начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Относно продажбата или дарението на идеална част от имот

Казуси за недвижими имоти

Относно продажбата или дарението на идеална част от имот

Мнениеот dianadosseva » 24 Юли 2010, 14:47

Така , първо се извинявам са дългото обяснение което ще дам , но го правя за да се добие пълна представа за случея
Така имота който се разглежда е къща с дворно място , собственост по нотариален акт на лицата А и Б които са братя , Всеки от тях има по две деца Които ще са Аа и Аб за А , а за Б ще са Ба и Бб , Така Аа има две деца Аа1 и Аа2 , Аб също има две деца Аб1 и Аб2 , като Аб2 също има две деца и аз съм едното от тях
А , Б и Аа са починали , имота не е делен между А и Б и всъщност наследници се явяват
Аа1- има 1 / 8 от имота (единия ми вуйчо)
Аа2- има 1 / 8 от имота (другия ми вуйчо )
Аб- има 2 / 8 от имота (баба ми)
Ба- има 2 / 8 от имота
Бб-има 2 / 8 от имота
Така аз и единия ми вуйчо имаме уговорка да взема неговата част за определена сума , от това което изчетох до сега разбрах , че той трябва писмено да предложи своята част на другите собственици за същата сума по чл. 33 от ЗС , и ако някой от тях го иска да го вземе , ако никой от тях не го поиска то трябва да има декларация за отказ и съгласие за продажба на трето лица( тоест на мен) само дето тук идва спънката , другия ми вуйчо е в чужбина , и няма как да даде отказ или съгласие , прочетох във форума , че има възможност и да ми дари имота , но възможно ли е да не е обвързано с гледане или каквото и да било , тоест да е безвъзмезно , или поне така да се води , има ли опасност после някой да обори дарението , дори и самия ми вуйчо , ако е безвъзмезно , изобщо има ли начин да придобия идеалната част без съгласието на другите собственици и без опасност след време някой да реши да прави мръсно и да загубя собствеността, като да отбележа няма никакъв шанс за разделяне!
Благодаря предварително и от сърце на всеки отзовал се на въпроса ми!!!
dianadosseva
Нов потребител

Re: Относно продажбата или дарението на идеална част от имот

Мнениеот dianadosseva » 24 Юли 2010, 15:17

И да питам и още нещо , ако той ми продаде часта си , без декларация за отказ и съгласие от другия ми вуйчо , о с декларации от другите трима съсобственици , то той (вуйчото дето е в чужбина) ще може ли после да оспори тази продажба , и има ли някакъв срок в който трябва да го направи , и който ако не спази няма да може да има каквито и да били претенции , някъде из хилядите теми мернах 2 месеца за реакция , ама дали правилно съм разбрала
dianadosseva
Нов потребител

Мнениеот dianadosseva » 24 Юли 2010, 16:58

Така , прочетох почти целия форум вече , и стигнах до заключението че не бих рискувала с нищо друго освен покупко продажба , и сега имам ново питане , тъй като както вече казах , единия вуючо не е в българия , възможно ли е , да се направи предварителен покупко продажбен договор при който да бъдат предоставени декларациите от другите трима съсобственици , като след предварителния договор те да нямат право да се отметнат , и като се прибере вуйчото да се направи окончателната покупко продажба , без да трябва да се мешат другите съсобственици
dianadosseva
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юли 2010, 01:17

изобщо има ли начин да придобия идеалната част без съгласието на другите собственици и без опасност след време някой да реши да прави мръсно и да загубя собствеността

Има. Законен при това, но трябва да посетите колега.

