начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ремонт на общи части

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ремонт на общи части

Мнениеот fafla » 12 Юни 2010, 18:59

Здравейте,
Ще съм много благодарна на всеки,който ми помогне с компетентен съвет!
Ситуацията е следната:Заедно с мой роднина сме съсобственици на 1/2 идеални части от къща с дворно място.Спешно трябва да се направи ремонт на покрива,а моят роднина,който не живее в тази къща отказва да даде пари за ремонта с довода,че всички ремонти на общите части в съсобствен имот се поемат от живеещите в него.Твърди също,че след като живея в неподеления имот му дължа наем.
Благодаря предварително!!!
fafla
Младши потребител

Re: ремонт на общи части

Мнениеот Pause » 15 Юни 2010, 09:51

Довода според ,мен на твоя роднина е нищожен аргумент Чл.30 ал3 ЗС
Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.Разбира се тои не е длъжен да дава пари за ремонт .За другото твърдяно дали дължите наем има право само че това става от деня на писмено поискване от вашия роднина и тогава е обезщетение Чл.31 ал2 ЗС. Най добре става ако се договорите писмено с вашия роднина вие да му заплащате някаква сума като обезщетение за това че само вие използвате вещта/имота.При всички положения дори да извършите ремонта изцяло сам като пазите фактурите от ремонта може при една делба да искате да ви си плати за частта която сте поели от вашия роднина.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот fafla » 19 Юни 2010, 15:15

"Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си" не трябва ли да означава,че моят роднина също е длъжен да поеме част от ремонта съобразно неговата 1/2?!Защо и по каква причина трябва да означава,че аз съм длъжна да поема целия ремонт само защото аз ползвам етаж от къщата,а той не.Къщата не е делена,притежаваме идеални части от нея,но принципно аз ползвам един етаж,а другия стои свободен.В тази връзка-аз не го възпрепятствам да ползва или живее в къщата.
"Когато общата вещ се използува лично само от някои съсобственици, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване."Лишени в какъв смисъл?!Моя роднина си има друго основно жилище в друг град.Негово лично решение е да не живее в тази къща.
Давам си сметка,че ако моят роднина не желае да поеме своята част от ремонта не мога да го заставя да го направи,но в нахалството си той стига до там,че изтъква довода,че аз съм длъжна да направя сама ремонта,защото той не живее там.
fafla
Младши потребител

Мнениеот Pause » 19 Юни 2010, 17:39

Значи сега фактите ми звучат по друг начин.Не се сърдете не съм гадател ,значи съгласно Чл.31ЗС Всеки съсобственик използва по такъв начин общата вещ в случая имота според неговото предназначение и по начин да не засяга правата на другия съсобственик(роднината ви).Видно от довода ви не го лишавате да ползва и тои вещта /имота ,като съсобственик.Вие сте си на единият етаж той си е на другия.Поне така виждам нещата.В случая че не живее там вашия роднина не значи че вие трябва сама да правите ремонта изцяло. Не релевантен довода поради факта че поради това ,не значи заради това.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот fafla » 19 Юни 2010, 22:12

Как обаче да процедирам?!Как да убедя моя роднина да даде половината от сумата за ремонта или в крайна сметка да направя ремонта сама и да си искам парите по съдебен път?!
fafla
Младши потребител

Мнениеот kirile » 20 Юни 2010, 14:45

Да , ако не желае да даде половината пари , правите си ремонта сама и с фактурата си искате парите по съдебен ред.
kirile
Потребител

Мнениеот Pause » 20 Юни 2010, 20:23

Да, не ставам досаден но според Чл.30 ал3 ЗС Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.А тук от правна гледна точка може да му обясните човешки че под тежести на обща вещ следва да се разбират полезните и необходими разноски в случая са необходими за запазване целостта на самата вещ би погинала или повредила.Това го кажете преди да чуете отказа от вашия рднина.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот fafla » 20 Юни 2010, 21:16

Благодаря!
fafla
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба