на пръв поглед. Защото ти точно това искаш. Не е ли рекет, когато част от живущите в блока се отказват от отопление с парно и принуждават останалите да живеят в неотопляем блок! Имаш ли идея колко градуса беше тази зима в неотопляваните помещения на апартаментите, макар и с топлоизолация ?! Защото аз успях да го усетя тази зима и съм наясно каква е разликата да живееш в блок с централно отопление и това, да няма такова отопление... Даваш ли си сметка как пълзят плесените в блока и какво е да ги дишаш и да се бориш с тях ?!
Не е ли рекет това да ти текат куп климатици над главата и да не смееш да си подадеш носа от терасата или прозореца, непрекъснато да заледяват стълбището на входа през зимата?!

Просто рекета не е там, където го търсиш...
Защо не роптаеш например, че баба ти не получава достатъчни за нормалната й жизнена издръжка средства (пенсия), с които да си плаща разходите и да живее нормално старините си ?

Да, правилно си се ориентирала, че цената на отоплението за сградна инсталация се разпределя между всички, независимо дали ползват имота си , или не и това е нормативно регламентирано.

П.С. А доколкото схващам, апартамента на баба ти е останал свободен и спокойно може да бъде отдаден под наем, което си е един доста сносен допълнителен доход. Така постъпват по цял свят хората - мобилизират си ресурсите.
както се казва, имаш крава, пиеш ... джин.
elora
Младши потребител

Мнениеот namakak » 24 Мар 2010, 16:53

Елора и Злато,имаше и регламент в който повече от половината живущи в дадена сграда,които нежелаят или са спряли/премахнали /радиаторите си,то в такъв блок да не се пуска парното отопление.
Хубаво е всяка година да се прави такъв отчет,а не насилствено да се пропуска парата,само и само да ти взимат техните си печалби.Със сигурност е отвратително и плесента и студа,но при създалата се ситуация на криза,проучването е срещу 10000лв. да речем задлъжняване да се отнема жилище за над 45000евро например.Затова хората го наричат рекет.Насилствено,принудително.
В случая става дума за майката на злато,което жилище може съвсем спокойно да се отдаде под наем и да се дава от него ,като облага и на майката.Но има още по тежки случаи,където има ползвател,неплаща сметки и недава свободните помещения на друг съсобственик да ги отдава под наем.Така ,че вие сте възмутени,ама има и още пО от вас.Лятото направете всички нов списък на желаещите и на нежелаещите за топлоподаване към вашите кооперации и подайте молба към съответното ви най-близко гише за всякакъв тип информация от това естество.
А климатиците капят само през лятото,зимата се пускат за цяло денонощие само при очаквани температури на замръзване. :wink: Камината може да се направи ссъс стена и обем и в съседната стая,да не говорим че всички може да ползвате само слънчевите си стаи,защото хората дотакава степен вече са се вкаменили и калили,че при 4-5 градуса им е жега и не се отопляват.А тия тръби нито топлят,нито пък има топло по тях,ако аз не си ги пусна.Радиаторът който ми е най-необходим никога не е работил на по-малко от 4 и 1/2 през никакъв период на отпушване и на каквото щеш,което съвсем ясно представлява "леко и некачествено топлоподаване".Аз съм ЗА,спирането на парното.За 3-4 месеца студ,все ще се навлечем някак си.И тъй като е възможен референдум по този въпрос,ще бъде хубаво да се дообмисли,защо трябва да плаща някой принудително на съседа си,който може да поеме и сградната инсталация до жилището си,има възможности и се разхожда със самочувствие на недосегаем в банковите си сметки,който съвсем безобидно също може да плати тази сума,като използва климатици и нежелае да отоплява чрез тръбите неговите съседи.Ето такъв неможеш да рекетираш,ама бедните хорица дай вечно да плащат,та на някои да им дойде по-евтино топлоподаването :|
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 24 Мар 2010, 19:14

Ахаха,верно ,че съм видял лятото у комшолуку баш,тези с четирите климатика за кумуфлаж.Зимата не съм ги разглеждал какво харчат,но знам че правиха ремонт преди години и повдигнаха пода с почти едно стъпало.Видях им сметката за тръби,не са я плащали от месеци,щото гъзарията да имаш климатици е съвсем друга тема баш.Баш е турска дума.А засичане на електромера е друго понятие и особено за студен сезон,ама ще го имам предвид.Там са и с друг електромер,но незнам защо чез не им го смениха на тях.Нов модел е.И е съвсем естествено да не съм обърнал внимание къде тече зимата,защото климатик се поставя в края на стаята,за да не настинете,а някои нямаме място,защото не сме предвидили.Но дупки правим всякакви за комини,камини,печки и каквито си искаш кюнци,даже за абсорбатори.
Голям кодош е да се спре парното и тея с климатиците случайно да живеят под някой в невъзможност и да се наложи да търпят по средата на хола си ,цепене на дърва от горния етаж също в хола.. :shock: Така че,ще има спиране на парното поради невъзможност,а не поемат ли някои и тръбите,да му мислят тея с климатиците.И особено с новите топломери,бе те хората тръбите немогат да понесат,камо ли още 200лв. за нещо,което си търси клиентелата.
Но по темата брато,щом някой пищи,че в дарението му попадат всякакви сметки,то ведната може да се откаже от топлата вода поне,за да не се начисляват и там допълнителни разходи.Докато не се реши проблема,защото и там ползвал неползвал има една такса подгряване на вода,която тази година прави впечатление за такса.Този разход с документ за отказ от топла вода вече не задължава.Предимството на бойлера е че се пести вода.А с друг бойлер се прави термофонна система затворен цикъл,като на двигателя на автомобила.Е нещо такова :lol: :roll:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот elora » 24 Мар 2010, 20:09

