начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Фалит на ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фалит на ООД

Мнениеот resurrector » 28 Сеп 2010, 16:53

Привет,

Какво се случва със задълженията към държавата на ООД (регистрирано по ДДС) при банкрут? Има ли смисъл да се обявява фалит ако ООД-то има задължения по:
1. ДДС параграф 110100
2. ЗКПО
3. ДДФЛ параграф 111212
На кратко: Може ли да се надява човек, че няма да го преследват НАП и т.н.като физическо лице след банкрута (ако си съдружник и се обяви фалит)?
Какъв е смисъла да се обявява фалит ако поне данъците не ти се махат от главата?

Предварително благодаря за информацията! Сигурен съм, че доста хора биха оценили едно кратко разяснение на тези положения.

П.П.: А какво мислите за купищата обяви в Интернет, в които се рекламират разни...лица, които изкупуват фирми със задължения срещу даден процент от задълженията обикновено? Въпросните обяви обещават пълно освобождаване от отговорност едва ли не за 1 ден. Каква е уловката?
Ето напр. 1 такава обява:
http://kupuvamfirmi.blogspot.com/
resurrector
Нов потребител

Re: Фалит на ООД

Мнениеот whiskey » 29 Сеп 2010, 00:10

Като гледам си се хванал на малката кука, но се колебаеш дали да се откачиш от нея и да налапаш голямата...

Ако беше толкова лесно, всички щяхме да правим фирми и после да ги фалираме. Стегни се и си оправи кашите докато не е станало прекалено късно.
whiskey
Потребител

Мнениеот resurrector » 29 Сеп 2010, 18:40

Мерси! Така и ще направя. Вече съм проучил нещата и съм уговорил консултацията, и някои неща ми се поизясниха. Явно от данъци и кво беше наистина спасение няма ;-). Лошото в случая е, че аз нямам вина за натрупаните задължения, а до вчера нямах и информация. Съдружника ги е надробил тия, но сам съм си виновен, това е ясно.
А относно тези реклами за изкупуване на фирми (не че мисля да се възползвам, но едно пояснение може да помогне на доста доверчиви хора) знае ли се каква им е сметката на тях, а и на потенциален продавач? Чисто информативно... че е някаква измама е почти... да не кажа 100% сигурно.
resurrector
Нов потребител

Мнениеот hidden » 29 Сеп 2010, 21:53

При "фалит" (правилното название е "несъстоятелност") се предявяват всички вземания на всички кредитори. Данъчните задължения са вземания на Държавата и също се дължат и се събират в произовдството по несъстоятелност. За целта законът предвижда, че при подаване на молба за откриване на производство по несъстоятелност се изпраща уведомление и до НАП.
Отговорността за задълженията е на дружеството, но ако управителят се забави да подаде навреме молба за откриване на производство по несъстоятелност, носи солидарна отговорност за вредите, които е нанесъл на кредиторите, а отделно носи и наказателна отговорност.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Търговско право