начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

собственик на фирма, занимаваща се с интернет страници

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

собственик на фирма, занимаваща се с интернет страници

Мнениеот sofia111 » 04 Юли 2010, 18:00

Здравейте,

допрях до един много нестандартен казус и се нуждая от помощ.

Аз съм собственик на фирма, ЕООД занимаваща се с интернет страници. Преди година и полонвина един от сайтовете ми беше хакнат - тогава се появиха две лица, с които се разбрахме, че срещу 15% от фирмата те ще оправят проблема, както и ще обслужват машините в бъдеще.

Така минава времето но поради липса на време на двете страни година и полонвина така и не се направи това ООД. Работихме на доверие, като през това време аз им предлагах пари, но те твърдо отказваха. В началото на тази година им предложих да им изплатя поне дяла им (15%) от печалбата на три месечни вноски и те се съгласиха.

Няколко седмици след това ми се обажда едното лице, и ми казва че искат да спрят да работят с мене, и аз им дължа пари, сякаш са работили за мен като външна фирма (а не като сътружници). Сумата която ми подхвърли е с 20% по-голяма от цялата ми годишна печалба за 2009г.

В същия ден те ми спряха достъпа до машините (за които имам фактури), и също така разбрах, че те са преместени на друго място и нямам дори физически достъп до тях. По техни думи, това е тяхната "гаранция", че аз ще си платя, въпреки че машините, кода, сайтовете и цялата информация на машините си е лично моя.

Почувствах се изнуден, но се съгласих със сумата, като им предложих да я платя на разрочено плащане. Не бяха съгласни. Предложих им полонвината кеш и остатъка на разрочено плащане - пак отказ.

Единственото за което ме натискат и до ден днешен, е да подпиша договор със задна дата, че фирмата ми дължи на тяхната въпросната сума, с изтичащ срок на плащане 30-ти Юли. Държат все още цялото ми оборудване и аз нямам достъп до него.

Днес отново ме натиснаха, като ми казаха че ако не подпиша ще има "други мерки". Сигурен съм вече, че единствената им идея е да подпиша, и да ми вземат бизнеса ако не им платя сумата, тъй като тя не е по силите ми.

Страхувам се да не ме накарат силово да подпиша документите. Говорил съм с полицията, с гдбоп - никой не може да ми помогне. Не знам какво да правя.

Надявам се тук да намеря съвет, компетентен или не няма значение.

С уважение,

Сашо
sofia111
Нов потребител

Re: Спешна консултация нужна, ако трябва и платена

Мнениеот bebitor » 04 Юли 2010, 18:39

Със задна дата нищо няма да подписвате. Съберете цялата писмена документация относно отношенията ви с въпросните лица, с която разполагате и :arrow: при адвокат, да прецени колегата дали имат право на задържане. Ако няма нищо черно на бяло- пак при адвокат и жалба до прокуратурата по чл. 206 от НК (обсебване).
Успех!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот sofia111 » 04 Юли 2010, 22:39

Здравейте,

мерси за отговора ви. Въпросните лица нямат нищо черно на бяло, всички уговорки между двете страни са били устни.

Към какъв колега трябва да се обърна, наказателно право, търговско или "интернет право"? Може ли някой да препоръчи адвокат?

Честно казано мен техниката вече не ме интересува, искам просто тези лица да спрят да ме изнудват. Свидетели за този натиск имам, цялата комуникация освен това я имам черно на бяло (мейл).

Въпроса е до каква степен закона може да ме защити.

Поздрави,

Алекс
sofia111
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 05 Юли 2010, 11:19

Законът може да Ви защити в пълна степен, стига да намерите някой, който знае как да го приложи в действие. Може да споменете в темата от кой град сте, за да откликне някой колега, който да Ви препоръча добър специалист все пак, каквато молба сте отправили.
A.Pato
Потребител

Мнениеот sofia111 » 05 Юли 2010, 12:52

намирам се в град София. Благодаря ви
sofia111
Нов потребител

Мнениеот sogio » 05 Юли 2010, 13:37

sofia111 написа:
Аз съм собственик на фирма, ЕООД занимаваща се с интернет страници. Преди година и полонвина един от сайтовете ми беше хакнат - тогава се появиха две лица, с които се разбрахме, че срещу 15% от фирмата те ще оправят проблема, както и ще обслужват машините в бъдеще.

Доколкото разбирам Вие сте дали ясен сигнал, че може да бъдете изнудван и манипулиран. Не го казвам като упрек към Вас като бизнесмен, но все пак да се съгласите да изтъргувате 15 % от бизнеса си срещу такава услуга, особено ако не сте потърсили и други квалифицирани специалисти, означава, че сам сте се набутал между шамарите.

sofia111 написа: В същия ден те ми спряха достъпа до машините (за които имам фактури), и също така разбрах, че те са преместени на друго място и нямам дори физически достъп до тях. По техни думи, това е тяхната "гаранция", че аз ще си платя, въпреки че машините, кода, сайтовете и цялата информация на машините си е лично моя.

