начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Солидарна отговорност на ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Солидарна отговорност на ЕООД

Мнениеот yminkov » 17 Сеп 2010, 11:15

Здравейте,

До преди няколко месеца бях собственик на ЕООД. Дружеството натрупа задължения в големи размери и аз го продадох. Новият собственик изкупи всички активи и пасиви на дружеството. Въпросът ми е колко време е солидарната отговорност на ЕООД, тъй като след справка в НАП, аз нямам задължения, но въпреки всичко не желаят да ми премахнат забраната по чл.75 т.5, понеже съм солидарно отговорен към задълженията на фирмата? И също така в какъв размер съм отговорен: за цялото задължение на фирмата или само за размера на капитала?

Благодаря предварително!
yminkov
Младши потребител

Re: Солидарна отговорност на ЕООД

Мнениеот error » 17 Сеп 2010, 13:33

yminkov написа: Въпросът ми е колко време е солидарната отговорност на ЕООД, тъй като след справка в НАП, аз нямам задължения, но въпреки всичко не желаят да ми премахнат забраната по чл.75 т.5, понеже съм солидарно отговорен към задълженията на фирмата? И също така в какъв размер съм отговорен: за цялото задължение на фирмата или само за размера на капитала?!

Солидарността не е обвързана със срок. А по отношение на размера - чл.15 ал.3 ТЗ гласи, че "При прехвърляне на предприятие, ако няма друго споразумение с кредиторите, отчуждителят отговаря за задълженията солидарно с правоприемника до размера на получените права"
Аватар
error
Потребител

Мнениеот inspectora » 17 Сеп 2010, 14:12

Ерор, аз мисля, че човекът е продал дяловете, а не предприятието ...
А солидарната му отговорност в случая е на съвсем друго основание ;) /предполагам ДОПК ;) .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот error » 18 Сеп 2010, 13:23

yminkov написа:Здравейте,

До преди няколко месеца бях собственик на ЕООД. Дружеството натрупа задължения в големи размери и аз го продадох.

Така, както е написано, прилича на прехвърляне на предприятие. Оттам и солидарността за предхождащите прехвърлянето задължения. Питащият може да внесе уточнение.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот yminkov » 02 Окт 2010, 10:26

Продадени са единствено дружествените дялове. В договора пише, че правоприемника е съгласен да отговаря солидарно с прехвърлителя си за дължимите към момента на прехвърлянето вноски срещу дела в капитала, което честно казано не разбирам дали ме освобождава от някаква отговорност и ако я има в какъв размер е тя. Говорих с публичен изпълнител и той ми обясни, че сумата за която съм солидарно отговорен, е в размера на цялото задължение на фирмата.
yminkov
Младши потребител

Мнениеот hidden » 02 Окт 2010, 10:31

От НАП са Ви наложили забрана по чл. 75, т. 5 ЗБЛД не защото сте солидарно отговорен с дружеството, а защото сте били негов управител към датата на възникване на задълженията.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот yminkov » 02 Окт 2010, 10:38

hidden написа:От НАП са Ви наложили забрана по чл. 75, т. 5 ЗБЛД не защото сте солидарно отговорен с дружеството, а защото сте били негов управител към датата на възникване на задълженията.

Забраната по чл. 75 т. 5 от ЗБЛД ми бе наложена, когато все още аз притежавах дружеството.
yminkov
Младши потребител

Мнениеот hidden » 02 Окт 2010, 12:25

Именно - тогава сте бил управител и забраната Ви е наложна на основание чл. 182, ал. 2, б. "а" ДОПК или на основание чл. 221, ал. 6, б. "а'" ДОПК.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Търговско право