възможно ли е , да се направи предварителен покупко продажбен договор при който да бъдат предоставени декларациите от другите трима съсобственици , като след предварителния договор те да нямат право да се отметнат , и като се прибере вуйчото да се направи окончателната покупко продажба , без да трябва да се мешат другите съсобственици

И това Е възможен вариант, но отново ви трябва колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот poli_kb » 26 Юли 2010, 15:59

Вие да не сте счетоводител или инж. по образование и професия :?:
poli_kb
Младши потребител

Мнениеот dianadosseva » 27 Юли 2010, 11:58

Не не съм , не знам какво ви е навело на тази мисъл , но ако с нещо съм засегнала някой се извинявам , хич ме няма в тези казуси , опитах се да прочета и да разбера какви са законовите наредби по случея ама не знам доколко ми се е отдало , за сега се спрях на предвалителен договор , и после като се върне липсващия съсобственик да ми подпише декларация аз говорих с него и каза ,че няма проблем. Притеснява ме само с този предварителен договор после този от който купувам да не се отметне или да не се опита да дигне цената
dianadosseva
Нов потребител

Мнениеот nanrico » 30 Юли 2010, 06:57

dianadosseva написа:Не не съм , не знам какво ви е навело на тази мисъл

Много въпроси , като на ОФ събрание - така постъпват даскалите и посочените от колегите професии. Та затова де ! :D :D :D Съветът ми е - посетете адвокат, вместо да се реете по форумите !
nanrico
Нов потребител

Мнениеот dianadosseva » 22 Авг 2010, 21:33

Здравейте , правих струвах ходих и питах и стигнахме до заключението че преди да правим каквато и да била покупко продажба ще се раздели имота между наследниците на ЕДИНИЯ БРАТ А и НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДРУГИЯ БРЯТ Б , до колкото научих за доброволна делба изискваните документи са:
удостоверение за смъртта;
удостоверение за наследниците на собствениците на имота;
удостоверение за данъчна оценката на имота;
скица или удостоверение, че имотите са делими;
утвърден архитектурен план, установяващ реалното разделяне на имота
Сега питанката ми е следната , кое от къде да се извади? Питам тук , защото наистина нямам финансова възможност да ида при адвокат или нотариус за консултация! Мола ви помогнете ми!
dianadosseva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 23 Авг 2010, 12:33

Първо , дали имотът е делим въобще.
Второ , забравете за делба без адвокат и нотариус, няма да се справете без първия, а пък няма договор без втория.
Трето, не съм убедена, че делба е нужна.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dianadosseva » 23 Авг 2010, 22:42

sunrise написа:Първо , дали имотът е делим въобще.
Второ , забравете за делба без адвокат и нотариус, няма да се справете без първия, а пък няма договор без втория.
Трето, не съм убедена, че делба е нужна.

Здрасти , първо мерси за бързия отговор :)
Сега да отговоря на питанките имотът е делим но само между брятата чийто е имота или всъщност в случея техните наследници , за наследниците на дядо ми е предната част , а за тези на брат му задната част има делба но просто не е черно на бяло , имота е разделен на две с ограда , всяка част си има отделен вход тъй като имота гледа на две улици, делбата естествено че ще е при нотариус , но тя е доброволна , тоест няма неискащ делбата съсобственик , сега защо е нужна , защото , въпреки всичко , искам да се застраховам , че ще купя от предната а не от задната част на имота , защото ако имам доверие на хората които сега са притежатели , то нямам доверие на бъдещите наследници на задната част , и не знам дали случайно няма да се извъдят достатъчно нагли че да искат от предната част , наследниците на задната част са възрасни и не знам дали ако не се направи сега ще има изобщо кога , тъй като и специално по моя молба липсващия съсобственик се върна от чужбина но нама да остане дълго , така че относно делбата е СЕГА ИЛИ НИКОГА.
Но на мен главната ми питанка е какви документи трябва да представим пред нотариус за да може да се изповяда доброволната делба , какво се изисква като документация като цяло и от всеки по единично
dianadosseva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 24 Авг 2010, 10:13

Докато нямате делба , няма наследници на предна и задна част.
А това, че сте разделили по някакъв начин ползването, ная-вероятно ня по законовия не означава нито че имотът е делим, нито че така ще останат дяловете.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 24 Авг 2010, 10:49

Поредното доказателство за несъстоятелността и вредността от фигурата на т.нар. идеални части. Тяхното съществуване създава предимно проблеми. Но по въпроса - намерете начин да се споразумеете с другите съсобственици - дали за продажба на един от вас или на трето лице няма значение. Делба според мен е невъзможна.
Bai_Ganjo
Потребител

Назад към Имотни казуси