Здравейте искам да ви помоля за съвет, съдружник съм в ООД с 50% дялово участие, дружеството се управлява заедно и поотделно от мен и съдружникът ми. Реално това дружество не е извършвало никаква дейност от учредяването си. Поради настъпили неразбирателства м/у мен и съдружникът ми, искам да прекратя участоето си в това дружество. Няколко пъти вече се опитвам да накарам съдружникът ми да дойде при адвокат и да реши дали да прехвърля моя дял на него или да се заличи фирмата. Той не отговаря по никакъв повод. Не мисля,че мога да приложа в случая и чл.125 ал.2 от ТЗ , защото след като му предоставя писменно предизвестие,адвокат ми каза,че съдружникът ми е длъжен да уреди останалата формална дейност,което аз съм сигурен,че той няма да направи,няма да си мръдне пръста.
Моля предложете решение на казуса. Извинявам, се но просто незнам какво да правя, ходих при адвокат и той ми препоръча да пробва с предизвестие,но аз не вярвам, а и съм сигурен,че съдружникът ми няма да предприеме нищо за да се оформят нещата, аз да спра да фигурирам като съдружник, просто ще си хвърли известието в коша. От моя страна аз нямам никакви претенции към пари или дялове или да ми се плащат дялове.
Благодаря ви.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА УЧАСТИЕ В ООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ НА УЧАСТИЕ В ООД
Няма да започнеш четенето, няма...
- Гост.
- Старши потребител
Съветът ми към теб специално, е да спреш с глупави коментари,ако можеш да помогнеш помогни. Както виждаш съм говорил с адвокат и единственото,кото той ми каза е предизвестие,което мен не ме устройва,защото трябва да разчитам на волята на съдружника ми да го отрази,това бяха и думите на адвоката,да те свържа с него ако искаш,за да му кажеш и на него да чете?
- paruchev_
- Потребител
От мен да мине Парушев ще се пробвам да ти отговоря, макар че ме чопли съмнение, че продължаваш да упражняваш юридическа самодейност и всъщност питаш за "твой клиент". Не мога да се ангажирам с пълен отговор, след като не съм видяла партидата на дружеството, но по принцип колегата те е посъветвал правилно.
чл. 125 ТЗ. Съдружникът може да прекрати участието в дружеството като е длъжен да направи писмено предизвестие най-малко 3 месеца преди датата на прекратяването. С изтичането на предизвестието се прекратява участието в дружеството.
След прекратяването на членството между напусналия съдружник и дружеството възникват облигационни отношения във връзка с неуредени имуществени последици. Те се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването. Наличието на неуредени имуществените отношения означава, че не е прекратено участието на съдружника. Изчистването на неуредените имуществени отношения може да стане доброволно или в съдебно производство.
Не е необходимо изрично решение на общото събрание на дружеството.
ТР е длъжен да следи за съдбата на освободените дялове след напускането на съдружника.
Ако един съдружник иска да напусне търговското дружество с отправено писмено предизвестие по реда на чл. 125 (ал. 2 )ТЗ, ООД не може да спре този съдружник. След изтичане на 3 месеца от предизвестието членството на съдружника е прекратено.
Уреждането на имуществените последици от напускането чрез изготвяне на счетоводен баланс и вписване на факта в търговския регистър задължително следва прекратеното членство на съдружник, но това не са обстоятелства от извършването или неизвършването на които може да се прави извод, че участието в дружеството не е прекратено.
чл. 125 ТЗ. Съдружникът може да прекрати участието в дружеството като е длъжен да направи писмено предизвестие най-малко 3 месеца преди датата на прекратяването. С изтичането на предизвестието се прекратява участието в дружеството.
След прекратяването на членството между напусналия съдружник и дружеството възникват облигационни отношения във връзка с неуредени имуществени последици. Те се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването. Наличието на неуредени имуществените отношения означава, че не е прекратено участието на съдружника. Изчистването на неуредените имуществени отношения може да стане доброволно или в съдебно производство.
Не е необходимо изрично решение на общото събрание на дружеството.
ТР е длъжен да следи за съдбата на освободените дялове след напускането на съдружника.
