начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Доставка на пици

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Доставка на пици

Мнениеот reboot » 03 Юли 2010, 10:52

Здравейте!
След като пиците (че и всички други приготвяни храни, предлагани онлайн от специализирани сайтове) са храна по смисъла на член 2 от Закона за храните (ЗХ), а съгласно член 12 от същия закон, цитирам, "Производство и търговия с храни в страната се извършва само в обекти, регистрирани по реда на закона", то като какъв вид бихте определили договора за доставка на пица до краен клиент и въобще намирате ли, че е законово допустима подобна продажба от разстояние?
reboot
Нов потребител

Re: Доставка на пици

Мнениеот TheOldMan » 03 Юли 2010, 11:47

В закона няма ограничение къде точно да се консумира продукта, нали?
Пицата се произвежда в пицарията. Тук проблем няма.
А заплащането .... ами ако платя с дебитна карта, самото плащане не се извършва в пицарията, а в банката, която поддържа моята карта, така че понятието "търговия" в дадения случай е доста .... разтегливо да го кажем.
Смисъла на закона е да се ограничи продажбата на хранителни стоки на места, където не може да се организира съхранението на продуктите в правилни и гарантиращи състоянието им условия. А самата доставка е процес, който не е производство/търговия. А и в края на краищата никой не е казал, че доставката се извършва точно пт производителя на пицата, нали? Може да си я поръчате с "Еконт" :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот reboot » 03 Юли 2010, 12:34

В закона и подзаконовите актове има ограничения относно това как храната да стигне до консумация в подходящ вид, включително и условия за транспортиране (което, впрочем, според легалното определение на пар. 1, т. 60 от Доп. разп. на ЗХр също е търговия), така че би било добре първо да ги прочетете, преди да давате мнение. А какво общо има мястото на плащане с мястото на сключване и с мястото на изпълнение при тези договори? Според мен - нищо общо, така че дали ще плащам в банка, на ръка, изцяло или на части няма никакво значение за допустимостта на такава продажба.
reboot
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 03 Юли 2010, 17:48

Питащият май не знае какво иска!
Задава неясно формулиран въпрос, който насочва към получаване на определен отговор. А TheOldMan - единственият, който даде мнение по въпроса, беше публично анатемосан.
Имам подозрения, че reboot е инспектор от РИОКОЗ, който утре ще подгони доставчиците на пици за да провери дали багажниците на мотопедите им отговарят на изискванията на чл.26-36 от НАРЕДБА № 5 от 25.05.2006 г. за хигиената на храните, но първо иска да чуе и мнението на юристите дали
reboot написа:въобще намирате, че е законово допустима подобна продажба от разстояние?

Момче, топлата вода, румсървисът, доставката на пици по домовете, платеният секс и т.н. са открити отдавна! Ако искам да си поръчам нещо от изброеното по телефона не виждам кой може да ме спре!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юли 2010, 19:32

Да законна е , даже смятам че всеки гражданин на РБ има конституционно право да си поръча пица по телефона!Който твърди противното е привърценик на полицейската държава! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот reboot » 03 Юли 2010, 19:43

Питащият май не знае какво иска!
Задава неясно формулиран въпрос, който насочва към получаване на определен отговор. А TheOldMan - единственият, който даде мнение по въпроса, беше публично анатемосан.
Имам подозрения, че reboot е инспектор от РИОКОЗ, който утре ще подгони доставчиците на пици за да провери дали багажниците на мотопедите им отговарят на изискванията на чл.26-36 от НАРЕДБА № 5 от 25.05.2006 г. за хигиената на храните, но първо иска да чуе и мнението на юристите дали
reboot написа:
въобще намирате, че е законово допустима подобна продажба от разстояние?

Момче, топлата вода, румсървисът, доставката на пици по домовете, платеният секс и т.н. са открити отдавна! Ако искам да си поръчам нещо от изброеното по телефона не виждам кой може да ме спре!

Питащият знае точно какво иска и точно е задал въпроси. За сведение на четящия, не само топлата вода, а и обективирането на мисли, и логиката са открити отдавна, друг е въпросът, ако някому не се отдава да ги открие за себе си(особено ако може да измъдри алогизъм от вида "неясно формулиран въпрос, който насочва към получаване на определен отговор"). За подобни субекти с неспособност да намират смисъла на написаното, ще повтроя въпросите си, на които търся отговор - какъв вид е договорът и допустима ли е подобна сделка, ако приемем, че нарушава цитирания по-горе член 12. А специално за теб - поздрави сърдечни, щом смяташ, че багажникът на мотопеда е обект, регистриран по реда на закона - ползвай си там розовите телефони и не се бутай, дето не ти е работа!

