начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да се предпазя от измама

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да се предпазя от измама

Мнениеот eti_6 » 10 Сеп 2010, 21:45

Здравейте,
казусът е следният: искам да продам машини и оборудване, но единственият проявил интерес към обявята ми няма пари, но ми предлага стока. Поинтересувах се и не намирам проблем при реализацията и, която финансово покрива исканата сума за предлаганите от мен машини. Стигнахме до извода, че трябва да размениме фактури. Поисках Булстата на дружеството, за да направя проверка за регистрация по ДДС и ТР. Дружеството се оказа регистрирано в началото на 2010г, регистрирано е по ДДС, но това което ме притеснява е че капитала е 5 лв, а при проверка в ДАКСИ на това лице се водят още 60 фирми, за каквото можете и неможете да си представите. Смятате ли, че мога да имам проблем?
Благодаря на всички!
eti_6
Младши потребител

Re: как да се предпазя от измама

Мнениеот SashkoS » 12 Сеп 2010, 12:54

Ами може да има, може и да няма.
За юридическата страна - консултирайте се с адвокат и нека той да ви изготви договор, който да ви защити при евентуални проблеми.
От практическа страна - внимавайте какво получавате и кога.
SashkoS
Потребител

Мнениеот eti_6 » 12 Сеп 2010, 21:03

Малка фирмичка сме и кризата ни доведе до бартерни сделки, които са типични за 90-те години на 20в. Адвоката, чиито услуги ползваме, слава Богу инцидентно казва, че проблем може да има, може и да няма без значение от договора, който ще изготви. Говорих и с позната, която е инспектор по приходите и нейното мнение, е че ако фирмата е ддс-фантом, проблем ще имаме независимо от договорите и разменените фактури по сделката.
Много трудно се работи, как да се прави бизнес без притеснения с човек, който има 60 фирми с по 5 лв уставен капитал, но и ние сме на колене, така че скачаме в тигана.
eti_6
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 13 Сеп 2010, 17:40

Е, не съм съвсем съгласен - знам за фирма с 4 лева капитал, (беше 2, но го увеличиха :)№ Развиват си бизнеса и то не малък.

А за проблемите - ако контрагентът ви не начисли и плати ДДС - да, и тогава можте да имате проблеми. Но това не е заради капитала.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право