начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Вече е факт - 2 лв. капитал за ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Вече е факт - 2 лв. капитал за ООД

Мнениеот tapizaushi » 27 Авг 2010, 01:10

rexlegis написа:Темичката е малко стара, но понеже сега я заглеждам, пък и нещо ме човърка реших и аз да си кажа мнението. Колега inspektora, не се ядосвай, в България ъпсурдите са на мода по всяко време.

Никой не е против да се създават условия за развитие на бизнеса, както големия и средния, така и малкия. Но има някои неща, които граничат с ъпсурда. Първо такъв капитал от 2 лв. не може по-никакъв начин да гарантира сигурността на едно ООД по отношение на вземанията на неговите кредитори, после икономически е наивно и глупаво да се мисли, че такава сума може да бъде основа за равитие на каквато и да е икономическа или търговска дейност. Направете сметка и ще се сетите, че ако имате фирма - това значи да имате най-малкото един офис, ако не сте в производствен сектор, където следва да имате и производствени машини, складове и материали. Всичко това не може да се опише с 2 лв. Ако имате офис и предлагате услуги, най-малкото трябва да имате поне една химикалка и една тетрадка. Чисто и просто това минава сумата от 2 лв.

Добре дошли в Абсурдистан!!! (България)

Според мен допускате грешка. Има бизнес модели, които позволяват да се изкарват пари с минимални разходи: без офиси, без служители. Тези бизнес модели работят в интернет отдавна.

И ако аз съм един млад човек със знания и способности и стартирам днес с едно "хитро сайтче", схемичка, която съм видял, че работи в Швеция примерно... Не виждам защо трябва да се спъвам в някакви 5000 лв.

Освен това чисто юридически тезата ви е несъстоятелна. Тези 5000 лв. никога не са били гаранция за кредиторите. И 100 000 да бяха, пак нямаше да бъдат по стария закон, защото съдружник не отговаря за задълженията на дружеството. Вкарваха се в банката, след това се теглеха и нищо не пречеше някой съдружник да си вземе Кайен на лизинг "за нуждите на фирмата", а по договора кой отговаря?
tapizaushi
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2010, 08:04

tapizaushi написа:Освен това чисто юридически тезата ви е несъстоятелна. Тези 5000 лв. никога не са били гаранция за кредиторите. И 100 000 да бяха, пак нямаше да бъдат по стария закон, защото съдружник не отговаря за задълженията на дружеството. Вкарваха се в банката, след това се теглеха и нищо не пречеше някой съдружник да си вземе Кайен на лизинг "за нуждите на фирмата", а по договора кой отговаря?

Не е точно така, ама хайде ...
Те тези пари като се изтеглят от банката къде отиват? Не могат да "изчезнат" документално ... има си начини, макар и много трудни ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tapizaushi » 28 Авг 2010, 16:54

inspectora написа:
tapizaushi написа:Не е точно така, ама хайде ...
Те тези пари като се изтеглят от банката къде отиват? Не могат да "изчезнат" документално ... има си начини, макар и много трудни ... ;)

Тъй де. Кайен на лизинг. С документи, със сервизна книжка. Какво е виновен човека, че е лош търговец...
tapizaushi
Потребител

Мнениеот rexlegis » 29 Авг 2010, 17:23

Колега или не-колега разбирачо, tapizaushi, кажете ми моля Ви се, как да си направа и аз едно хитро сайтче за два лева, обаче хем да е легално, хем да ми прави пари! Обещавам, ако идеята потръгне да ви дам още първия месец сумата капитала на дружеството x 1000. :) :D :)
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот tapizaushi » 30 Авг 2010, 21:50

rexlegis,

Иронията Ви е може би оправдана. От сравнително скоро съм юрист.

Начини има доста, но трябва да сте специалист в определена област. А и труд иска обикновено.

Тъй като Вие сте специалист в юридическата област, ще ви дам за пример една стара рецепта:

Разгледайте http://www.lawfirmslawyers.eu/

Сайтът е собственост на българин и е правен през 2007 г. - когато, доколкото виждам Вие сте правил първите си стъпки в Интернет, пишейки на латиница във форума на лекса.

Съвсем случайно попаднах на него, иначе нямаше и да разбера, че е български. Едва ли изкарва много пари, но със сигурност изкарва повече пари от много фирми, които са регистрирани с капитал 5000 лв.

При опит да анализирате съдържанието и идеята на този сайт ще стигнете до няколко извода:

1. Сайтът не е на български език и дори не е с БГ версия: Има причина да е така;
2. Сайтът едва ли изисква голям кадрови състав. Спокойно би могъл да е дело на един единствен човек;
3. Сайтът предоставя услуги с място на изпълнение територията на друга държава членка /чл. 97а ЗДДС/
4. По света има адвокати, които дават пари за да се листват в такива справочници. Не се задоволяват с това да отворят дюкян пред съда. Много големи БГ кантори също се листват в такива справочници;
5. Не навсякъде е забранено адвокатите да се рекламират;
6. Адсенс-банерът е разположен баш в средата и въпрос на желание от Ваша страна е да се поинтересувате колко струва един клик върху този банер и колко плаща LJ VERNUS на българския собственик /естествено Гугъл прибира процент/ за да стигне случаен човек до него.
7. Обявите са безплатни, т.е. пишат се от самите потребители, а препоръчана обява е с пари.

Вкратце, за да направите едно такова сайтче, са нужни:

1. Време;
2. Умения;
3. Да изберете подходяща ниша;
4. Да се регистрирате по ДДС.

Не ви трябват 5000 лв., а и докато бизнесът ви се изчерпва с това сайтче, трудно ще задлъжнеете много: както някой посочи - има хостинг за по 60 лв. на година, че и по-евтин. И след като ми поставихте ограничение от 2 лв. ще Ви кажа, че сайтът може да се хоства и на компютъра на баба ми, който по-скоро бих изхвърлил в кофата на фирмата, отколкото да Ви ангажирам да ми го апортирате, пък било и по минималната адвокатска тарифа.

И аз да попитам: защо трябва да се спъва една такава инициатива?

- Заради това, че някой някога не е могъл да си организира бизнеса и е задлъжнял?
- Заради това, че някой някога е бил наивен и му се е доверил?

И защо Ви е толкова трудно да повярвате, че някой способен може бързо от 2 лв. да направи 20 000?

Особено след като друг, неспособен от 5000 прави -50 000.
tapizaushi
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право