Здравейте, случаят е следният:
През 2005 купих 1-стаен апартамент в София, в който имаше работещ ТЕЦ.
Закупих го от моя близка на по-ниска цена от обичайното, като в замяна се уговорихме нейният възрастен и болен баща да остане да живее там до смъртта си. Близката ми се грижеше за него, плащаше му сметки, беше наела и жена да го посещава често. Уговорката им е била близката ми да му плаща всички сметки, освен тези към Топлофикация, като баща й я уверявал, че той ще си поеме тези сметки с негови пари /пенсията му не е била ниска/- имало е как и чрез кой да ги плаща... /има още двама други синове/
Бащата, обаче, почина в края на юни 2010 г. При разчистване на жилището установих, че човекът не си е плащал парно от средата на 2007 г. и има натрупани задължения около 1700 лв - намерих множество предупреждения за това. Свързах се с бившата собственица на жилището - моята близка - и тя в шок каза, че също не е знаела нищо за тези стари задължения. Пък и каза, че вече отдавна не е собственица на този имот.
Титуляр по партидата е бил починалия баща, който дефакто още през 1989 г. е прехвърлил жилището на моята близка, и оттогава си е останал титуляр по партида към ТЕЦ.
Нямам никакво намерение да плащам тези пари към ТЕЦ, тъй като нямам заслуга за тяхното натрупване. Какво бихте ме посъветвали в случая за анулиране на това задължение ?
С уважение: Попов - София
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ
Задължително среща с адвокат, който работи в тази област.
Успех!
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Не е е много коректно да питам в публичен форум за име, но аз имам подобен проблем, ако познавате адвокат от София моля да ме насочите на ЛС.
Същността на моя случай е следната - получих изравнителните сметки за предходната година. До май'2009 апартамента се е водил на предишния собственик и той има да взема от Топлофикация, след това партидата е прехвърлена но без да се отчете факта на вземането от предходния период, и допълнително са начислени количества топлоенергия за парно въпреки че не се използва в жилището(премахнато е и това е отбелязано в сметките на предния собственик)а по настоящата сметка е начислено служебно.
Зная че имам три месеца срок за обжалване на сметките и ако имате някой опитен в тази сфера моля да ме насочите.
С уважение,
Същността на моя случай е следната - получих изравнителните сметки за предходната година. До май'2009 апартамента се е водил на предишния собственик и той има да взема от Топлофикация, след това партидата е прехвърлена но без да се отчете факта на вземането от предходния период, и допълнително са начислени количества топлоенергия за парно въпреки че не се използва в жилището(премахнато е и това е отбелязано в сметките на предния собственик)а по настоящата сметка е начислено служебно.
Зная че имам три месеца срок за обжалване на сметките и ако имате някой опитен в тази сфера моля да ме насочите.
С уважение,
- shopov
- Младши потребител
Принципът в отношенията с Топлофикация, Софийска вода /и други води/,ЧЕЗ, ЕОН и пр. доставчици на услуги е: задължението за консумирана ел.енергия, вода, топлоенергия е на титуляра на сметката. При смяна на собствеността обикновено се сменят и титулярите на партидите, но ако това не е направено - отново задължено лице е титулярът на сметката. Той има договор с доставчика на услугата, той дължи плащане. Има и възможност, поне за Топлофикация, да смени служебно партидите при смяна на собствеността, но това е по-скоро теоретична възможност.
Така че, ако предходният собственик дължи суми по неплатени сметки - Топлофикация ще търси него. Новият собственик, който е сключил свой договор с Топлофикация / и с всички други, да не изброявам отново/ ,дължи само своите сметки, начислени след смяна на партидата, но не отговаря за неплатени сметки на предишните собственици. Не се поддавайте на рекет и притискане от страна на Топлофикация!!
Възражението по изравнителните сметки можете да направите в свободен текст и да го изпратите с препоръчана поща или лично да го депозирате във фирмата за дялово разпределение. Доколкото знам, тъй като цялата им система е "шменти-капели" , обикновено коригират сметките.
Така че, ако предходният собственик дължи суми по неплатени сметки - Топлофикация ще търси него. Новият собственик, който е сключил свой договор с Топлофикация / и с всички други, да не изброявам отново/ ,дължи само своите сметки, начислени след смяна на партидата, но не отговаря за неплатени сметки на предишните собственици. Не се поддавайте на рекет и притискане от страна на Топлофикация!!
Възражението по изравнителните сметки можете да направите в свободен текст и да го изпратите с препоръчана поща или лично да го депозирате във фирмата за дялово разпределение. Доколкото знам, тъй като цялата им система е "шменти-капели" , обикновено коригират сметките.
- vioma
- Младши потребител
Благодаря, доколкото разбирам, ме съветвате просто да НЕ плащам тези 1700 лв към ТЕЦ, тъй като не съм титуляр по партидата... Струва ми се доста лесно. Не трябва ли да подам някаква жалба или молба до ТЕЦ, за да ги уведомя за случая и да престанат да пращат тези заплашителни писма до починалия предишен ползвател ?
- dimipop
- Нов потребител
Не се уточнява период на претенцията за да се прецени дали правотона топлофикация е погасенопо давност по чл.111 букма "в" от Закона за задълженията и договорите,ако е налице право погасено по давност то за Вас остава възможноста да предявите отрицателен иск по чл.124 ал.1 от ГПК,с което да искате съда да установи че топлофикация софия няма право на сумите за периода 2005-2008 година
- sadiata
- Потребител
Едно е казал,едно е казал пред нотариус.
Както искайте го разглеждайте,за вас е измама от близък,наемете си адвокат.И според мен е измама и недоглеждане на собственици за интересите му от социални грижи.Щом не са оправили тази законова преференция,то те са изоставили човекът и сега трябва да плащат.
Консултация с адвокат.
Както искайте го разглеждайте,за вас е измама от близък,наемете си адвокат.И според мен е измама и недоглеждане на собственици за интересите му от социални грижи.Щом не са оправили тази законова преференция,то те са изоставили човекът и сега трябва да плащат.
Консултация с адвокат.
-
namakak - Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|