Ако един съдружник иска да напусне търговското дружество с отправено писмено предизвестие по реда на чл. 125 (ал. 2 )ТЗ, ООД не може да спре този съдружник. След изтичане на 3 месеца от предизвестието членството на съдружника е прекратено.
Уреждането на имуществените последици от напускането чрез изготвяне на счетоводен баланс и вписване на факта в търговския регистър задължително следва прекратеното членство на съдружник, но това не са обстоятелства от извършването или неизвършването на които може да се прави извод, че участието в дружеството не е прекратено.
- laridii
- Потребител
Понякога се учудвам как хората получават това, което не заслужават да получат ...
- A.Pato
- Потребител
paruchev_ написа:Съветът ми към теб специално, е да спреш с глупави коментари,ако можеш да помогнеш помогни. Както виждаш съм говорил с адвокат и единственото,кото той ми каза е предизвестие,което мен не ме устройва,защото трябва да разчитам на волята на съдружника ми да го отрази,това бяха и думите на адвоката,да те свържа с него ако искаш,за да му кажеш и на него да чете?
Хи-хи, обявяваш ми война ли?
Злопаметна съм. А помня като слон. Следващия път, когато решиш да ми сервилничиш- сети се за тези ми думи.
Нареждай на себеподобни!
- Гост.
- Старши потребител
laridii успокой се не извършвам юридическа дейност,както и никога не съм извършвал,когато ме видиш в съда да представлявам някого,тогава можеш да твърдиш такива неща. Относно фирмата не е никакъв проблем да ти дам името на лични и да направиш справка в ТР, само кажи,че искаш. Както казах и по-рано имуществени отношения за уреждане нямам с моя съдружник, нито пък имам каквито и да е претенции, фирмата не е работила и ден,така че няма какво да искам,искам да знам само, след като му отправя това писменно предизвестие, той ли трябва да отиде до ТР за да заяви новите обстоятелства или аз? Защото ако трябва да го направи той,няма да го направи.
- paruchev_
- Потребител
pоli скучно ли ти е? За какви войни ми говориш, просто ти казвам,че не искам излишни коментари,задал съм конкретен въпрос, ако имаш желаниe отговори,ако не просто замълчи. Това със "себеподобните", хаха, съжалявам,но ти за каква се имаш, не че ме вълнува,но моля те не се обожествявай, защото преди да натрупаш знанията си и ти си била на моето ниво. Явно очакваш да ти се помоля,да ти целуна крак, ръка.....
След като не искаш да помогнеш,недей и да вредиш....
След като не искаш да помогнеш,недей и да вредиш....
- paruchev_
- Потребител
Ми то явно умната ти главица не е разбрала, че не искам да дам отговор, но продължаваш да тропаш с краче, като сърдито дете, и да изискваш, и да ми вменяваш думи неказани.
Имаш ли право да ми нареждаш изобщо какво да правя?
Колко пъти ти се подава ръка, точно на теб, м? Явно продължаваш да се смяташ за специален, та си изискваш специално отношение- отговори, напиши, замълчи.
Не си никак осторожен с глаголите.
Нямам спомен да съм молила някого в студентските си години, че и отпосле, да ми подава ръка за помощ без да съм изчела всичко, до което достигна, по конкретния казус. Ама на теб там ти е проблема- някой да го сдъвче и воала: готово. Е, на тази маса аз вече няма да те каня.
Мързела никога не съм толерирала, колкото и да имам желание за помощ!
п.п. Целувай на когото и каквото искаш- не си ми подопечен, че да се впечатлявам от сервилното ти отношение към околните.
Апропо и в това се различаваме.
Имаш ли право да ми нареждаш изобщо какво да правя?
Колко пъти ти се подава ръка, точно на теб, м? Явно продължаваш да се смяташ за специален, та си изискваш специално отношение- отговори, напиши, замълчи.
Не си никак осторожен с глаголите.
Нямам спомен да съм молила някого в студентските си години, че и отпосле, да ми подава ръка за помощ без да съм изчела всичко, до което достигна, по конкретния казус. Ама на теб там ти е проблема- някой да го сдъвче и воала: готово. Е, на тази маса аз вече няма да те каня.
