начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

ЕТ или ЕООД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕТ или ЕООД?

Мнениеот irania » 19 Юли 2010, 17:14

Здравейте! Трябва незабавно да реша дали да регистрирам ЕТ или ЕООД. Досега бях продавачка в антикварна книжарница, а искам да направя своя. Всички такива собственици, които познавам, са с ЕТ, но адвокати, с които говорих оплюха ЕТ и аз съм объркана. Печалбата е до 50 000 лв., плаща се патент, който не е голям, тъй като помещението, което ще наема е до 15 кв.м.Няма да имам служител - ще си работя сама. Кави ще са ми предимствата при ЕООД? Засега видях позитивите на ЕТ в това, че ще платя по-малко за регистрация, че няма да се осигурявам двойно и, че счетоводството е по-лесно. Освен това не знам за какъв фалит може да стане дума при такъв дребен бизнес, че да отговарям с имуществото си, при положение, че нямам имоти:). Моля, обяснете! Ще съм много благодарна и чакам с нетърпение отговор.
irania
Нов потребител

Re: ЕТ или ЕООД?

Мнениеот fighter » 19 Юли 2010, 17:28

ЕООД! Такава глупост по света като нашето българско ЕТ няма! Всеки закон си го прекроява както си иска. Доколкото си спомням и данъка беше 15%, а не 10 %. Винаги съм си мислила, че рано или късно ще задължат всички ЕТ да се пререгистрират като ООД или някакво друго дружество.
Ако съм права за данъка, ще си избиете разликата в разходите за регистрация и счетоводство.
fighter
Потребител

Мнениеот law_master » 19 Юли 2010, 18:04

И двете си имат предимства и недостатъци. Ако бизнесът не потръгне заличаването на ЕТ е по лесно от това на ЕООД. Според мен е най добре да си направите една чисто икономическа сметка, за това каква печалба очаквате, какви данаци ще плащате, съответно и какви разходи ще е необходимо да правите и да видите кое ще е по изгодно като форма. И все пак за малък бизнес, май е по-добре ЕТ :wink:

ПС: В раздел ,,Тъговко право'' темата е дискутирна не веднъж
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот irania » 19 Юли 2010, 21:15

Може би трябваше да уточня, че след по-малко от година ще замина в чужбина и ще трябва да ликвидирам ЕТ или да го прехвърля на майка ми, която да работи с книжарницата само в електронен вариант. Вероятността да остана е не повече от 5 %, но човек никога не знае. А прочетох, че ликвидацията на ЕООД не е лесна работа. В случая може ли да става дума за някакви изгоди за мен, свързани с ЕООД? Още повече пък и, че никакви кредити няма да взимам. А за печалбите да не говорим...Не се ли приспада например разхода за наем и други разходи при плащането на годишния данък? Не можах да намеря никъде размер на патентен данък за Пловдив. Някой да знае?
irania
Нов потребител

Мнениеот konik » 20 Юли 2010, 11:35

Помислете и за консултация със счетоводител при избора Ви. Защото споменавате "патент" - та това май решава въпроса между ЕТ и ЕООД.
konik
Младши потребител

Мнениеот irania » 20 Юли 2010, 11:38

Защо решава? Патентът не беше в голям размер - 100-200 лв, доколкото си спомням. Да, трябва май и счетоводител да потърся...
irania
Нов потребител

Мнениеот konik » 20 Юли 2010, 12:20

ЗМДТ - Чл. 61з. (1) Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че:

1. оборотът на лицето за предходната година не превишава 50 000 лв., и

2. лицето не е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност, с изключение на регистрация за вътреобщностно придобиване по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от същия закон.

Няма опция ЕООД да се облага с патентен данък от доста време вече. Та за това - или ЕТ с патент или ЕООД по общия ред.
konik
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 20 Юли 2010, 16:22

Определено от опита, който имам като млад юрист регистрирал, пререгистрирал и ликвидирал няколко фирми, изчел някои неща по темата, бих ви посъветвал да се спрете на ЕООД като възможност за развитие на вашия бизнес!

