начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

какво трябва да се публикува в ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какво трябва да се публикува в ТР

Мнениеот leator » 24 Юни 2010, 20:03

Здравейте,
Искам да попитам нещо счетоводно:

Според Закона за счетоводството
Чл. 40 (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва.

Какво съдържа ГФО е описано в чл. 26 от Закона за Счетоводството, а именно:
счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за паричните потоци, отчет за собствения капитал и приложение.

1. Какво се включва в приложението;
2. Следва ли и то да се публикува;
3. Трябва ли да се публикува доклад за дейността;
4. Трябва ли да се публикува счетоводната политика.

Не съм счетоводител, но обичам нещата да са ми ясни. Според мен следва да се публикува ГФО-то без приложението + доклада за дейността.

Дали е така?
leator
Потребител

Re: какво трябва да се публикува в ТР

Мнениеот Melly » 24 Юни 2010, 21:04

Към ГФО като приложение публикувам т.4 - Счетоводната политика.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 24 Юни 2010, 21:19

И то ако ми я дадат. Засега не са ме отрязвали поради липса на такава :wink:
Доклад за дейността се обявява само за търговци, чиито ГФО подлежат на одитиране - пише го в ЗСч, ама сега ме мързи да го търся, че не помня текста като номеращия.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот leator » 24 Юни 2010, 22:50

ykovachev:
Благодаря, и аз така вече мисля.
А и аз публикувам, каквото ми дадат, отказ не е имало.
Но.
Все пак - някой може да наложи глоба, ако нещо не е публикувано, дори и за една мижава счетоводна политика, дето е копи-пейст. Затова ще си карам хората да се размърдат. Иначе 50% от ГФО-тата ми идват без счетоводна политика...
leator
Потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Юни 2010, 10:35

Мисля, че подобна глоба ще падне като зряла круша. Ако видиш темата за глобите при необявяване на ГФО, има един участник (доколкото знам, специалист по счетоводната част) - тоти99, който дори заема позицията, че не било задължително ГФО да се приема от общо събрание или едноличен собственик. Не че я поддържам, защото смятам, че в такъв случай ще има отказ, но смятам, че след като е обявен ГФО по някакъв начин и това е станало именно защото ДЛР е допуснало обявяването, няма да имаш състава на нарушението по ЗСч.
Интересно ще бъде, ако Недев, СашкоС и тоти99 вземат отношение по въпроса. Все се надявах да се включат :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 25 Юни 2010, 10:48

Нека прочете оная тема...абе ще ни се изхабят пръстите от писане..хаха

Само леко коментарче по горния постинг на Ковачев..

Не че я поддържам, защото смятам, че в такъв случай ще има отказ, - нека има опит, нека има отказ...тогава вече отиваме в хипотезата, че ако не се е провело ОС, няма как да се приемат необходимите решения от ОС, който пък трябва да се обяват заедно с ГФО...явно при такива случай имаме богати съдружници или акционери който ще понесат глобата като бръмбар сламка...предлагам да не ги мислим
toti99
Потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Юни 2010, 11:07

Тоти, речи нещо за счетоводната политика, че тази година повечето ми пациенти си я спестяват :D
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 25 Юни 2010, 11:15

Не може без счетоводна политика. Това се води съществен пропуск ако го няма...съответно може да има отказ само на това основание.

Абе един лист А4 с няколко изречения ще свърши работа. Съставител който не може да си напише счетоводната политика...я да не ставам груб....
toti99
Потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Юни 2010, 11:36

Я тогава аз да питам нещо, че ми стана интересно. ЕТ-тата при съответен по-нисък оборот имат облекчен режим на ГФО-то. Такива юнаци ми дават само ОПР. А към него трябва ли да има счетоводна политика?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 25 Юни 2010, 11:44

Сори, но от ЕТ съм престанал отдавна да се интересувам...не пречи нищо ако си напише такава...

Това ЕТ, нали има съставител на ГФО...тоя съставител ако не може...виж по-горе какво следва...
toti99
Потребител

Мнениеот prnedev » 25 Юни 2010, 11:48

ykovachev написа:Такива юнаци ми дават само ОПР. А към него трябва ли да има счетоводна политика?

Не, при тях няма счетоводна политика ;-))
Иначе съдържанието на годишния отчет е регламентирано в НСФОМСП - СС1 (накратко, счетоводен стандарт 1), където са казали, че счетоводната политика е част от приложението - едно от едната камара оповестявания ;-)

А дребните ЕТ-та, дето са само с ОПР, те не представят такова приложение, защото цялото им счетоводство не е по стандартите ;-)

Иначе приложението към отчета в един нормален случай би трябва да изглежда като едно съчинение, в което се преразказват стандартите - само тази част, която се прилага в съответната фирма, защото всеки стандарт допуска по няколко възможности на отчитане ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Юни 2010, 14:17

Тенк ю, баби :wink:
ykovachev
Активен потребител

Назад към Търговско право