п.п. Майка ти ли ти каза, че съм момче, или сестра ти?
reboot
Нов потребител

Мнениеот reboot » 03 Юли 2010, 20:56

Тука нормални има ли или съм попаднал във форума на лудницата? Ами, като не те интересуват въпросите, които поставям, не пиши, бе, аланколу, защо трябва да ми разводняваш темата???!!!
reboot
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Юли 2010, 21:25

Дъра-бъра, ала-бала. Ясно?
(както казва героят на Дж. Деп в един от ония пиратски филми) :D
Последна промяна ykovachev на 01 Сеп 2010, 11:48, променена общо 1 път
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 03 Юли 2010, 21:45

Нещото reboot явно иска да се грижи за здравето ни, ама ние се дърпаме като магаре на мост и не желаем да бъдем обгрижвани.
Във форума на лудницата смятаме
reboot написа:че е законово допустима подобна продажба от разстояние
:mrgreen: :mrgreen:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот reboot » 03 Юли 2010, 21:53

Нищото andy70 се има за Гласа на форума? Вече се притеснявам за здравето Ви!
reboot
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Юли 2010, 22:27

За разлика от Вас, о, рестартиращ се повелителю на незаконността при доставката на пици, колегата Анди има доста смислени мнения в този форум. Разбира се, по смислени въпроси.
Ааа, Вие какво вечеряхте? Пица ли? :mrgreen:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юли 2010, 22:49

Не си създавайте такива главоболия, моля.
Колегите са в добро психическо и физическо здраве, гарантирам.

Тук, без оглед статуса в реалния живот, спазваме благоприличие и опитваме, ако и да са нужни кански сили, да сме любезни с изнервени( демонстриращи възпитание) форумци.

Два са договорите, ако това е толкоз важно. Производството се извършва в регистрирани по ЗХ обекти. По отношение доставяне на стоките, именно Анди ви е дал насоки. И според мен няма нарушение на правни норми, а ако ме убедите аргументирано в обратното- може да поспорим.
А след като така лековато боравите с материята приемам да сте запознат. Е, като такъв - знаете отговорите на въпросите си.

п.п. Ако и да не ви е важно напоследък отговарящите драстично редуцираха участието си тук, защото им писна да търпят негативно отношение, демонстрирано от питащите, по повод отговорите им.

Сега проверих: вие сте колега 8).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 04 Юли 2010, 12:55

А знаете ли, дали ако си поръчам таратор :lol: , тъй като е млечен продукт трябва да бъде в отделен багажник на мотопеда а не в този с пиците :mrgreen: :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Мнениеот A.Pato » 05 Юли 2010, 11:16

Ако ми позволите да допълня въпроса на колегата Nikiboy - а ако тараторът му (транспортиран в отделно помещение, за да не се омесва с пиците и мешаната скара) е произведен с продукт, съдържащ растителни мазнини, то законно ли е същият да се нарича "таратор", което название въвежда потребитяля в заблуждение, че е произведен с млечен продукт, известен като кисело мляко? :roll:

Ако трябва да помислим сериозно над темата - чл. 1 от ЗХ дефинира приложното поле на закона - вижте ал. 1, т. 2. Освен производство и търговия, законът споменава и дистрибуция на храни. А цитираният от Вас чл. 12 императивно повелява в какви обекти може да се извършва производство и търговия с храни, дистрибуцията на същите няма нищо общо с новелата на чл. 12 ЗХ.
A.Pato
Потребител

Мнениеот SashkoS » 05 Юли 2010, 12:01

Хе, хе... тази дискусия станала бая интересна...
И мен ме изумява, как някой който иска помощ или мнение се озъбва на всеки, който не му отговаря точно това което иска.
А защо да не бъдем първата държава, забранила разноса на пици, като противозаконно деяние?
П.П. Всъщност, може и да не сме първата - сигурно Куба и КНДР вече са го направили.
SashkoS
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Юли 2010, 12:29

REVOLUTION написа:Да законна е , даже смятам че всеки гражданин на РБ има конституционно право да си поръча пица по телефона!Който твърди противното е привърценик на полицейската държава! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Същото важи и за пицата на парче!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Юли 2010, 19:24

Хайде стига с тези пици, кажете за таратора де? :mrgreen:

А аз си мисля, че след като пицата или таратора или пилешките дробчета са пакетирани в производствената кухня, няма проблем да се транспортират.
Защото в противен случай, като отидете на супермаркета и си купите някаква храна, докато стигнете до вкъщи от РИОКОЗ вече трябва да са ви санкционирали :lol:

Иначе темата има интересен замисъл, аз не бих се сетил никога за него!
Поздрави за идеята :wink:
nikiboy
Потребител

Назад към Търговско право