Мързела никога не съм толерирала, колкото и да имам желание за помощ!
п.п. Целувай на когото и каквото искаш- не си ми подопечен, че да се впечатлявам от сервилното ти отношение към околните.
Апропо и в това се различаваме.
- Гост.
- Старши потребител
Колега, ЗАЯВЛЕНИЕ А4 в частта приложени документи съдържа и "предизвестие за прекратяване участието на съдружник"... Връчете предизвестието по начин, по който да имате документ, удостоверяващ, че наистина е връчено, а пък съдружникът Ви после нека го изхвърли...
- m_mincheva
- Нов потребител
Хах, знаеш ли, търсещата специално отношение в случая си ти, след като не искаш да даваш отговор, ами просто не ми пиши в темата, не е нужно да напишеш някаква простотия, с която да се изявиш и да кажеш - "ей вижте ме, аз няма да отговоря!", някъде да съм написал "Поли отговори?", да съм искал специално от теб мнение по въпроса? Извинявай,че се дразниш, понеже във форума има хора,които не са ти на нивото, "ТИ СИ СПЕЦИАЛНА"! Колкото до помощта оказана ми "специално на мен", я ми посочи къде пише, колко пъти имам право да поискам помощ? Този форум нали е за това?!? След като ти не си от хората,които искат да помагат, никой не те кара да го правиш,след като за теб е загуба на време,насочи се към клиентите си, от които реално ще изкараш доходи. Ако съм написал,че искам специално помощ от теб,ще те разбера да ми се нервиш. Въпроса е за всички в този форум,съжалявам ако си се почувствала лично призована,но си се объркала.
- paruchev_
- Потребител
МММ Миме евала, мерси за помощта! Демек да го отправя с нотариална покана, това ли имаш предвид?А можеш ли да ми кажеш какво ще стане с моите дялове в дръжеството, защото това че ще декларирам нови обстоятелства в ТР не урежда въпроса,дяловете ще си стоят все още на мое име,а съм сигурен,че моя съдружник няма да предприеме действия по тяхното прехвърляне, а и дори да откаже да ги закупи, едва ли някой ще се наеме да купи моя дял?Извинете,че започнах разговора на "Ти".
Последна промяна paruchev_ на 16 Юли 2010, 19:30, променена общо 1 път
- paruchev_
- Потребител
laridiii , извинявам се за глупавия въпрос,но тъкмо открих,че си ми цитирал част от отговора на адвокат Иван Сотиров, искрено се надявам,това да си ти, а не просто да копираш труда на други хора! Мерси все пак.
- paruchev_
- Потребител
Въпреки отправените обиди, Ви отговориха, при това компетентно и вярно, а Вие отново недоволствате. Един съвет от мен - ако считате въпроса си за глупав, по-добре не го задавайте, вместо да се налага да се извинявате. Ако лицето с профил laridiii наистина е споменатият от Вас колега, то надали желае самоличността му да бъде разкрита в този публичен форум, след като се е регистрирал под псевдоним. А ако не е той, все пак дължите благодарност на форумеца laridiii, че за разлика от Вас си е направил труда да потърси информация по въпроса, която да Ви предостави напълно безвъзмездно, вместо да я потърси наготово систематизирана в някой форум (което определено си е по-лесният и по-мързелив вариант).
С други думи - когато желаете нещо без насрещна престация, проявете благодарност към всеки отзовал се и добро възпитание спрямо всички останали във форума. Съжалявам за острия си коментар, но просто не можах да се стърпя.
С други думи - когато желаете нещо без насрещна престация, проявете благодарност към всеки отзовал се и добро възпитание спрямо всички останали във форума. Съжалявам за острия си коментар, но просто не можах да се стърпя.
- A.Pato
- Потребител
Не мисля,че си прав да ми казваш,че не съм се постарал да потърся информация,след като съм намерил същия отговор на друго място,нали така, а и никого не съм обиждал, просто някои хора тук изпитват желание за специална благодарност,че са ти обърнали внимание.
- paruchev_
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|