начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

заповед за възстановяване на владение

Казуси за недвижими имоти

заповед за възстановяване на владение

Мнениеот mimi_1129 » 17 Авг 2010, 19:53

Моля Ви помогнете.... 2006 год получих заповед за възстановяване на владението върху спорен обект, в която пише ,че заповед подлежи на изпълнение от кмета или полицията. При първият опит да възстановя владението си бях спряна с обезпечителна заповед издадена в полза на ответната страна.СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ Софиѝски Окръжен съд отменя обезпечителната заповед. При втори опит за възстановяване на владението пак бях спряна с нова обезпечителна заповед издадена в полза на ищеца. СЛЕД ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ Софиѝски окръжен съд отменя и втората обезпечителна заповед а определението влиза в сила. При трети опит да възстановя владението по издадената ми съдебна заповед полицията отбива да ми укаже съдеѝствие, а подадената ми молба за съдеѝствие изпраща в прокуратурата за проверка. Оттук нататък раѝонна прокуратура,окръжна прокуратура, изминаха вече 5 месеца.Отговор от полицията е :,, Вашите документи са на проверка в РП". Ноапомням ,че заповедта е издадена 2006. год по чл. 126Ж. Да ли полицията има правомощие да разследва един съдебен документ и образува преписка? Има ли смисъл да за това информирам министъра на полицията ?
mimi_1129
Нов потребител

Re: заповед за възстановяване на владение

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2010, 20:46

На практика се касае за неизпълнение на съдебно решение, в случая би трябвало да е приравнено на съдебно решение.

По принцип тези заповеди по чл. 126 ж ГПК, бяха доста афиф. Има една реминисценция от едновремешните правомощия на прокурора да възстановява владение при самоуправство и т.н.

Най-ефективно, но и най-неприятно е да се заведе сигнал за неизпълнение на съдебно разпореждане. В този случай, органите на МВР, като държани органи са подчинени на съдебната заповед и оттам носят наказателна отговорност за действията си.

Най-удачно е да изпратите сигнал до прокуратурата, с копие до самите органи на МВР, като това ще ги накара да свършат, може би работа.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mimi_1129 » 17 Авг 2010, 23:50

Подадох жалба до РП за прокурорско разпореждане за съдеѝствие на изпълнение на заповед и съответно поисках наказание за началника на РУ и тук може би сгреших. РП препраща жалбата ми на ОП по кмпетентност. ОП постановява определение, че няма престъпление по служба от страната на началника на РУ полиция,а потърсено съдеѝсвие е по чл. 126ж, в момента несъществуващ. По нататък окръжния прокурор констатира, че е възстановено владение на фирмата ми. Отправих жалбата и до директора на полицията и от там получих отговор, че молбата ми се намира в РП. Между временно изпратих жалба и до административния съд за мълчалив отказ от страна на полицията и получих определение ,че жалбата ми е просрочена, и обяснение че , цитирам,, с приемането на ГПК ,от 2008. подобно бързо производство не съществува , поради което не съществува и каквато и да е нормативна разпоредба със смисъла на чл 126 Ж от ГПК Предвид на това съдът намира , че не се касае до производство по чл. 256 и сл АПК. И сега на каде????? Благодарим на обърнатото внимание и помощ, ако е това изобщо възможно.
mimi_1129
Нов потребител

Мнениеот hidden » 18 Авг 2010, 08:58

mimi_1129 написа: И сега на каде?????

Ново дело, осъдително решение, изпълнителен лист и въвод във владение чрез съдебен изпълнител.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот mimi_1129 » 19 Авг 2010, 18:22

Благодаря Ви за указаната помощ. Имам само още един въпрос: да ли полицията има законно право, при положение че съм искала само тяхното съдеѝсвие за изпълнение на заповедта чрез подадена молба , да образува преписка и поиска проверка от прокуратурата? Законно ли е всичко това ? Все пак се касае за редовен съдебен документ.Много Ви благодаря и успех.
mimi_1129
Нов потребител

Назад към Имотни казуси