начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нов нотариален акт вместо делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нов нотариален акт вместо делба

Мнениеот m_polly » 15 Сеп 2010, 10:36

Здравейте,
след смъртта си наследодател оставя двама наследници. Имотът обаче е един апартамент, в който живее единия наследник. Другият (т.е. аз) няма нито ключ, нито достъп до апартамента. Имам опасения обаче, че другия наследник може да си изкара КНА и да придобие по давност цялото жилище(минаха 9 г от смъртта на наследодателя). Към момента делбата не е вариант, тъй като нямам средства и нерви за това. Въпросът е: ако отидем пред нотариус да ни изкара нов нотариален акт, в който сме съсобственици аз и другия наследник, това прекъсва ли придобивната давност?
m_polly
Потребител

Re: Нов нотариален акт вместо делба

Мнениеот hol455 » 15 Сеп 2010, 11:28

Ако е бил добросъвестен и е владеел вещта с грижа на добрия стопанин СРОКЪТ Е 5 години!!!

П.С. Плащал е всички такси,данъци,правил подобрения в тоя ред на мисли
Правото брани зрящите, не спящите! Vivere est cogitare !!
hol455
Младши потребител

Мнениеот m_polly » 15 Сеп 2010, 16:21

Знам за нот. покана за плащане на обезщетение и го имам предвид като вариант.
Давността не е 5 год, тъй като съсобственикът не е добросъвестен владелец по отношение на идеалните части на другия съсобственик. (няма годно правно основание да го направи собственик).
Аз също съм юрист и ми хрумна, че издаването на нов нотариален акт, в който се обективира правото на собственост прекъсва давността. Така ли е и според вас? От друга страна това, че се издава нов нот.акт не пречи на владението. Но все пак той ще бъде подписан от двамата съсобственици и те ще заявят, че имат половината. Тоест др. страна ще признае, че не владее нашата половина, а че държи. Ще говоря и с нотариус, който ще ми реши проблема, но искам да чуя и вашето мнение колеги.

П.П. Не искам никакви пари от съсобственика към момента, тъй като е безработен и пенсионер - т.е. няма и какво да му взема. Просто искам да прекъсна давността - да не тече в негова полза.
m_polly
Потребител

Мнениеот Melly » 15 Сеп 2010, 16:26

Нотариална покана със символичен наем за другата половин ид. част -
1 лв/мес, считано от .... 2010. :wink:

При неизпълнение...., там вече си знаете.
Така ще прекънете теченето на придобивна давност в полза на другия наследник.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svetliq » 15 Сеп 2010, 17:20

Всяко действие, с което манифестирате желанието си да се ползвате от имота и което е закрепено в документ, би следвало да се тълкува като прекъсване на давността. В този смисъл поканата е добра идея, защото ще прекъсне давността. В кантората, в която работех сме го правили многократно с покана. От друга страна обаче съм чел практика, според която придобивната давност закрепена в ЗС не важи между наследници, защото според нея наследникът - владелец трябва недвусмислено да доведе до знанието на другите сънаследници,че смята да придобива по давност и вече ако те не се противопоставят в десетгодишен период (както се досещате може да е само недобросъвестно владението тук) придобива.

P.S: Въобще моят съвет към всеки юрист, който има достъп до съдебна практика, е да я изчита от до, защото нещата не винаги са такива каквито изглеждат на пръв поглед.

Извинявам се, че горното мнение не е издържано откъм юридически език, но предполагам, че жената която пита не е юрист.
svetliq
Младши потребител

Мнениеот svetliq » 15 Сеп 2010, 17:45

Напълно съм съгласен, така че да пуска покана. Ако толкова нямате пари напишете я Вие ( не е толкова сложно ) и я занесете лично в два екземпляра като внимавате да имате подпис на ползвателя на имота, че я е получил. Може да пробвате и по пощата с обратна разписка, а когато се върне разписката върху нея самата да напишете да речем: "относно покана за делба"или нещо от сорта - това е измекярщина вече, обаче работи на практика.

