начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля за малко помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за малко помощ

Мнениеот nedialkova » 18 Май 2010, 13:48

Съкратиха ме по чл.328 ал.1 т.2....
Заповедта за освобождаване е от 13.05.2010 г.,но са пуснали обява че търсят продавач,аз бях касиер.Правилно ли е това и мога ли да повдигна дело???
nedialkova
Нов потребител

Re: Моля за малко помощ

Мнениеот xaoc1973 » 18 Май 2010, 15:51

Ако правилно разбирам - съкратили са щата на касиер и са разкрили щат на продавач. Къде виждате закононарушение?
А иначе можете до 2 месеца да си заведете дело, но при така изнесените факти не виждам как ще го спечелите.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот nedialkova » 18 Май 2010, 17:34

И аз това го знам,но ме съкращават поради липса на оборот...намаляване обема на работа...,а да назначат друг който да изпълнява и моята длъжност.Пише го в изискванията за длъжността продавач.
Нямат пари за моята заплата,а имат за новата длъжност....
nedialkova
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 18 Май 2010, 18:23

В първия си пост пишете, че сте уволнена по т. 2 (съкращаване на щата), а сега пишете, че сте уволнена поради намаляване обема на работата (т. 3).
Не виждам за възможно някой да се ориентира в това противоречие, поради което ще е добре да уточните първо кое е истината.
Виждам, че и друг пост сте пуснала, в който пък се намесват някакви пенсионери. Общо взето - боза! ... изоставям тази тема ...
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот nedialkova » 19 Май 2010, 08:37

Писала см това , което ми е в заповедта за освобождаване.Не мисля , че е боза....
nedialkova
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 19 Май 2010, 20:52

Здравейте,

Първото, което трябва да се каже е, че всяко уволнение (т.е. прекратяване на трудовото правоотношение) може да се атакува по съдебен ред с искова молба до съответния районен съд по седалището на работодателя или по мястото, където се полага обичайно труд. Правното основание на такъв иск е чл.344, ал.1, т.1 от КТ (иск за признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна). Обикновено този иск се съединява с други два иска - по чл.344, ал.1, т.2 и т.3 от КТ - за възстановяване на предишна работа и за обезщетение за времето, през което работникът е останал без работа, но за не повече от 6 месеца. Първият иск е особено важен, защото той се приема за главен спрямо другите 2, т.е. уважването на последните 2 иска се предпоставя от уважването на иска за признаване на уволнението за незаконно и отмяната му. Особено важно е да знаете, че давностния срок за предявяваване на искове за прекратяване на трудови правоотношения е 2-месечен, считано от датата на уволнението (чл.358, ал.1, т.2 КТ) !!!! Изпуснете ли го - едва ли ще може да се направи нещо.
Що се отнася до това дали имате шанс да спечелите такова дело или не - всичко казано преди да се прегледат документите от специалист би било твърде несигурно (да не кажа несериозно). Така че, според мен, консултирайте се по-бързо с адвокат, за да може да се прецени възможността дали извършеното спрямо Вас уволнение е законосъобразно респ. какви са шансовете Ви да спечелите подобно дело.
Впрочем колегата преди мене е обърнал внимание, че "съкращаването на щата" (по т.2 на чл.328, ал.1 КТ) и "намаляването на обема на работа" (по т.3 от същия член) са две различни хипотези. Ако работодателят Ви е описал в заповедта правно основание за прекратяване на ТПО, което се различава от фактическото такова, само на това основание уволнението би било незаконно. Но това трябва да се прецени от адвокат.

УСПЕХ !
fetisov
Потребител

Назад към Трудово право