начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус. Ако може някой да ми помогне ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус. Ако може някой да ми помогне ?

Мнениеот giovanni » 17 Май 2010, 18:08

Здравейте имам един казус който не мога да разреша тъй като намирам само поправки на следните закони. Ето го и казуса:
Казус: На наследодателя е отстъпено правото на строеж на сграда в държавен парцел. Сградата е построена от него и той е станал неин собственик с правото да я държи върху държавна земя. След неговата смърт на съделителката Д. е разрешена надстройка на още един етаж. По силата на закона след построяването на втория етаж тя е станала негов собственик, заедно с правото да го държи върху държавна земя. Поради това и с исковата молба не се иска делба на втория етаж. Той не е съсобствен, а е личен на Д.. Тя обаче не е собственик с по-големи права в сутеренния и в първия етаж, макар при новия строеж през 1976 г. част от съществуващата дотогава сграда да е била съборена и да е станало ново изграждане с известно разширение, наречено в докумета от 16.09.1976 г. пристройка.

Въпрос: Ако погине изградената постройка, дали се погасява учреденото и осъществено право на строеж?

Нормативен материал: чл.15, ал.1 (отм.) и чл.63, ал.1 ЗС

Ще съм много благодарен ако отговорите до утре.
Благодаря предварително.
giovanni
Нов потребител

Re: Казус. Ако може някой да ми помогне ?

Мнениеот geovan » 17 Май 2010, 18:39

Не се погасява освен ако не е ограничено със срок съвпадащ с времето на погиването.Има обаче срок за възстановяване на построеното.
geovan
Потребител

Re: Казус. Ако може някой да ми помогне ?

Мнениеот giovanni » 17 Май 2010, 18:43

А той беше 5 години нали ?
giovanni
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба