rexlegis написа:Темичката е малко стара, но понеже сега я заглеждам, пък и нещо ме човърка реших и аз да си кажа мнението. Колега inspektora, не се ядосвай, в България ъпсурдите са на мода по всяко време.
Никой не е против да се създават условия за развитие на бизнеса, както големия и средния, така и малкия. Но има някои неща, които граничат с ъпсурда. Първо такъв капитал от 2 лв. не може по-никакъв начин да гарантира сигурността на едно ООД по отношение на вземанията на неговите кредитори, после икономически е наивно и глупаво да се мисли, че такава сума може да бъде основа за равитие на каквато и да е икономическа или търговска дейност. Направете сметка и ще се сетите, че ако имате фирма - това значи да имате най-малкото един офис, ако не сте в производствен сектор, където следва да имате и производствени машини, складове и материали. Всичко това не може да се опише с 2 лв. Ако имате офис и предлагате услуги, най-малкото трябва да имате поне една химикалка и една тетрадка. Чисто и просто това минава сумата от 2 лв.
Добре дошли в Абсурдистан!!! (България)
Според мен допускате грешка. Има бизнес модели, които позволяват да се изкарват пари с минимални разходи: без офиси, без служители. Тези бизнес модели работят в интернет отдавна.
И ако аз съм един млад човек със знания и способности и стартирам днес с едно "хитро сайтче", схемичка, която съм видял, че работи в Швеция примерно... Не виждам защо трябва да се спъвам в някакви 5000 лв.
Освен това чисто юридически тезата ви е несъстоятелна. Тези 5000 лв. никога не са били гаранция за кредиторите. И 100 000 да бяха, пак нямаше да бъдат по стария закон, защото съдружник не отговаря за задълженията на дружеството. Вкарваха се в банката, след това се теглеха и нищо не пречеше някой съдружник да си вземе Кайен на лизинг "за нуждите на фирмата", а по договора кой отговаря?