namakak, съдейки от поста ти, въобще не си запознат с правната регулация на материята, а и не само с това. Въобще юрист ли си ?
А дори и да не си юрист, изказзвай се поне ясно, че да се разбира какво искаш да кажеш.
От постовете ти оставам с впечатлението, че трябва да осиновя съседа.
Апропо, тези дето не си знаят парите в банката, не живеят по блоковете. Обикновено.
elora
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Мар 2010, 20:52

Има вече решение на ВКС в смисълът на главоблъсканицата относно 3-5 годишната давност.

Впрочем темата е изчерпана още с първото тълкуване на ЗЗД - Кожухаров. Калайджиев повтаря тезата, като е по-илюстративен и така.

Все пак и аз напомням, че положението е по-сложно - имаме жив мастодонт, който има време и средства да се защитава.

Бих пейстнал решението на ВКС, ако някой има правен интерес - и/или апелация-касация.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот namakak » 24 Мар 2010, 23:30

Елора,не съм юрист,но плащам си всеки месец.Живея в един от най-хубавите и топли апартаменти.Съседите ми са турски цигани.Другите ми съседи с бебе си махнаха радиаторите преди години и се отопляват с камина и духалки.Имам роднина,който не си е плащал водата и тръбите вече две години.Имам съседи ,които получават призовки за дело за неплатени сметки по този казус.Имам мнения,и аз търся спасение,но затова си плащам и ползвам и радиатори и тръби.За да не се мина :wink: Такъв съм си,немога да си лиша детето от топлина.
Ще го напиша за трети път,за тези които не са запознати с материята на топлоподаване от ТЕЦ.Купуваме електричество..за да се произведе то се подгрява.Но трябва и да се охлади.За да се охлади парата,тя трябва да отиде или в небето през лятото през комините на ТЕЦ които бучат,или да подгрее вашите радиатори.Та от нищо нещо.Това е материята,която не знаете.Защо е никому неизместна попитайте един от всичките Топло.А са смятай по материята на материалното и ще съзреш такъв казус,че ще се чудиш дали е рекет или подигравка.
Нямам с какво повече да съм полезен на темата.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Мар 2010, 09:10

Рекетът на Топлофикация е очевиден, по-скоро джобо изпразняем.

Топлофикация прилича на Кремиковци - наистина трябва да имат работа хората, ама то няма пазар за стоките им и т.н. Тоест в казуса с Кремиковци се стига до ликвидация при фалит, а когато Топлофикация не може и е напълно импотентна да се справи в пазарни условия, не се стига до фалит.

Нека да фалира, синдикът ще подава вода по тръбите. ще се плащат сметките и т.н.

Новият собственик ще бъде принуден да купи не търговското предприятие на фирмата Топлофикация, а агрегатите. Така е най-правилно. Защото с агрегати не можеш да сключиш договор. Нека да направят така и ще трябва да сключат договори - индидуални и т.н.

Като как, питам аз - с кабелният оператор имам договор, който мога да си прекратя, а с клошарната госпожа Топлофикация - не мога.

Такова чудо - Общи условия няма никъде пък в Евро-съюза. То поне да бяха справедливи тези условия. Те са изцяло алчни и т.н.

А пък по-голяма глупост - от това, че парното е важно за сградата - откъде -накъде. Купуваш недвижим имот, плащаш поне 20 000 лева, след което почваш да плащаш още толкова за освежаване и поддръжка. Ако не искам или нямам пари - откъде-накъде ще ме задължава съседът над мен, под мен, около мен, в мен да му поддържам всъщност неговите капризи.

Утре някой съсед ще прочете нещо в Интернет и ще реши, че е така. Аз същ имам Интернет и аз ще реша за нещо, че е така. Това е божественият хаос, може би, надали.

Когато юристите, в частност адвокатите, определят правилата, когато се пишат закони и т.н., те са кристализирали през годините.

Съществена, качествена разлика между хората от 1 век и от 21 век няма. И тогавашното и сегашното жилище е жилище, а не нещо друго. И през първи век са гледали животни в двора, а са живеели в къща. Няма данни някой селянин да е спял в двора, а кравата му - в къщата. Така, че и тогава и сега са се решавали същите проблеми.

А Етажната собственост е наистина феномен, съвременно понятие, да. Исторически първите норми за Етажната собственост са от Германия. Но едва ли в Германия плащат сметките на съседите си. Не само, че се съмнявам, но съм сигурен, че не плащат. Ако на един германец му предложат такъв рекет, при заплата максимум 200 Эвро - ще има жик-так на изборите и мустаци на портрета на стената
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 25 Мар 2010, 10:03

ivan_lawyer дай го това решение.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право