Доколкото разбирам Вие нямате никакви договорни отношения с тези лица. Тогава това си е чиста кражба. Идете в полицията и съобщете за отнемането на машините, като ако знаете къде ги държат, посочете мястото. Разкажете и за инудването, без да давате подробности за предишните Ви взаимоотношения и устни договорки. В същото време не е лошо да си пуснете жалба и до прокуратурата.
sogio
Потребител

Мнениеот sofia111 » 05 Юли 2010, 13:56

Това, че съм подходил с наивност към тази договорка е факт, но обстоятелстата тогава просто бяха такива и нямах друга опция.

Колкото до полицията аз вече ви съобщих, че се обърнах към мой познат в полицията който простичко ми каза, че дори машините да са там, дори да имам фактура не мога да докажа, че са мой - ако примерно са сложени други кутии, или даже изцяло са сменени.

Единственото което имам е цялата ни кореспонденция в писмен вид, свидетели на разговори както и друго. Сигурен съм, че ще спечеля делото защото съм невинен, но ми трябва специалист с когото да преговоря всичко това преди да пускам жалби, и преди да подам сигнали в органите на реда.

Колкото до устните договорки - напротив, искам да ги съобщя - истината си е една, аз нямам намерение да я променям в моя полза - така или иначе казуса е ясен и съм сигурен, че пред съда ще се изяснят детайлите както и тяхната вина.

Наистина, имам много въпроси от тук нататък как да процедирам, изтича ми времето - препоръчайте ми адвокат.

Мерси за отговорите.
sofia111
Нов потребител

Мнениеот sogio » 05 Юли 2010, 14:16

sofia111 написа:Колкото до полицията аз вече ви съобщих, че се обърнах към мой познат в полицията който простичко ми каза, че дори машините да са там, дори да имам фактура не мога да докажа, че са мой - ако примерно са сложени други кутии, или даже изцяло са сменени.

Не знам с какъв човек от полицията сте говорил, но явно не е искал да Ви помогне. Пред полицията не е нежно да доказвате собствеността си така както в едно гражданско дело. Самият факт, че подавате жалба и прилагате доказателства, от които е видно, че притежавате такива машини, е законен повод и достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. В рамките на същото може да бъде извършено претърсване и изземване от помещението, където са преместени машините. последното пък е гаранция, че те няма да бъдат унищожени или скрити на друго място, което ще затрудни или ще направи невъзможно връщането им. След това вече Вашите "партньори" ако могат ще доказват, че не са ги своили противозаконно, а имат Вашето съгласие. Затова Ви казавм, че бързина и сигурност бихте получили най-вече със съдействието на полицията.
Иначе към който и цивилист да се обърнете едва ли ще имате проблем. поне според мен най-разумно би било да се поиска обезпечение на иска чрез налагане на обезпечителна мярка запор. Действително, ако това, което казвате тук е истина, Вие ще докажете претенцията си, но въпросът е да се елиминира всяка възможност на насрещната страна да скрие или унищожи машините и на практика да Ви лиши от възможността да осъществите правата си по едно позитивно за Вас съдебно решение.
sogio
Потребител

Мнениеот bebitor » 05 Юли 2010, 20:29

sofia111, казусът си е наказателноправен (това ви го казва цивилист). Познатият казал, рекъл... Това е, защото не са надлежно сезирани. А това става с тъжба до прокуратурата. (За колегите- аз все още го наричам жалба, така съм свикнала. Тъжбата иницира ЧНД, поне преди беше така, сега е друго)
Чл. 206. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 26 от 2010 г.) Който противозаконно присвои чужда движима вещ, която владее или пази, се наказва за обсебване с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Обсебване има и когато част от вещта принадлежи на дееца, както и когато вещта принадлежи на дееца, но е обременена със залог и деецът се разпореди с нея неправомерно, без да запази правата на заложния кредитор, или когато деецът заложи чужда вещ, с което се затруднява удовлетворяването на кредитора.

(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Ако обсебването е в големи размери или представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, като съдът лишава виновния от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 и може да постанови конфискация на част или на цялото му имущество.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) За обсебване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

(5) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

(6) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Ако присвоеното имущество бъде внесено или заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, наказанието е:

1. по ал. 1 - лишаване от свобода до три години;

2. по ал. 3 - лишаване от свобода от две до осем години;

3. по ал. 4 - лишаване от свобода от три до дванадесет години;

4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) по ал. 5 - пробация или глоба от сто до триста лева.

(7) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) В случаите на точка 2 на предходната алинея съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7, а в случаите на точка 3 постановява конфискация на част или на цялото имущество на виновния и го лишава от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Ако лицата, с които сте се договарял, имат претенции към Вас за заплащане на нещо си, нека те предявят искове, а не Вие да ходите да доказвате собственост (аз тук не виждам спор за собственост въобще).
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Re: собственик на фирма, занимаваща се с интернет страници

Мнениеот sofia111 » 09 Юли 2010, 13:26

Включих си личните съобщения, моля някой адвокат, който може да ме приеме днес да ми пише тук в сайта или на мейла ми --- - Оставете телефон, аз ще ви се обадя.

От както публикувах темата се свързах с три адвоката, но и тримата само ме мотаят за среща, а аз нямам време.

Благодаря
Последна промяна sofia111 на 09 Юли 2010, 15:22, променена общо 1 път
sofia111
Нов потребител

Re: собственик на фирма, занимаваща се с интернет страници

Мнениеот sofia111 » 09 Юли 2010, 15:22

намери се човек, мерси.
sofia111
Нов потребител

Назад към Търговско право