Успех :)
svetliq
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Сеп 2010, 18:50

svetliq написа:Всяко действие, с което манифестирате желанието си да се ползвате от имота и което е закрепено в документ, би следвало да се тълкува като прекъсване на давността. В този смисъл поканата е добра идея, защото ще прекъсне давността.

Извинявам се, че горното мнение не е издържано откъм юридически език, но предполагам, че жената която пита не е юрист.

Tова не е вярно.Как се прекъсва давността е уредено в ЗС и ЗЗД и "манифестирате желанието си да се ползвате от имота и което е закрепено в документ" не е сред тях.
Изпращането на покана не прекъсва давността.Давността се прекъсва , ако владелеца(теоретично ако приемем , че такъв е случая) плати наема или извърши друго конклудентно или изрично действие или изявление , с което да признае правото на собственост на съсобственика (в случая).

А практиката съм съгласен:Решение № 140 от 17.03.2006 г. на ВКС по гр. д. № 797/2005 г., I г. о.
"Собственост и право", бр. 2/2008 г., стр. 56
чл. 79, ал. 1 ЗС,

чл. 127, ал. 1 ГПК
Наследникът, който се позовава на придобивна давност, трябва да докаже не само че е ползвал имота, но и че е променил намерението си и е завладял частите на сънаследниците. Промяната в намерението трябва да бъде демонстрирана чрез предприемане на конкретни действия, които да станат достояние на сънаследниците и да показват несъмнено, че наследникът, който упражнява фактическата власт, отрича техните права върху вещта и я държи само за себе си.

Съвет към питащата , ако сте в нормални отношения със съсобственика , просто се срещнете и сключете един договор за заем за послужване за вашата идеална част.Това е повече от достатъчно.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот m_polly » 15 Сеп 2010, 22:48

Благодаря за добрите идеи. Да, нотариалния акт ще е констативен, не е разпоредителна сделка и наистина няма да има подписи на съсобствениците. Относно заемът за послужване - мисля, че е приложим само за движими вещи. Дотук нотариалната покана със символичен наем е най- удачния вариант. А просто от любопитство - едно заповедно по чл. 410 от ГПК за предаване на ключове от имота дали е доказателство за това, че имам намерение да владея. Тоест, ако ми бъдат предадени ключовете се признава моето владение. И обратно - ако те са сменили ключалките и не са ми дали ключ - това отнемане на владение по скрит начин ли е според вас?
m_polly
Потребител

Мнениеот helene » 16 Сеп 2010, 15:32

Колега, според мене първо трябва да изясните в какви отношения се намирате с вашия сънаследник. Ако сте в нормални, добри отношения, най-добре е да поговорите по въпроса и да си потърсите ключове от апартамента и да започнете да го ползвате лично или чрез наематели, както намерите за добре. Ако с времето сте се отчуждили, изпратете му нотариална покана, с която го помолете да ви предаде доброволно ключовете от апартамента, за да почнете да ползвате имота съобразно правата ви. Ако сте пък в лоши, обтегнати отношения, тогава се обърнете към съда и предявете собственически иск или иск за делба- тези искове винаги прекъсват придобивната давност. Пък ако всичко това не ви устройва, прехвърлете притежаваната от вас идеална част най-добре чрез дарение, за да избегнете чл. 33 от ЗС.
Успех!
helene
Потребител

Мнениеот m_polly » 19 Сеп 2010, 13:34

Отношенията са следните: да те признават, че имаме право на половината, но казват, че нямат пари, не желаят да теглят кредит/ипотека, не желаят да плащат и т.н. Те същите имат 3 апартамента в София и се издържат от наемите им. И са измамили роднините си откъм съпругата, за да придобият цялото наследство.
m_polly
Потребител

Назад към Съсобственост и делба