Успех в начинанието!
Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Юли 2010, 16:26

insconsultbg написа:Определено от опита, който имам като млад юрист регистрирал, пререгистрирал и ликвидирал няколко фирми, изчел някои неща по темата, бих ви посъветвал да се спрете на ЕООД като възможност за развитие на вашия бизнес!

Успех в начинанието!
Поздрави!

Страхотен съвет. Колегата е регистрирал, пререгистрирал и ликвидирал няколко фирми, изчел някои неща по темата и изглежда компетентен.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

п.п. ЕТ не може да се продава/прехвърля.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 21 Юли 2010, 10:39

На много места съм казвал, че най-подходящата форма е ЕАД ;-)
Всякакви други - ЕТ, ЕООД и т.н. дребни работи дават вид на несериозност. Още повече когато става дума за антикварен бизнес, където отчитането на ДДС-то е по специалния режим - стоки втора употреба.
Разбирам, че не нуждаете от незабавен отговор, и затова така веднага ви отговарям. Ако не бързахте толкова много, можехме да си поговорим по-подробно за предимствата и недостатъците на трите форми 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот etilina » 18 Авг 2010, 03:28

Аз не бързам. :D Общо взето тепърва ми предстои изчитане и запознаване на всички закони, засягащи и дори евентуално засягащи плануваното ми начинание. Но така или иначе до един-два месеца имам по-неотложни ангажименти и няма да имам време да чета(въпреки това присъствието ми във форума покзва нетърпеливостта ми;) ).
Заинтригувахте ме с ЕАД. Ако разполагате с време, настроение и желание - бих се радвала да изложите Вашето виждане.

Пзодрави,
Ети
etilina
Нов потребител

Мнениеот hidden » 18 Авг 2010, 08:54

DEKAH написа:п.п. ЕТ не може да се продава/прехвърля.

Но може да се продава/прехвърля търговското предприятие на ЕТ!
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Авг 2010, 16:47

117621169
200827920

:?: Тези са ми длъжници 8), та от втора ръка, дет се казва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 19 Авг 2010, 17:16

fighter написа:... данъка беше 15%, а не 10 % ...

Данъкът май е 15% /при ЕТ/ vs 10%+5% /при ООД/ доколкото помня ... ако трябва да сме коректни ... ама карай ... то тея 5% никой не ги плаща така или иначе ...
Виж осигуровките вече може да дойдат и малко по-други ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rts » 19 Авг 2010, 17:20

Недев, а откъде собственичката на дребен бизнес ще вземе минималния капитал за ЕАД-то - 50 000 лева ?
При ЕООД за задълженията на дружеството отговаряте с личния си дял в размера на капитала и разбира се с имуществото на дружеството (ако има такова), а при ЕТ - отговаряте с цялото си лично имущество за всичките си задължения във връзка с търговската си дейност.
При положение, че ще изпълнявате задълженията си във връзка с търговската си дейност, решението ЕООД или ЕТ е действително е въпрос на сметки - направете си консултация със счетоводител по този въпрос . Трябва да се изходи от очакваните приходи и разходи, дължимите в двата случая данъци и осигуровки и да се направи рекапитулация.
rts
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 20 Авг 2010, 12:16

Туй да е проблема :-)))) Варианти колкото искаш :-))))) Например апорт на Запис на заповед :lol: 8) :lol: В Австрия и Германия как правят хората :-)
Регват си едно ООД, че там дерат гадовете с 35 000 ойро капитал, и после като искат да развиват дребен бизнес, почват да регистрират верижно командитни дружества с неограничено отговорен съдружник ООД-то :-) Та и тук може да спретне таковата нещо, щом има мераци да точи ДДС и се притеснява от отговорността :mrgreen: :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право